İncelemeler

Menzoberranzan

Menzoberranzan (Boxed Set), adından da anlaşılacağı üzere en çok bilinen drow şehri olan Menzoberranzan için hazırlanmış bir oyun seti. Setin içinde 3 tane kitap ve pek çok poster bulunmaktadır. Posterler, Menzoberranzan haritası, evlerin sembolleri gibi şeyler; fakat bu incelemede tabii ki kutulu (Cthulhu) setin içinden çıkan 3 kitabı anlatacağız.

Set, 1992 yılında Advanced Dungeons & Dragons (AD&D 2nd Edition) sistemi ve Unutulmuş Diyarlar diyarı için hazırlanmış ve TSR Inc. tarafından basılmıştır. Menzoberranzan’ı tüm detayları ile anlatan ilk ve tek set olma özelliğini taşır. Kitabın önsözünde bahsedildiği üzere kitap, genel olarak Menzoberranzan’ın hiyerarşik yapısı, evlerin düzeni, yaşam şartları, günlük hayat gibi özellikleri kapsıyor. Drowlar ve drowların genel özelliklerini de bilmek gerektiği için daha önce incelemesini yazmış olduğum “The Drow of the Underdark” ile birlikte okunması tavsiye ediliyor.

Drow of the Underdark
menzoberranzan-scene

Set içinden çıkan 3 kitap üç başlık altında toplanmış. Ed Greenwood tarafından yazılmış olan ilk kitap “The City” (Şehir), adından da anlaşılacağı üzere Menzoberranzan şehrini anlatmakta. R.A. Salvatore, Michael Leger ve Douglas Niles tarafından yazılmış olan ikinci kitabın ismi “The Houses” (Evler). Bu kitapta da Menzoberranzan’ın yapısındaki en önemli unsur olan Evler, hiyerarşik yapı ve özellikleri anlatılıyor. Üçüncü kitap ise Douglas Niles tarafından yazılmış olan “The Adventure” (Macera) isimli kitap. Bu kitapta da Menzoberranzan’ın gölgelerinde geçen bir FRP oyunu senaryosu mevcut.

İlk kitaptan bahsederek başlamak gerekirse, The City isimli kitap, setin temel kitabı olarak görülebilir. Menzoberranzan’a ait tüm genel anlatımlar ve açıklamalar bu kitapta yapılıyor. Kitap başlangıçta genel olarak Karanlıkaltı şehirlerinden bahsettikten sonra Menzoberranzan’ı özet olarak anlatıyor. Menzoberranzan’ın şekli, Narbondel ve şehrin katmanları kısaca anlatılıyor. Ayrıca Sorcere ve Akademi’den de kısaca bahsediliyor.

Sonraki bölümde şehirdeki günlük yaşantıdan bahsedilmiş. Sokaklar, drow adaleti, drowların eğlence kültürü, avlanma, arena dövüşleri, oyunlar gibi günlük hayatın içerisindeki etkinlik ve olayların üzerinde durulmuş.

Bunun yanında DM’lere yardımcı olabileceğini düşündüğüm “Haberler” ve “Fısıltılar” isimli iki alt başlık yer alıyor. Haberler bölümünde şehirde yaşanan son olaylardan bahsedilirken Fısıltılar kısmında ise hanlarda kulaktan kulağa fısıldanan söylentilerden bahsedilmiş. Burada anlatılanları kullanarak bile güzel Menzoberranzan alt görevleri çıkarabilirsiniz.

Daha sonrasında ise, Menzoberranzan’ın tarihinden bahsedilmiş. Bahsedilirken de şu şekilde bir giriş yapılmış; “Eğer oyuncularınız şehrin tarihi ile ilgili detaylı sorular sorarlarsa, bu bölümü okuyarak onlara renkli bilgiler verebilirsiniz,” denmiş. Tarihçe anlatılırken Lolth’un (Menzoberranzanlılar’ın tabiri ile Lloth) drowları kutsaması fakat yeri geldiğinde de cezalandırması anlatılmış.

demon-web

Kısa tarihçeden hemen sonra Menzoberranzan’ın tüccarlarından ve ticari yapısından bahsedilmiş. Hem üretim malzemeleri, hem büyülü drow malzemelerinin nasıl yapıldığı hem de genel ticaret detaylı bir şekilde anlatılıyor. Aynı zamanda şehrin hem gizli yollarla yeryüzü ile nasıl kaçakçılık yaptığı hem de yeryüzü ile normal ticareti de anlatılmış. Burada anlatılan ticari bilgiler yeryüzünde oyun oynatan DM’lerin, oyuncularına drow yapımı eşya sağlayabilmesi için faydalı olacaktır.

Ticaret anlatıldıktan sonra konu, Menzoberranzan’ın kimlerle ticaret yaptığına geliyor ve Menzoberranzan’a yakın ve komşu olan şehirler kısaca tanıtılıyor. (Detaylı bilgi için Drizzt Do’Urden’s Guide to the Underdark kitabı öneriliyor.)

Drizzt Do’Urden’s Guide to the Underdark

Sonraki “Pazar” bölümünde şehirdeki pazarlar anlatılmış. Buradan edinebileceğimiz malzemeler ve hizmetlerden bahsedilmiş. Aynı zamanda da hırsızları pazardan uzak tutmak için pazarda devriye olarak dolaşan Akademi öğrencisi savaşçıların devriye görevleri de bu bölümde anlatılmış.

“Özel Sebepler” isimli sonraki bölüm, benim bu kitaptaki en çok sevdiğim bölüm oldu. Akademi’den mezun olan öğrencilerin Kutlama Töreni, Menzoberranzan’ın bulunuşunun kutlandığı piknikler anlatılıyor. Açık Günler adını verdikleri ve her sene 8 günü kapsayan şenlik ise apayrı bir eğlence konusu. Menzoberranzan, yeryüzünden ve başka şehirlerden gelen herkese 8 gün boyunca ev sahipliği yapıyor. Hatta en azılı düşmanlara bile. Bu süre zarfında hem şehrin güzel gözükmesi için hem de gelen düşmanlara gözdağı vermek ve evlerin zayıf noktalarını gizlemek için evler büyülü ve güzel bir aura ile kaplanıyor. Bütün ev askerleri tam teçhizatlı halde görev yerlerinde bekliyorlar. Büyücüler tüm hünerlerini gösteriyorlar. Bu Açık Günler festivali de güzel bir senaryo konusu olabilir doğrusu.

Sonraki bölüm olan “Gelecek Neler Gösterir” isimli bölümde yazar Ed Greenwood, Menzoberranzan’da geçecek uzun süreli bir senaryoda, oyunda neler yaşanabileceği ile ilgili oyun yöneticilerini yönlendirici bir takım anlatımlarda bulunuyor. Menzoberranzan’ın o zamanki geleceğini şu anda bilen için çok anlam ifade eder mi bilemem ama uzun soluklu bir oyun için oldukça faydalı olmuş. Siz bile gelecekte Evler arasındaki savaşın nelere yol açabileceğini veya Menzoberranzan’a saldıran düşmanların neler yapabileceğini merak edeceksiniz.

Ardında da Menzoberranzan için büyük önemi olan büyü kavramından derinlemesine söz ediliyor. Menzoberranzan’ın büyücüleri, büyü okulu Sorcere, baş büyücü ve özel bazı drow büyüleri “Menzoberranzan’ın Büyücü Lordları” bölümünde ayrıntılarıyla anlatılmış. Sonrasında ise büyülü eşyalar ve büyüler işleniyor.

Büyücülerin hemen ardından da “Kötülüğün Rahibeleri” bölümünde Menzoberranzan’ın yöneten, Lolth’un seçkin hizmetkarları rahibeler anlatılıyor. Ardında da rahip büyüleri ve özel bir takım büyüler hakkında bilgiler veriliyor.

Her kural kitabında olduğu gibi bu kitabın sonunda da Illithilich, Binek Kertenkele gibi bazı yaratıkların özellikleri verilmiş ve son olarak da kısaca Menzoberranzan’ın bilinen tuzakları anlatılmış.

İlk kitap olan “Şehir” kitabı böylelikle bitmiş oluyor.

İkinci kitap olan “Evler”, çok aşikar olduğu üzere Menzoberranzan’ı yöneten evleri en ince ayrıntısına kadar anlatıyor. Evlerin listesine bakarken gözler ister istemez Do’Urden evini arıyor fakat bu kitap Kara Elf Üçlemesi’nden sonrasını anlattığı için Do’Urden Evi ve DeVir Evi gibi evleri göremiyoruz. R.A. Salvatore, Michael Leger ve Douglas Niles tarafından kaleme alınan kitap temel olarak Yönetici Evler ve Küçük Evler şeklinde ikiye ayrılmış. Yönetici Evler bölümünde Menzoberranzan’ı yöneten 8 Ev ele alınmış Bu evler sırasıyla; Baenre Evi, Barrison Del Armgo Evi, Oblodra Evi, Faen Tlabbar Evi, Xorlarrin Evi, Agrach Dyrr Evi, Mizzrym Evi, Fey-Branche Evi. Sonrasında ise yönetici evler arasında yer almaya çalışan Tuin’Tarl Evi, Duskryn Evi, Srune’lett Evi, Horlbar Evi, Kenafin Evi, Druu’giir Evi, Hunzrin Evi, Shobalar Evi, Vandree Evi, Symrivvin Evi kısaca anlatılıyor.

Her ev için, evde kaç soylu kişi yaşıyor; bunların kaçı rahibe, kaçı yüce rahibe, kaçı savaşçı erkek, kaçı büyücü erkek gibi değerler verilmiş ve evin hem askerlerden hem de kölelerden oluşan savunma gücü ve savunma yapısı verilmiş.

Evlerin Menzoberranzan’daki hiyerarşik konumu, evin hazinesinin durumu ve evin tüm detayları ve odalarının belirtildiği planı mevcut. Ayrıca her evin matronunun, yüce rahibesinin ve lider konumdaki erkeğinin karakter kağıtları verilmiş ve bu karakterler detaylarıyla anlatılmış. Evde başka önemli kişiler varsa bu kişiler de aynı şekilde açıklanmış.

Kitaptaki tüm Yönetici Evler yukarıda belirttiğim şekilde detaylı bir şekilde anlatılıyor olsa da Küçük Evler’in anlatımında detaydan uzak durulmuş. Küçük Evler anlatılırken evin soylu nüfusu ve asker sayısı verilmiş. Onun dışında evin yöneticisi hakkında kısa bir bilgi ve evin düşmanları ile ilgili kısa bilgi mevcut. Zaten Yönetici Evler ile kıyaslandığında pek de anlatılacak bir şeyleri olmadığını görüyorsunuz.

Küçük Evler’in bina planları da yok maalesef. Fakat tüm evlerde olduğu gibi Küçük Evler’in de Aile Sembolleri kitapta gösterilmiş.

İkinci kitabın son bölümünde ise Menzoberranzan’ın düzeninde önemli bir yere sahip olan paralı askerlerden oluşan Bregan D’aerthe topluluğu anlatılmış. Drizzt romanlarına aşina olanların sevdiği karakterlerden biri olan Jarlaxle’ın liderliğini yaptığı bu toplulukla ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Aynı zamanda Jarlaxle’ın karakter kağıdı özellikleri de bu bölümde mevcut.

Üçüncü ve son kitap ise “Macera” kitabı. Douglas Niles tarafından yazılmış, Menzoberranzan’ın derinliklerine kadar uzanan keyifli bir atmosferi olan korku dolu bir oyun. Korku dolu olmasının sebebi, sürekli sırtınızda bir drow hançeri hissedebilecek olmanız. Bundan 6-7 sene kadar önce bir grup arkadaşıma bu maceranın ilk 3 bölümüne kadar olan kısmını oynatmıştım. Menzoberranzan’a uzanan karanlık dehlizlerde sürekli arkalarına dönüp bakmaktan Mehter Takımı gibi olmuşlardı. Üstelik drow karakter oynuyorlardı. Kısacası, senaryo, sizi Karanlıkaltı atmosferine ve drow diyarına kolayca sokabiliyor.

Oyuncuların amacı, Mantol-Derith’teki gizli bir Pazar yerine ticaret amaçlı mal götürmek. Bu malları karanlık dehlizlerden Mantol-Derith’e götürmeye çalışırlarken oyun başlıyor. Karakterlerin drow ırkından olması önerilse de yeryüzüne ait ırklar da oyuncular tarafından seçilebilir. Oyun “Gizli Kervan” veya “Tek Gözlü Tüccar” seçeneklerinden biriyle başlıyor ve ilerliyor. Size tavsiyem, bu macerayı tek oyunluk bir macera olarak değil, uzun süreli bir macera olarak oynatmanız. Böylelikle Menzoberranzan’ın tehlikeli, riskli ve karanlık atmosferini oyunculara daha iyi yansıtabilir ve onları kendi iç huzursuzlukları ile daha uzun süre baş başa bırakabilirsiniz. Ben yaptım, çok eğlenceli… (Nıhahahahaha! Çok mu acımasız oldu?!)

R.A. Salvatore’un “Kara Elf Üçlemesi”ni sevdiyseniz ve Karanlıkaltı’nın, yaklaşık 20.000 kişinin yaşadığı bu küçük ama önemki şehri hakkında önemli bilgiler arıyorsanız bu sette aradıklarınızın cevabını fazlasıyla bulacaksınız.

Menzoberranzan seviyorsanız, 1994 yılında SSI Games tarafından çıkarılmış aynı isimli, çıktığı döneme göre oldukça iyi olan bilgisayar oyununu da öneririm. Drizzt’i de partinize katıp Menzoberranzan’ın tünellerinde fantastik maceralar yaşayabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.