İncelemeler

Munchkin Apocalypse – Munchkinlerin Sonu Geldi!

Munchkin-Apocalypse-banner

Munchkin Apocalypse, Munchkin oynanabilirliğini en üst seviyeye taşıyan yeni bir set. Munchkin’in nasıl oynandığına dair daha önce bir inceleme yazısı yazmıştık. O yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Apocalypse başlığıyla piyasaya sürülen Munchkin seti, oyunu hiç beklenmedik taraflara sürükleyebiliyor. Apocalypse ile Seal (Mühür) denilen yeni bir olay ekleniyor. Bu konuyu birazdan açıklayacağım ama önce Seal konseptinin neye gönderme yaptığından biraz bahsetmek istiyorum.

İlgili Makaleler

Munchkin-Apocalypse-kutuSeal, birçok dinde bulunan bir inanış. Özellikle Hıristiyanlıkta değinilen bu inanışa göre kıyametin kopacağı sırada yedinci mühür kırılır ve borazanlar çalar. Böylece kıyamet başlamış olur. Munchkin bu konsepti, yeni seti Munchkin Apocalypse oyununa yedirmeyi başarmış.

Apocalyse, kıyamet sonrasında hayatta kalmaya çalışan Munchkinleri konu alıyor. Kıyamet-sonrası hikayelerde, devasa bir afet, nükleer savaş, uzaylı istilası ya da dini cezalandırmalar bulunmaktadır. Dünya, harap ve yaşanamaz bir yere düşünür. İnsanlar hayatta kalmak için her şeyi yaparlar. Munchkin’in oyun sisteminin temelinde yatan, oyunu kazanmak için her yol mübahtır fikriyle bu konsept birleşince, ortaya tam bir cümbüş çıkıyor.

Munchkin’de oyunculardan biri 10. seviyeye ulaşınca oyun biter. Ancak Seal konseptinin gelmesiyle oyunun bitişine bir yenilik katılıyor. Set içerisinde Curse – Lanet kartları yerine Disaster – Felaket kartları bulunuyor. Bu kartların çoğunda Open a Seal – Bir Mühür Açın ibaresi bulunmakta. Yaratıkları yenememe durumunda ortaya çıkan Bad Stuff – Kötü Şey kısmında da bolca mühür açma işlemi gerçekleşiyor. Peki mühür açılınca ne oluyor?

Oyunda toplamda 12 adet mühür kartı bulunuyor. Her mührün açıldığı zaman ortaya çıkardığı bir etkisi var. Örneğin, They Just..Won’t…Die!!! kartında, ölen ve mezarlığa giden tüm yaratıkların yeniden oyuna dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor. Discard kısmına atılan tüm yaratıklar yeniden ana desteye giriyor. Kartın ikinci etkisi ise devam etmesi. Karta göre ölen tüm yaratıklar mezarlığa gitmesi gerekirken, ana destenin altına giriyor.

Açık olan mühür, aksine göstermediği sürece tüm oyuncuları etkiliyor. Her yeni mühür açılışında oyunun gidişatı da değişiyor. Bu kartların hepsi oyuncuların sinirini bozacak ve dengeleri altüst edecek cinsten. İşin kötü yanı ise 7 adet mühür açıldığında oyun bitiyor. Kimsenin 10. seviyeye ulaşmış olması da gerekmiyor.

Munchkin-Apocalypse-oyunBu noktadan sonra oyuncuların seviyelerine değil, önlerine açtıkları ve Combat Bonus – Saldırı Bonus’u sağlayan kartların toplamına bakılıyor. Saldırı Bonus’u en yüksek olan oyuncu, oyunu kazanmış sayılıyor. Çünkü kıyamet gelip çattığında kimse seviyenize bakmıyor. Hayatta kalabilmek için gerekli olan şey ekipmanlarınız.

Oyundaki ekipmanlar da çeşitlilik gösteriyor. Normal Munchkin setlerinde, ekipmanların belli kategorileri oluyor. Hand, Armor, Footgear gibi. Ancak Munchkin Apocalypse’te bu kategorilere girmeyen ve size bolca bonus veren ekipmanlar da var. Çünkü mühür kırıldığı zaman bu ekipmanın önemi daha da artıyor.

Ekipmanlar genelde birbirlerine bağlanabilir tarzda tasarlanmış. Silahlara, zırhlara ya da başlıklara takılabilen kartlar var. Bağımsız olarak kullanılabilen ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi hiçbir kategoriye girmeyen ekipmanlar da bulunuyor.

Munchkin Apocalypse’te bilindik Class – Sınıf düzeninden şaşılmamış. Oyunda Scientist, Kid, Military ve Blogger sınıfları bulunuyor. Her zamanki gibi hepsi birbirinden farklı ve avantajları/dezavantajları mevcut. Kid sınıfı çocuk olduğu için ölemiyor. Onun yerine seviye kaybediyor. Blogger ise bir mühür açıldığında kapalı şekilde bir Kapı Kartı çekebiliyor. Bu ve bunun gibi birbirlerine göre farklılıkları var.

Oyunu renkli kılan olay Seal mantığı. Seal ilk defa Munchkin Apocalypse ile sete ekleniyor. Gerçekten oyuna beklenmedik bir renk kattığını söyleyebilirim. Bu set, Cthulhu ve Zombies kartlarıyla karıştırılabiliyor. Birbirleriyle oldukça uyumlu halde çalışıyorlar. En büyük kıyamet senaryolarından birisi Cthulhu’nun uyanması olarak biliniyor. Cthulhu, kendi kart destesinde olduğu kadar Apocalypse’te de oyun sonu canavarı olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça korkutucu! Hele ki bu iki desteyi birden birbirine karıştırıp, 2 tane Cthulhu olduğunu bilmek daha da korkutucu.

Munchkin-Apocalypse-kartlarCthulhu ve Zombies kartları dışında tüm Munchkin desteleriyle de birleştirilebilir. Ancak oyun kutusu üzerinde bu iki destenin daha iyi çalıştığını belirten bir uyarı var. Elinizde bu kartlar da varsa, ortaya tam bir kaos ortamı çıkarabilirsiniz.

Oyunun oldukça sürükleyici bir yapısı var. Karakterlerden birinin 9. seviyeye ulaşması kimseyi korkutmuyor. Masada açık olarak duran 6. Mühür Kartı, tüm dengelerin bozulabileceğinin işaretini veriyor. Eğer 7. Mühür Kartı açılırsa, 9. seviyedeki olan oyuncu oyunu kaybedebiliyor. Bu yüzden diğer Munchkin setlerine göre daha fazla strateji yapılması gerekiyor.

Munchkin Apocalypse, bilindik Munchkin oyunlarından sıkılanlara ve farklı heyecanlar arayan oyuncular için birebir. Steve Jackson Games, sadece 1 marka üzerinden ilerleyip, bunu sömürmediğini bir kez daha kanıtlıyor ve yenilik getirmeyi unutmuyor.

Oyunu resmi sitesi üzerinden satın alabilirsiniz.

Biz oynarken çok keyif aldık, sizin de aynı zevki yaşayacağınızı düşünüyoruz. İyi oyunlar!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.