İncelemeler

LEGO Horizon Adventures İncelemesi – Bana Zorla LEGO Yaptıramazsınız!

Markaya ait oyunların başarılı formüllerini uygulamaya çalışırken bir şekilde sınıfta kalan LEGO Horizon Adventures oyunu huzurlarınızda…

Sony’nin Horizon markasına bu derece abanmasını pek anlamıyorum… diyeceğim ama gerçekler kabak gibi ortada. Serinin yaratıcı Guerrilla Games’in kurucularından olan ve ardından PlayStation markasının başına getirilen Hermen Hulst, kendi markasını bir güzel kayırıyor sanki. Yanlış anlaşılmasın, Horizon markasına gayet aşık bir insanım; özellikle ikinci oyunun sarıp sarmalayan dünyasını, müthiş karakter animasyonlarını hala unutmuş değilim. Ancak ilk oyunun yenilenip tekrar sunulması, aynı tarihlerde LEGO Horizon Adventures’ın satışa sunulması çok da tesadüf olmasa gerek.

Neyse, iyi bir Horizon ve LEGO oyununa hayır diyebilecek karakterde insanlar olmadığımız için bu oyuna da sevgi ile yaklaştım açıkçası. Markaya gösterilen gereksiz tepki ve eleştirileri de anlamsız bulduğumdandır, bu özel ve itinalı yaklaşımım bana özlü bir söz olarak geri döndü; ”Acıma yetime, gelir…”. Hepsini yazmama gerek yok; Kayra beni öldürür sonra. Bu güzelim markayı sıradan bir LEGO oyununa dönüştürmek, ne Sony cephesine ne de LEGO markasına yakıştı.

Aloy Diyeydim, Girme Bu Topa Diyeydim!…

LEGO Horizon Adventures, Aloy kızımızın Zero Dawn’daki macerasını gayet özet bir anlatımla hikayeleştiriyor. Serinin veteranları için bu anlatım zaten bir şey ifade etmiyor, öykünün her bir kırıntısını bilenler en fazla olayların esprili bir dille anlatılmasına odaklanabilir. Sonuçta; LEGO oyunları mizah kalitesi ile bilinir. Horizon Adventures ise bir şekilde bu konuda başarısız olmayı başarıyor. 3-5 espri tebessüm ettirebilir, fazlasına gülenin mizah anlayışı kendine hastır, niştir. Anlatıcı rolündeki Rost zaten ciddi sesiyle komediden uzak, esprileri de vasat. Gereğinden fazla enerjik resmedilen Aloy ise nadiren güldürüyor açıkçası, zaman zaman abartılı ruh hali ile rahatsız bile edebiliyor.

Koca hikayeyi 6-7 saatte bitiriyorsunuz, bu bile büyük bir eksi. LEGO oyunları dolu içeriği, tonlarca ekstra sunması ile bilinir. Burada da ekstra görevler ve yapılacaklar var ancak diğer LEGO oyunlarına kıyasla içerik çok kısıtlı. Bu da Horizon Adventures’ı belki de en kısa soluklu LEGO oyunu yapıyor. Her bir dakikasını eğlenceli geçirmenizi sağlasa gene ses etmeyeceğim. O da yok arkadaş! Çok ilginç ve bana göre hatalı dizayn tercihleri yapılmış nedense.

Ana hub görevi gören ve güzelliklerinden birazdan bahsedeceğim Ana Yüreği’nden sürekli göreve çıkıyorsunuz. Bölgelere ayrılan görevler neredeyse aynı yerlerde start alıyor ve bir çok kez aynı yerleri geçip duruyorsunuz. Görevlerde bütün olay final kısımlarında kopuyor ve bu kısımlar oldukça eğlenceli. Ancak finallere kadar sadece boş boş ilerliyorsunuz, 2-3 ekstra parça dışında sizi oyalayacak, keşfe zorlayacak hiç bir şey yok. LEGO oyunlarında ne kadar obje varsa parçalanabilir, içlerinden çıkan altınlar gümüşler şıkır şıkır toplanır, hatta bazıları farklı nesnelere dönüştürülebilir. Horizon Adventures ise bu konuda en güdük oyun! Parçalanabilir obje sayısı o kadar az ki, hiç yıkım yapmadan ilerlerseniz de pek bir şey kaybetmezsiniz. LEGO oyunlarındaki en büyük albenilerden birini ortadan kaldırmış yapımcılar, anlaması güç.

İşin aksiyon ayağı ise gayet keyifli. Aloy net atışlar yapabilen bir nişancı. Rahat kontroller sayesinde nereye istiyorsanız oraya ok atabiliyorsunuz. Serinin olayıdır; robotların hassas noktaları vardır ve oralardan vurduğunuzda hem özel parçaları kopartır hem de düşmanı hızlıca zayıflatırsınız. Aynı mantık LEGO Horizon Adventures’da da geçerli. Bitkiler arasında gizlenip düşmana sürpriz saldırılar da yapabiliyorsunuz. Ayrıca hikaye ilerledikçe farklı saldırılar haritalara serpiştiriliyor ve belli sayıda kullanılan ikincil saldırı yeteneklerinizi de kazandığınızda işler iyice kızışıyor. Önüne gelene sosisli atan Hot Dog Man arabası, donduran ok, alev topu gibi ekstralar Aloy ve ekibine ciddi saldırı gücü kazandırıyor.

Oyunda lokal ve çevrimiçi çoklu oyuncu desteği de mevcut. Kısıtlamalarına rağmen varlığı ile sevindiren bir özellik. Eşinizle saç baş yolarak, kardeşinizle bağıra çağıra robot kıymaya çalışmak çok eğlenceli. Kısıtlamalar ne peki? Öncelikle ikinci oyuncuyu hiç ciddiye almıyor LEGO Horizon Adventures ve önemsiz olduğunu hissettiriyor. Kamera geniş bir açıda olduğu halde birinci oyuncu nereye giderse biraz geride kalan ikinci oyuncuyu sürekli onun yanına ışınlıyor. Yani sürekli ana oyuncuyu takip etmek, ondan kopmamak zorundasınız. Aksiyon içindeyken bile bunu yapıyor; tam oku fırlatacaksınız, birinci oyuncu kafasına göre koşturuyor diye onun yanına atılıyorsunuz. Ayrıca ikinci oyuncunun başarıları ödüllendirilmiyor, başarıları kupa olarak kazanılmıyor. Tam bir yancı olarak görülüyor ikinci oyuncu, isyan bayrağını çekmesi yakındır.

Ana Yüreği (Mother’s Heart) merkez üssümüz. Burası içerik bakımından zengin ve oyunun belki de en keyifli anlarını yaratmanızı sağlıyor. Kazandığınız altın LEGO parçaları sayesinde burada yeni yerleşimler inşa edebiliyorsunuz. Altınlarınızla da yeni dekoratif eşyalar ve süsler açıp Ana Yüreği’ni zenginleştiriyorsunuz. Alanın ortasında bir Pano yer alıyor. Burada Ana Yüreği’nde ve görevlerde yapmanız istenen özel istekler yer almakta. Her başarılı istek belli sayıda altın LEGO parçası olarak size geri dönüyor. Alanı geliştirmek için bu parçaya ihtiyacınız olduğu için Pano’yu sürekli kontrol edin. Görevler de gayet komik; tavukları besle, polis kostümü ile 20 tarikatçı düşman öldür, DJ kabini inşa edip 3 köylünün dans etmesini sağla gibi taleplerle karşılaşacaksınız. Kısacası; Ana Yüreği’ni geliştirmek ve burada vakit geçirmek oldukça keyifli.

Ana üs size bir gelişim ağacı da sunuyor. Kazandığınız seviye ve puanlarla karakterlerinize yeni yetenekler açabiliyorsunuz. Az sayıda olan bu yeteneklerin aksiyona etkisi ise hemen hissediliyor. Boşa inşa edilmiş bir ağaç değil anlayacağınız. Oyunda sadece dört ana karakter hikaye modunda oynanabiliyor. Her karakterin kendine has saldırı teknikleri olduğu için oynanabilirlik belli oranda çeşitleniyor. Dört sayısı az gelebilir ancak kostüm departmanına gidip sayısız LEGO kostümü satın alabilir ve en azından kozmetik farklılık yaratabilirsiniz. LEGO City, Horizon Zero Dawn, LEGO Ninjago, Amusement dünyalarına ait kostümler, bina parçaları ve süslemeler satın alınabiliyor. Ayrıca farklı parçaları birleştirip kendi karakterinizi de yaratabiliyorsunuz.

Güzel Aloy, Yakışıklı Varl…

LEGO oyunları teknik açıdan kusurlara sahiptir. Donmalar, kasmalar, kilitlenen görevler gibi pek çok sorun her bir LEGO oyununda karşımıza çıkmıştır. Horizon Adventures ise belki de teknik açıdan en kusursuz LEGO oyunu. Oyunda ne bir kasma, ne bir donma yaşadım. Görsel estetiği ve teknik detayları da inanılmaz. Harika ışıklandırmalar içinde koşturan mikro Aloy’u izlemek oldukça keyifli. Bu açıdan yapımcı ekibi kutlamak lazım.

Kostüm dükkanına girdiğinizde ekrana gelen LEGO karakterlere bakıp sırıtacaksınız, eminim. Detaylarıyla, plastiklerin birleşim kısımlarıyla o kadar gerçekçi duruyorlar ki, televizyona elinizi sokup figürleri almak isteyeceksiniz. Bu kısım bile Ana Yüreği’nde geçireceğiniz uzun sürelerin başlıca sorumlusudur hakim bey.

LEGO Horizon Adventures çok arada kalmış bir oyun. Zorluk seviyesi bazen yükselebiliyor ve küçük oyuncular için can sıkacak bir seviye bu. Yetişkinler içinse gayet tekdüze bir oyun tecrübesi, aksiyonda yaşanan sıkı yükselmeler haricinde sıkıcı bölüm dizaynları yüzünden sürekli keyif vermekten çok uzak. Tam olarak kime hitap ettiğini bir TV programında ROK ile (nasılsa her konu hakkında bilgisi var) tartışabiliriz ve 5 saatlik yayının sonunda kesin bir cevap bulamayız.

Tertemiz bir Türkçe altyazı desteği var oyunda. Bazı esprilerin bizde karşılığı olmadığı için lokalleştirilmiş olması da çok hoşuma gitti. En azından Aloy ve ekibi bizden biriymiş gibi tınlıyor. Yapanların eline emeğine sağlık. Oyunun müzikleri de çok başarılı. Ana oyunun tema müziğini temel alıp kendi tınılarını yaratmış LEGO Horizon Adventures ve sürekli arka fonu zengin tutuyor.

Horizon Adventures, bir LEGO oyunundan beklediğimiz çoğu şeyi yerine getiremiyor. Açık haritalar, görevlerde çeşitlilik ve kırılabilir tonlarca obje. Bunlar yerinde yeller esen konular. Aksiyon tarafında ise madalyonun öbür yüzünü çeviriyor ve belki de en iyi aksiyona ve kontrollere sahip LEGO oyununa dönüşüyor. Teknik açıdan da sorunsuz bir oyun bu. Keşke aksiyon ve teknik konulardaki mükemmeliyetçiliğini oyunun geneline yayabilseymiş yapımcılar, o zaman uzun süredir en iyi LEGO oyununu oynuyor olurduk. Şu haliyle de elinizi oyalayacaktır şüphesiz ancak aldığı sürenin kalitesi ve keyfi tartışılır. Hermen Abi, serini böyle hunharca harcama artık ve biraz nadasa yatır, ne dersin?

LEGO Horizon Adventure İncelemesi

Grafik - 8
Oynanabilirlik - 6.2
Hikaye - Atmosfer - 5.5
Ses - Müzik - 7

6.7

FRPNet İnceleme Puanı

Tekdüze görev yapısı ve hangi yaş kitlesine hitap ettiğine karar verememesi ile yolda tökezleyen bir LEGO oyunu Horizon Adventure. Müthiş görselliği ve sıkı aksiyonu ile günü kurtarıyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.