İncelemeler

Fantastik Diyarları Ele Geçirin – Kayıp Diyarlar İncelemesi

NeoTroy Games‘in son yayınlanan oyunları arasında en çok merak ettiğim oyun olan Kayıp Diyarlar ile karşınızdayız. Eight Minute Empire: Legends oyununun yerelleştirilmiş versiyonu olan Kayıp Diyarlar‘da, 2 ila 4 oyuncu yeni keşfettikleri bu diyarlarda olabildiğince toprak ele geçirmek için amansız bir mücadeleye girişiyorlar.

Öncelikle oyunun yerelleştirilmesiyle ilgili bir not düşmek istiyorum. Kartların çevirisi (Genel Yayın Yönetmenimiz Kayra Keri Küpçü’nün de katkılarıyla) oldukça başarılı bir biçimde yapılmış olsa da, benim asıl kutlamak istediğim konu oyun ismi seçimi. Yurtdışında bir oyun mağazası rafında Eight Minute Empire isimli bir oyun gördüğümde muhtemelen şöyle bir bakar geçerim, başarısız bir isim seçimi olduğunu düşünüyorum. Ama Kayıp Diyarlar ismi içimizdeki fantastik bünyeyi doğrudan dürtüyor ve açıkçası oldukça ilgi çekiyor. Tebrikler.

Kayıp Diyarlar kutusunu açtığımızda bizi ilk olarak 4 adet harita parçası karşılıyor. Çift taraflı basılmış olan bir parçaların istediğimiz yüzlerini, istediğimiz yönelimde kullanabiliyoruz. Daha sonra karşımıza her oyuncu için on sekizer adet asker küpü, üçer adet kale, kart destesi, altın pulları ve ek paket varyantlarıyla kullanabilmek için olay ve araştırma pulları çıkıyor.

Oyuna Başlayalım…

Oyuna başlarken ilk olarak harita parçalarını bir T şekli oluşturacak şekilde dizdikten sonra, tam ortada bulunan parçadaki bölgelerden, diğer parçalara bağlantısı olan herhangi bir bölgeyi seçiyor ve başlangıç bölgesi pulunu buraya yerleştiriyoruz. Akabinde ise oyun destesini hazırlıyoruz. Burada bazı kartların sol üst köşelerine doğru 3 ve 4 sayıları mevcut. Bunlardan 4 yazanları sadece dört kişilik, 3 yazanları da üç veya dört kişilik oyunlarda kullanıyoruz ve iki kişilik oyunlarda desteden çıkartıyoruz. Destemiz hazır olduğunda 6 adet kartı açık bir biçimde yan yana diziyoruz. Oyun boyunca kullanacağımız kartları bu altılı sıradan satın alacağız. Bir kart satın alındığında, bütün kartlar boşluk boyunca sola doğru kaydırılıyor ve desteden yeni bir kart altıncı sıraya koyuluyor. Bu kartları satın almanın maliyetleri ise şöyle: ilk kart ücretsiz, ikinci ve üçüncü kart 1 altın, dördüncü ve beşinci kart 2 altın, altıncı kart ise 3 altın değerinde.

Kartlardan sonra her oyuncuya seçtiği renkteki 18 askeri küpü ve 3 kaleyi dağıtıyoruz. Bütün oyuncular başlangıç bölgesine dörder askerini yerleştiriyor. Daha sonra farklı bir harita parçasında, ortak kararla belirlenen ekstra bir bölgeye herkes birer askerini daha yerleştiriyor. Oyuncu sayısına göre herkese başlangıç altınlarının dağıtılmasıyla oyun başlamaya hazır oluyor.

Nasıl Oynuyoruz?

Kayıp Diyarlar oynanış olarak aslında oldukça hızlı bir oyun sayılabilir. Çünkü yapabileceğiniz tek bir hamle var ve seçenekleriniz önünüze açılmış olan 6 kart ile sınırlı. Geriye sadece işin stratejik kısmını düşünmesi kalıyor. Özetle sırası gelen oyuncu, açık 6 karttan bir tanesini bedelini ödeyerek satın alıyor ve kartın altındaki aksiyonu yaptıktan sonra sıra bir sonraki oyuncuya geçiyor.

Oyundaki kartların yapısı standart, bu yüzden de öğrenmesi ve öğretmesi oldukça rahat bir oyun. Her kartın en üstünde ismi, altında özel yeteneği bulunuyor. Aradaki kart resminin altındaysa, o kartı satın aldığınızda yapabileceğiniz aksiyonu görüyorsunuz.

Kayıp Diyarlar’da 4 çeşit aksiyonumuz bulunuyor. Bunlardan ilki yeni askeri birlik yerleştirme. Küp resmiyle temsil edilen bu aksiyonda, kartınızda kaç tane küp resmi varsa o kadar yeni askeri birlik yerleştirebiliyorsunuz. Yeni birliklerinizi sadece kurduğunuz şehirlerinize veya başlangıç bölgesine yerleştirebiliyorsunuz.

İkinci aksiyon, birlikleri hareket ettirme. Küp ve ok işaretiyle gösterilen bu aksiyonda yine kaç tane küp resmi varsa o kadar birim hareket hakkınız oluyor. Ama bu hakkınızı istediğiniz gibi bölebiliyorsunuz. 4 birim harekette, tek bir askeri 4 kare ilerletebileceğiniz gibi, 4 askerlik birliği yan bölgeye de kaydırabilirsiniz. Ayrıca adalar arası seyahat manevrası da yapabilirsiniz. Beyaz noktalarla belirtilen geçiş güzergahlarından farklı bir adaya asker geçirmek size 3 birim harekete mal oluyor.

Üçüncü aksiyonumuz yeni şehir inşa etme. Şehrimizi askerimizin olduğu herhangi bir bölgeye inşa edebiliyoruz. Ayrıca bir bölgede birden fazla oyuncunun şehri kurulu olabiliyor.

Son aksiyonumuz ise askeri birlik yok etme. Üzerine kırmızı çizgi çekilmiş küp ile sembolize edilen bu aksiyonda, askerlerimizden en az birinin mevcut olduğu herhangi bir bölgede bulunan düşman askerlerinden bir tanesini haritadan kaldırıp sahibine geri veriyoruz.

Bir de bazı kartlardan bu aksiyonların ve/veya kombinasyonları bulunuyor. / işaretli kartlarda bu iki aksiyondan birisini seçerken, + işaretlilerde önce ilkini, sonra ikincisini gerçekleştiriyoruz.

Fantastik Evrende Yetenekler Önemli

Gelelim kartların üst kısımlarında bulunan yeteneklere. Eğer kartın üzerinde hareket anlamını taşıyan küp ve ok varsa, bu artık yapacağınız herhangi bir hareket ettirme aksiyonunda bir birim fazladan hareket edeceğiniz anlamına geliyor. Eğer burada birlik yerleştirme küpü varsa, aynı şekilde bir birim daha yerleştirebilirsiniz.

Kanat sembolüyle gösterilen uçuş yeteneği sizin denizlerden bir birim ucuza geçmenizi sağlarken, çift altın simgesi size tek seferlik 2 altın kazandırıyor. İksir yeteneği ise oyun boyunca takip ediliyor. Oyun sonunda kartlarında en çok iksir sembolü olan oyuncu iki zafer puanı kazanıyor. Eşitlik halinde oyuncular birer puanla yetiniyor.

Bunlar dışında bir de diğer unsurlara bağımlı olarak size zafer puanı kazandıracak kartlar bulunuyor. Örneğin “Her bir lanetli kart için +1 ZP.” yeteneğine sahip bir kartı satın aldığınızda, oyun sonunda isminde Lanetli geçen bütün kartları sayıyor ve o kadar ekstra zafer puanı kazanıyorsunuz. Farklı bir örnekte de, “3 soylu kartına da sahipseniz 4 ZP.” yeteneğine sahip kartı aldığında, eğer kartta yazan kartların tamamını toplayabilirseniz belirtilen puanı alıyorsunuz. O yüzden bu kartları kullanırken kart isimlerine ekstra dikkat etmeniz gerekiyor.

“3 altın başına +1 ZP.” yazılı kart size biriktirdiğiniz altın için puan kazandırırken, son olarak “Saldırılardan etkilenmez.” yeteneği oyun boyunca birimlerinizin yok edilmesini engelliyor. Açıkçası bu sonuncusu oyunun en güçlü yeteneklerinden biri, özellikle erken safhalarda denk gelirseniz kapmanızı tavsiye ederim.

Böyle böyle turlar turları izliyor ve önümüzde her tur bir yeni kart birikiyor. Kart sayısı 2 oyuncuda 11, 3 oyuncuda 10, 4 oyuncuda ise 8’e ulaştığı vakit oyun son buluyor ve zafer puanlarını toplayarak kazananı belirliyoruz.

Puan hesaplamasının da çeşitli safhaları var. İlk olarak sahip olduğumuz bölge başına 1 puan alıyoruz. Bir bölgeye sahip olduğunuzu söyleyebilmeniz için, o bölgede diğer oyunculardan fazla askeri biriminiz olması gerekiyor. Bu hesap sırasında o bölgedeki şehirleriniz de 1 askeri birim sayılıyor. Eşitlik halinde kimse o bölgeden faydalanamıyor.

Sonra adaların sahipliğini tespit etmemiz gerekiyor. Her ada birçok bölgeden oluşuyor ve o ada bölgelerinin çoğunluğuna sahip olan oyuncu, adanın da sahibi sayılıyor ve ada başına birer zafer puanı daha alıyor.

Daha sonra, bahsetmiş olduğum yeteneklerden gelen (lanetli kart başına vs.) puanları ve iksir yarışının galibini tespit etmemizle, puanlama aşaması sona eriyor. Doğal olarak en yüksek puanı toplayan oyuncu oyunu kazanıyor.

Oyun kutusunun içinde oyunu biraz da çeşnilendirecek üç farklı varyant daha bulunuyor. Bunlardan lider kartları her oyuncuya ek bir yetenek ve bir gaye verirken, araştırma ve olay pulları oyun haritasında atıl duran bölgelere farklı yetenekler kazandırıyor.

Sonuç

Kayıp Diyarlar’ın oldukça ilgimi çeken oyunlardan birisi olduğundan bahsetmiştim. Oyun açıkçası bana vaat ettiği çoğu şeyi verdi. Hafif fantastik dokusu, bölge kontrolü ve set oluşturma üzerinden ilerleyen mekanikleri oldukça keyifli. Sadece önünüzde açılmış 6 karttan birisini kullanabilecek olmak oyunu oldukça kısıtlasa da, sonuçta tüm oyuncuları kısıtlıyor ve sizi imkanları olabildiğince azami faydayla kullanmaya çalışmaya itiyor. Bazı oyuncular bu kısıtlamanın oyun zevkini biraz baltaladığını düşünecek olabilir, ama açıkçası beni şimdilik çok rahatsız etmedi. Oyuncular arası etkileşimin de düpedüz savaştan çok birimlere sabotaj ve rakip tarafından sahip olunan bölgeye daha fazla asker yığma vasıtasıyla gerçekleşiyor olması da, savaş çığlıkları atmayı seven oyunculara yavan gelebilir.

Sonuç olarak, fantastik esintiler içeren, sizi yayılımcı politikalar izlemeye sevk eden bir strateji oyunu fikri size cazip geliyorsa, Kayıp Diyarlar’a bir şans verebilirsiniz. Oyunu hemen buradan satın alabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.