İncelemeler

Mutlaka Okumanız Gereken 30 Çizgi Roman

cizgi-roman-kolaj

Çizgi roman dendiğinde pek çoğumuzun aklına ilk önce süper kahramanlar gelir. X-Men ve Batman filmlerinin beyazperdedeki başarısı, Örümcek Adam’ın çizgi filmleri ve ürünleri derken süper kahramanlar hayatımızın içindeki yerini aldı.

Ülkemizde maalesef çizgi roman okuma alışkanlığı çok düşük olduğundan ötürü -hatta okuma alışkanlığı diyelim-, insanlar bu karakterleri çizgi romanlardan değil, başka yerlerde duyup biliyorlar. Çizgi roman okumak için nereden başlamalıyız; bu bildiğimiz karakterleri mi okumalıyız, diye soranlar cevap!

Empire dergisi editörlerinden Helen O’Hara, “Mutlaka Okunması Gereken 30 Çizgi Roman” ile ilgili bir dosya konusu hazırladı! İşte o çizgi romanlar:

30- Tank Girl

30-tank-girlAlan Martin ve Jamie Hewlett tarafından yaratılan Tank Girl’ün çizimleri oldukça tanıdık gelebilir. Gorillaz projesinin yaratıcılarından olan Hewlett’in çizgilerle yaşam verdiği hikaye post-apocalyptic bir Avustralya ile karşımıza çıkıyor. Oldukça absürd ve punk görselleriyle bir kızın saykodelik yaşamı konu alınıyor.

Adından da anlaşılabileceği gibi bir tank süren ve yaşamını bu tank içerisinde sürdüren bir kadın karakteri baş rolde görüyoruz. Erkek arkadaşı Booga isimli bir Mutant Kanguru. 1995 senesinde başarısız bir film uyarlaması da mevcut. Eğer Mad Max ve Fallout serilerinden hoşlanıyorsanız Tank Girl, göz atmanız gereken bir yapım.

29- Locke & Key

29-locke-and-key2008 yılında yayımlanmaya başlayan ve hâlâ bir finale kavuşmayan Locke & Key, yazar Joe Hill ve çizer Gabriel Rodriguez tarafından yaratıldı. Dikkat çeken noktaya değinirsek eğer Joe Hill yani asıl adıyla Joe King, Stephen King’in öz oğlu. Şimdi yazımıza devam edebiliriz.

Korku ve Gerilim üstadı, Stephen King’in oğlu olmak büyük bir baskı olsa gerek. Ancak Joe Hill, yazdıklarıyla bunu çizgi romanda hiç göstermiyor. 3 kardeşin babalarının ölümünden sonra anneleriyle birlikte Lovecraft(!)’ta bulunan Keyhouse adlı yalıyı bulmalarıyla olay örgüsü başlıyor.

Aylık olarak IDW Publishing’den çıkan sınırlı sayıdaki formatıyla korkusever okuyucuları, insan düşüncesinin akıl alamayacağı karanlık mahzenlere götürecek bir hikayeler silsilesi.

28- Ghost World

28-ghost-worldÇizgi Roman denilince akla gelen ilk olarak suçla savaşan süper kahramanlar, dövülmeyi hak eden ancak gönüllerde taht kuran kötü adamlar, zombi ve uzaylı istilaları gelebilir. Ancak Daniel Clowes, sıradanlığı hatırlatarak Ghost World ile okuyucu karşısına çıkmıştı.

Bağımsız ve kendine has bir kitlesi olan Ghost World’ün bütün olayı sıradanlıktı. Liseden yeni mezun olmuş iki yakın kız arkadaşın günü gününe anlatılan hikayesi bir çokları tarafından oldukça beğenilmişti. Çizgi Roman 1993 senesinden 1997 senesine kadar devam etti. 2001 yılında son buldu. Eğer Oblomov ya da Jean-Phillpe Toussant gibi durağanlığı ve onun içinde anlatılan hareketi seviyorsanız tam size göre bir seri.

27- Black Hole

27-Black-holeErgenlik döneminde ortaya çıkan bastırılamayan cinsel isteklilik üzerine yazılmış en müthiş çalışmalardan biri. 70’lerin ergen korku filmlerini baz alarak yola çıkılan Black Hole, Charles Burns tarafından yaratıldı.

Hemen hemen aynı yaşlarda olan bir grup liseli öğrenci yazın çıktıkları kamp gezilerinden sonrasında “The Bug – Böcek” olarak bilinen bulaşıcı cinsel hastalığa yakalanırlar. Hastalığın özelliği ise kişiden kişiye değişmekle birlikte vücut üzerinde deformelere ve mutasyonu yol açması.

Amerikan Popüler gençlik kavramlarını da yerden yere vuran çalışma çıktığı dönemde bir çokları tarafından rahatsız edici bulunsa da 2006 yılında En İyi Grafik Albüm dalında Harvey Ödülü’nü de kazanmayı başarmıştır.

26- Asterix

26-asterixHangi çocuk Asterix’i bilmeden büyüyebilir diye düşünmeden edemiyorum. Rene Goscinny tarafından yazılan ve Alber Uderzo tarafından çizilen Fransız çizgi romanı Asterix ülkemizde de oldukça ses getirmiş bir çalışmaydı.

Hikayemiz Romalılar tarafından işgal edilemeyen ufak bir Galya köyünde geçmekte. Köyün yaşlı büyücüsü Getafix, -ki Türkçeye Büyüfix diye çevrilmişti- hazırladığı iksir sayesinde tüm sakinleri inanılmaz bir güce sahip ediyordu. Baş karakterimiz Asterix ve onun kadim dostu Obelix maceradan maceraya koşuyordu.

Zaman zaman Romalı akınlarına karşı duruyorlar ve Ceaser’ın devasa ordularını durduruyorlar, zaman zaman dünya turuna çıkıp Belçika, Mısır, K. Amerika gibi yerlerde boy gösteriyorlardı. Genel olarak kahramanlık hikayeleri konu alan maceralarda, kötü adamlar dayak yer iyiler ise çizgi romanın sonunda büyük bir şölen verirdi.

Fransız-Belçika çizgi roman kültürünün ürünü olan Asterix, ülkemizde Yapı Kredi Yayınları aracılığıyla halen yayımlanmaktadır. İçerisinde yer alan kelime oyunları ise Olcay Kunal tarafından Türkçemize başarıyla geçirilmiş, anlam kaybı neredeyse yaşatmadan bizlerle buluşturmuştur.

Bu İçeriğe Oy Verin

1 2 3 4 5 6Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.