Ratchet & Clank 2016 İncelemesi
Birkaç ay önce çıkışını gerçekleştiren ama benim her zaman ki gibi oyunun indirime girmesini beklemem ile birlikte yeni oynama fırsatı bulduğum Ratchet & Clank 2016 karşımızda. Exclusive oyun (platforma özel) dendiğinde Sony Playstation için iyi işler yapan Insomniac Games‘in en önemli serilerinden olan oyun 2016 yılı ile hem yenileniyor hem de köklerine iniyor.
PlayStation 1’den beridir konsol kullanan birisi olarak, konsol benim için Exclusive oyun demektir. Sıkı bir bilgisayar oyuncusu olsam da iş Exclusive oyunlara gelince konsol fanı olup çıkıyorum. Bu yüzden PS4’ümü emekliye ayırıp PS4 Pro almanın heyecanı ile Ps Store’da gezinirken artık Ratchet & Clank oynama zamanım geldi diye düşündüm. Şunu itiraf etmeliyim ki fantastik ve bilimkurgu türünü seven birisi olsam da seriye hep çocuk oyunu gözü ile baktım. Bu yüzden Ratchet & Clank, Playstatoion’2 ye çıktığı zaman biraz oynayıp rafa kaldırdığım bir oyun olmuştu. Oyunu bitirip incelemeyi yazarken son pişmanlık neye yarar deyip, bu seriyi bu zamana kadar oynamamanın pişmanlığı ile oyunun incelemesine yavaştan geçelim diyorum.
Ratchet & Clank 2016, muzip ikilimiz olan Lombaks ırkına mensup Ratchet ile minik bir robot olan Clank’in tanışmasını konu alıyor. Kahramanımız Ratchet, Galaktik Uzay Muhafızı olmak için Kaptan Qwark’ın açtığı sınavlara katılıyor ve kazanıyor. Qwark, egosu yüksek birisi olduğu için Ratchet’ın Galaktik Uzay Muhafızı olamayacağı söyleyip onu gruba kabul etmiyor. Ratchet’ın, her şey bitmişti derken gezegenine düşen bir uzay aracında Clank’i bulması ile hikayemiz başlıyor. Bu ikili bundan sonra birlikte türlü türlü badireler atlatarak Galaktik Uzay Muhafızları’na katılmak ve Drek Endüstri’inin başkanı olan Blarg ırkından Alonzo Drek ve eski bir muhafız olan çılgın bilimadamı Doctor Nefarious’tan evreni ele geçirmelerini engellemek için eğlenceli bir maceraya başlıyoruz.
Bu bağlamda oyunun hikayesi film tadında olmuş diyebilirim. Zaten aslında bu bir film oyunu. Eğer filmi izlediyseniz ara sahneler oyunun sinema filminden alınıp oyuna yerleştirilmiş. Oyunda ilerledikçe ikilimiz olan Ratchet’ı ve Clank’i daha yakından tanıma fırsatı da buluyoruz. Çok karmaşık ve derin bir hikaye olmasa da, eğlencesi bol olan bir oyun için güzel hikaye olmuş diyebilirim. Ayrıca hikaye de daha fazla detay istiyorsanız oyununu bitirince animasyon filmini de izlersiniz diye düşünüyorum.
Oyun, gezegenlere uzay aracımız ile seyahat edip oradaki görevleri yapma mantığı üzerine kurulu. Oyunun ilerleyişi biriz çizgisel gibi görünse de bazı bölümlerde alacağınız ekipmanlar sayesinde çizgisellik biraz aşılıyor. Sürekli belli yolları izlesek de haritalarda gizli ve keşfedilecek yerler var. Bu sayede oyun içinde oyun oynuyorsunuz. Oyunu oynarken bölüm içerisindeki bulmacalara göz atarsanız Altın Cıvatalar ve koleksiyon kartları buluyorsunuz. Oyun menüsünden bu cıvatalar ile konsept tasarımları, hileler gibi özellikler açabiliyorsunuz. Bölümü geçtikten sonra daha önceki bölümlere gidip aldığımız ekipmanlar ile de bölümler içinde özgürce dolaşıp daha çok gizem çözebiliyoruz. Yapımcılar hem oyun süresini uzatmak hem de oyun ilerleyişini çizgisellikten kurtarmak için güzel bir yol izlemişler.
Ratchet & Clank, TPS (Third Person Shooter) bakış açısı ile oynadığımız, platform öğelerini de içine alan bir oyun. Bu yüzden oyunu 2 kategoriye ayırabilirim. 1. kategoriye Ratchet ile oynadığınız bölümleri örnek gösterebilirim. Ratchet ile aksiyonu bol, vurdu kırdı yaptığınız bölümleri oynuyorsunuz. Bu bölümlerde hikayeyi falan pek düşünmeyip aksiyona daldığınız için oyunun en çok bu bölümlerinde zevk alıyorsunuz. İkinci kategoriye ise yardımcı karakterimiz Clank’i sokuyoruz. Clank, Ratchet gibi güçlü değil ama ondan daha zeki diyebilirim. Bu bölümlerde aksiyon yerini bulmaca ve platform ögelerine bırakıyor. Bölüm içinde bulacağınız gadget botlar yardımı ile köprüler oluşturup, güç jeneratörlerine elektrik vererek bölümleri geçmeye çalışıyorsunuz. Sizi öyle pek zorlamayan ama yine de düşündüren ve eğlendiren bulmaca bölümleri de oyun içerisine iyi yedirilmiş olduğu için benim gibi bulmaca çözerken sıkılan bir tip iseniz bile bulmaca çözerken sıkılmıyorsunuz.
Insomniac Games’i bana bir kelime ile anlatın derseniz size “Silahlar” derim. Insomniac Games oyunlarında çılgın, yok edici ama bir o kadar garip silahları ile meşhurdur. Bunu en son Xbox One için çıkan SunSet Overdrive oyununda görmüştük. Yapımcılar burada da yine aynı çılgınlıkta, garip ve eğlenceli silahları oyunun içerisine dahil etmişler. Bu silahlar her zorlu durumda yardımınıza koşabilen cinsten. Bay Zurkon, HD Pikselleyici, Müziktorn, Koyunatör bu silahlardan sadece bir kaçı. Özellikle Koyunatör çok absürt bir silah olmuş. Düşmanları koyuna çevirmek çok eğlenceli. Silahlarımızın bol ve çeşitli olması oyunun artı yönlerinden ama artılar sadece bununla da bitmiyor. Düşmanlardan topladığımız cıvata para birimi ve Nadiranyum madenleri ile silahlarımızı geliştiriyoruz. Silahları geliştirmeye bağlı olarak oyunda ilerledikçe düşman çeşitliliği de artıyor ve daha güçlü silahlar ile daha eğlenceli bir oynanış bizi bekliyor. Ayrıca silah çeşitliliği çok olan oyunlarda yaşanan acaba hangi silahı seçsem ya da 1 -2 silahla ilerleyeyim diye kafa karışıklığı yaşayabiliyorsunuz. Silah çeşitliliğinin bol olmasına karşın savaş esnasında silahlara kolay geçiş yapıp kafa karışıklığı yaşamıyorsunuz. Her silahın ayrı ve benzersiz özellikleri sayesinde neredeyse tüm silahları kullanıyorsunuz.
Ratchet & Clank sadece Playstation’a özel bir oyun. Exclusive oyunlarda grafik önemlidir. Ratchet & Clank size grafiklerde devrim yaptım iddiası sunmuyor. Bunu kötü anlamda yazmıyorum oyunun renk paleti çok tatlı ve göze çok hoş geliyor. Bir Uncharted 4 beklemeyin o yüzden. Bölüm ve karakter tasarımları fazlasıyla iyi. Kimi bölümler ışıl ışıl olurken kimi bölümler karanlık bir atmosferde geçiyor. Göze hoş gelen grafikler ile oyunun içerinse fazlası ile çekiliyorsunuz. Performans açışından da sıkıntı çıkarmayan oyun FPS düşmesi ya da buglar ile canınızı sıkmıyor.
İşte biz Türk oyuncular için önemli olan bir noktaya gelelim diyorum. Oyunun seslendirmeleri ve metin çevirileri tamamen Türkçe. Sony, exclusive oyunlarında genellikle dublaj seçeneğini de eklediği için oyunu daha iyi anlıyorsunuz ve oyundan daha fazla keyif alıyorsunuz. Bunda seslendirmelerdeki başarılı performans yatıyor ve karakterlerin sesleri tam oturmuş diyebilirim. Eğlenceli diyaloglara da yer veriliyor oyunda. Mesela Bay Zurkon adlı silahımız düşman öldürdükçe “Bay Zurkon’un para birimi acıdır,” ya da yeni bir silah aldığımız da “Silahın hayırlı olsun,” gibi hoş diyaloglar duyuyoruz. Yine de keyifli ve esprili bir oyun olsa da bazı espiriler herkese hitap etmiyor ve çok zorlama duruyorlar.
Ratchet & Clank seriyi bize baştan anlatan bir oyun olmuş. Beni fazlası ile tatmin etti diyebilirim. Pek eksi yön yazmadığım farkındayım ama oyun gerçekten iyi bir oyun olmuş çünkü. Daha önce benim gibi seriyi oynamadıysanız ve Ps4 sahibi iseniz her yaştan herkese keyifli vakitler geçirmesini sağlayacak bir oyun diyebilirim. Eğlenceli oynanışı, aksiyon ve bulmaca dolu yapısı, Türkçe dublaj seçeneğiyle arşivinize katmanız gereken bir oyun.
Bu arada dipnot; animasyon filmini de izlemeyi unutmayın.