Hıh Demiş İlk Oyunun Burnundan Düşmüş – Elex 2 İncelemesi
Elex 2 ana hikayesi başta olmak üzere birçok açıdan Elex’in neredeyse aynısı. Bu devam oyununda Piranha Bytes eleştirilere kulak verip güzel bir oyun yaratsa da birinci oyunun üzerine pek bir şey koyamamış.
Elex 2, tam anlamıyla bir devam oyunu. Yani her şeyden önce söylememiz gerekir ki eğer ilk oyunu oynamadıysanız bu oyundan alacağınız keyif hayli azalacaktır. Zira oyunun tamamında ilk oyundaki olaylara göndermeler var ve ana hikaye de ilk oyunun sonunda yaşananları direkt devam ettiriyor.
İlk oyunu oynamış kişiler içinse ikinci oyunu “daha fazla Elex” diye özetleyebiliriz. Eğer ilk oyunu sevdiyseniz ikincisi de onunla aynı formülü kullanmış. Üzerine birazcık yeni karakterler, yeni fraksiyonlar ve canavarlar eklemiş. Tabii bir de büyük oranda nostalji. Çünkü ikinci oyunda ilk oyunda bıraktığımız Magalan’ın geçen yıllar içinde ne hale geldiğini görüyoruz. Bu da oyunun başlarında sık sık “BURAYA NE OLMUUUŞ?” diye tepki vermemize sebep oluyor.
Bu incelemeyi ilk oyunu bilen, ikinciyi alsam mı diye düşünen okurlar için yazıyor olacağım. Dolayısıyla ilk oyuna ya da seriye dair bilgi almak için Elex’i tanıttığım yazıya buradan göz atabilirsiniz.
Ben ilk oyunu da beğenmiştim, ikinciyi oynarken de gayet keyif aldım. Ancak detaylı incelemeye geçmeden önce farklı okurlarımıza farklı öneriler yapacağım.
- Elex’i oynamadıysanız ikinci oyun o kadar güzel gelmeyebilir. İlkine göz atmanızı tavsiye ederim.
- İlk oyunu oynayıp beğenmediyseniz ikinci oyun hoşunuza gitmeyebilir. Fakat mekanik ve oynanış açısından beğenmediyseniz orada bazı değişikliklere gitmişler. Dolayısıyla oynanış videolarını izleyerek ya da Steam’in 3 saatlik deneme süresini kullanarak karar verebilirsiniz.
- Elex’i oynayıp beğendiyseniz bu oyunu da muhtemelen beğeneceksiniz. Ancak yenilik beklentisiyle gelirseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü karşılaştığınız çoğu şey tanıdık hissettirecek. Ana hikaye de, yazının ilerisinde tartışacağımız gibi, çok kopyala – yapıştır tadında olmuş.
Magalan: Buralar Eskiden Hep Dutluktu
Magalan’ın ikinci oyundaki hali dağa taşa bakarak “buralar eskiden hep dutluktu” deme isteği yaratıyor. Çünkü etraf gerçekten çok değişmiş. Yıllar içinde ilk fraksiyonun grupları hiç rahat durmamışlar. Yer değiştirenler mi dersiniz, yeri değiştirenler mi…
Elex 2, ilk oyunun haritasını birebir kullanıyor. Yalnızca haritayı biraz sağa kaydırmış. Yani ilk oyunun batı bölgesi bu oyunda yok ama orta bölge birebir aynı. Ancak doğudaki yeni bölgeler bu kez keşfe açık. Yukarıdaki görselde mavi ile işaretli alanlar birinci oyunda gezebildiğimiz bölgeleri gösteriyor. Sarı çerçevenin içinde kalanlar ise ikinci oyunun haritası. Yani Domed City, Edan, Origin ve Ice Palace bu oyunda geziye açık değil.
Haritaya yeni bölge eklenince o bölgede yaşayan yeni bir fraksiyon da gelmiş. Morkon’ların Magalan’ı yok eden asteroitten bir mağaraya sığınarak kurtulduklarından daha önce bahsetmiştik.
Fraksiyonlar: Geçen Yıllar Size Hiç İyi Davranmamış
İlk oyundaki fraksiyonları tanıttığımız yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Elex’te Berserkers, Clerics, Albs ve Outlaws vardı. Hepsinin kendince çekici ve itici yanları vardı. Örneğin Berserker’lar yeşili koruyan kimselerdi ama teknolojinin her türüne aşırı karşılardı. Olur da sizi teknolojik bir cihazla görürlerse laflarını esirgemezlerdi. Hatta teknolojiye sempati duymak sürgün sebebiydi.
Elex 2, fraksiyonları biraz yumuşatmış. Mesela Berserker’ların teknolojiye dair görüşleri neredeyse hiç yer almıyor oyunda. Ayrıca çoğu fraksiyonu da (bence) daha itici bir hale getirmişler. Berserker’ların yeni liderinin kim olduğunu söyleyerek sürprizi bozmayayım ama güzel anılar çağrıştıran biri olmadığını söyleyeyim. Outlaw’larda da yönetim değişmiş ve gelen gideni aratmış. Cleric’lerin yönetimi aynı kalmış ama onlar da zor yıllar atlatmış. Bu süreçte (nedense) beyin yıkama güçlerini kaybetmişler. Kısacası oyun, eski fraksiyonların cazibesini azaltmış gibi geldi bana.
Yani fraksiyonlar eklemişler tabii. Albs artık dahil olabildiğiniz bir fraksiyon. Fragmanlara göre dahil olmanızı istedikleri fraksiyon da onlar. Morkons diye bir fraksiyon eklemişler, yamyam oldukları söylenen fanatik bir grup. Vahşi, kan dökmek isteyen ve vahşi bir Jax görmek isteyenlerin seçebileceği bir fraksiyon olmuş. Bir de Skyands var. İlk oyunun sonunda varlığından haberdar olduğumuz, Magalan’ı tehdit eden fraksiyon. Benim görebildiğim kadarıyla onlara dahil olamıyoruz.
Bu arada Berserker’ların full plate armor’ları nedense değişmiş. Çok daha modern zırhlar giymeye başlamışlar. Bu bana hayli üzücü geldi.
İlk Oyundaki Seçimler: Hepsi Bir Yalanmış Meğer
Öncelikle Elex 2’de ilk oyundan kayıt aktarma olmadığını söyleyeyim. Yani, ilk oyunun nefes alsanız değişen o hikayesi vardı ya, işte onu umursamıyorlar. Sizin ilk oyunda alabileceğiniz onca karar arasından bazılarını canon kabul etmiş ve devam etmişler. Örneğin, siz bir karakteri öldürmeyi tercih etmiş olabilirsiniz. İkinci oyun onu ölmemiş kabul ediyor.
Hangi seçimleri yaptığımızı da oyunun içindeki diyaloglardan öğreniyoruz. Örneğin, bir karakter yanınıza gelip “Hey Jax, beni hatırladın mı? Beni uçurumdan atacaklardı da sen adamları para verip göndermiştin hani?” gibi şeyler söyleyebiliyorlar. Böylece hem ilk oyunu ve karakterleri hatırlıyor, hem de geliştiricilerin hangi seçimleri doğru kabul ettiklerini öğreniyoruz.
İkinci oyunun Jax için kabul ettiği bazı seçimleri listeleyeyim.
- Jax, Hybrid ile karşılaşmaya giderken Berserker’ların tavsiyesini dinlemiş. Hybrid’i mana ile iyileştirmiş.
- Outlaw liderinin kız kardeşi Nasty’i iyileştiren iksiri de yapmış.
- Berserker büyücü Caja ile romantik bir ilişkiye girmiş.
- Cleric’lerin tarihi arşivlerinde gezip Calaan hakkındaki gerçekleri öğrenmiş.
- Muhtemelen Berserker fraksiyonunu seçmiş ya da tarafsız kalmış.
- Claw isimli hırsız çetesini ele vermemiş, onlarla çalışmış.
- Ray hayatta kalmış ve kardeşine kavuşmuş.
Commander Jax: Unutulmuş Bir Efsane
Birinci oyunun sonunda Jax öyle ya da böyle Magalan’ın tarihini değiştiren bir isim olmuştu. Magalan’ın üzerindeki en güçlü varlıklardan biriydi. Hatta öyle ki, yeterince yan görev yaparsanız oyun sonu mücadelesi en fazla 3-4 darbede yok oluyordu. Kısacası, efsaneleşecek bir isimdiniz.
Fakat ikinci oyunda sizi ya da adınızı bilen kişilerin sayısı hayli az.
Elex 2’nin başında talihsiz bir kaza geçiriyoruz. Bu kazadan ötürü de fiziksel gücümüz ve yeteneklerimiz bedenimizden akıp gidiyor. Dolayısıyla oyun tekrar zorlayıcı bir şekilde başlıyor. Fakat sizin şanımızı hatırlayan kişilerin de desteğiyle kısa sürede eski gücümüze kavuşuyoruz.
Fakat şunu da ekleyeyim: Bu oyunda dengeleri güzel kurmuşlar. Bazı korkutucu canavarlar siz yüksek seviyelerdeyken bile korkutucu olmaya devam ediyor. Yani artık trolleri ya da cyclops’ları iki okla öldürmek mümkün değil. Bunu düzeltmeleri bence harika olmuş.
Piranha Bytes: İlk Oyundaki Eleştirileri Dinleyen Geliştiriciler
İlk oyunun aldığı eleştirilerden de yine aynı yazımızda bahsetmiştim. Örneğin cold mekaniğini iş işten geçene kadar pek anlayamıyorduk. Cold’un neye göre azalıp arttığını öğrenene kadar oyunun yarısı geçiyordu. O zamana dek gayet sıcak tepkiler verdiğimiz konuşmalar bile cold’u arttırarak bizi şaşırtıyordu. Bu kez destruction mekaniği getirmişler. Adı yeterince açık olsa da oyunun başında bir karakter yanımıza gelerek bize bu mekaniği açıklıyor. “Düşmanlarını ezerek yok etmeyi tercih eden biri misin yoksa iyileştirerek yanına çekmeyi mi tercih edersin?”
Magalan oyunun başlarında daha tenha, bu sayede etrafta ölmeden gezebiliyoruz. İlk oyunda her adımımızın sonu ölüme çıkabiliyordu. Dünya çok tehlikeliydi ve uzaktan dövüşen bir karakterseniz ok alacak paranız kalmayabiliyordu. Ben ilk oynayışımda bir bölgede sıkışıp kaldığım, oradan çıkmayı başaramadığım için oyuna en baştan başlamak zorunda kalmıştım. İkinci oyun da zorlayıcı bir başlangıca sahip olsa da ilki kadar korkunç değil.
Eleştirilerden başka biri de oyunun başlarında kazanabileceğimiz sosyal yeteneklerin sonradan işimize yaramamasıydı. Hatta sosyal yetenekleri alan bir oyuncunun oyuna devam etme şansı yok gibi bir şeydi. Onu da düzeltmişler. Artık başlarda sosyal yetenekler alamıyoruz.
Kısaca, ilk oyundaki eleştiriler geliştiricilere ulaşmış ve oyuncuları dinlemişler. Fakat ilk oyunu oynamadan ikinciyi oynamak hikaye bazında mantıklı olmuyor. Dolayısıyla, herkes ilk oyundaki o acıları en az bir kez çekecek!
Elex 2: Neyi Daha İyi Yapmışlar?
Grafikler. Aslında şöyle söylemek lazım: Manzara, dünya ve yaratıklar birinci oyuna göre muhteşem görünüyor. Eşyaların da görünüşlerini hayli geliştirmişler. Fakat oyunun yüz modellemeleri BERBAT. Yani o kadar kötü ki… Biri öfkeyle bağırırken ve çileden çıkmışken yalnızca ağzı yuvarlak bir şekilde açık kalıyor. Seslendirmeler de muhteşem değil. Hikayeye bu kadar ağırlık veren bir oyunda bu, sinir bozucu bir kalitesizlik.
Yine de dünyanın ve yaratıkların ne kadar güzel göründüğünü aşağıdaki görsellerde inceleyebilirsiniz.
Dünyanın dizaynını yine çok iyi yapmışlar. Şehirler artık daha kalabalık. Ayrıca karakterler de etkileşime daha açık. Etrafta konuşulanları dinleyip dinlemediğinize göre yeni görevler ve hikayecikler ortaya çıkabiliyor. Siz bir yerde durmuş beklerken birileri gelip sizden yardım talep edebiliyor. Karakterlerin kendi planları oluyor. Tüm NPC’ler her daim konuşmaya açık olmuyor. Hatta bazısı size gıcık olursa hiç konuşmayabiliyor. Kimisi “şu an meşgulüm, görmüyor musun?” diye azarlayabiliyor. Onlarla konuşmak için saatlerce beklemek gerekebiliyor.
Daha da güzel olan yanı, karakterler kendi aralarında da etkileşime giriyorlar. Onların kendi aralarındaki konuşmalarına yeterince uzun süre kulak misafiri olursanız dönüp sizinle konuşmaya başlıyorlar. Fakat dinlemezseniz aynı konuşmayı yapmıyorlar. Kısacası karakterler ve dünya daha canlı hissettiriyor.
Yetenek ağacı. Bu oyunda yetenekleri iyice bölmüşler. Mesela artık tüm survival yeteneklerini tek bir kişiden öğrenemiyoruz. Size hayvanın derisini yüzmeyi öğreten kişiyle size soğuğa direnmeyi öğreten kişi aynı değil. Size istediğiniz yeteneği öğretecek kişiyi bulmak için de yolculuk edip insanlarla konuşmanız gerekiyor.
Ayrıca bir de yeni jet-pack yetenekleri koymuşlar. Artık jet-pack’imizi geliştirerek çok daha uzun mesafelerde uçabiliyoruz. Hatta ve hatta ana hikaye bitince jet-pack’i yolculuk yapmak için dahi kullanabiliyoruz. Çok ama çok keyifli olmuş bu. Çünkü gözünüze kestirip de çıkamadığınız her yere gidip bakma şansınız oluyor.
Elex 2: Neyi Pek Yapamamışlar?
Bug’sız bir oyun yapamamışlar. Oyunda kaybolan kafalar, havada uçan sakallar gibi şeyler görmek mümkün. Simsiyah dişler ve yarılmış gözler de oyuna korku unsuru katıyor. Dövüş esnasında da düşman üniteler saçma hareketler yapıp takılabiliyorlar. Bu da dövüşleri yer yer sıkıcı hale getiriyor. Fakat geliştiriciler bu tarz hataları yavaş yavaş gideriyorlar. Oyun çıktıktan sonraki 3 haftada üç büyük yamaya kavuştu. Kısacası, muhtemelen bu hatalar kısa sürede yok olacaklar.
Ana hikaye. Ne yazık ki ikinci oyunun ana hikayesi ilkinin tıpkısının aynısı. Fraksiyonları işbirliğine sürüklemek lazım. Herhangi bir fraksiyona dahil olmayan yetenekli kişilere kucak açan tarafsız bir grup kurmak lazım. Tabii o gruba Jax’in liderlik etmesi gerekiyor. Yanınıza, sizinle dövüşecek güvenilir güçlü kimseler almaya çalışıyorsunuz. Ancak onların da kendi işleri, görevleri ve talepleri var. Magalan’ı tehdit eden unsurla savaşıyoruz yine. Fakat zaferi kutlayamıyoruz çünkü daha büyük bir tehdidin Magalan’a gelmekte olduğunu öğreniyoruz. Evet efendim, bu ikinci oyunun hikayesi. Hayır, karıştırıp ilk oyunun hikayesini anlatmadım. Hikayenin aynı olmasına takılmazsanız kötü, tutarsız ya da sıkıcı bir yanı yok ama. Üstelik yan görevleri aynı yapmamışlar ve bence çoğu eğlenceli olmuş.
Tutarlı konuşmalar. Oyun, bir önceki konuşma seçeneklerinizi bazen takip etmiyor. Örneğin, “seni öldürmeyi düşünmüyorum” dediğiniz kişiyle konuşurken karakteriniz siz seçmediğiniz halde “göreceğiz bakalım doğru mu söylüyorsun? Yoksa seni öldürme planımdan vazgeçmeyeceğim” gibi bir şey söyleyebiliyor. Tabii bunun da bir bug olabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var.
Kısacası Elex’i Sevdiyseniz Elex 2’yi de Seversiniz
Sadece belki biraz zamana ihtiyaç vardır. Tahminen yaz indirimleri gelmeden oyun mis gibi olur, siz de sıkıntısız oynayabilirsiniz.
Bu arada benim oyunu bir kez bitirmem 90 saate yakın süre aldı. Diğer fraksiyonlara katılarak farklı sonları da görmek istiyorum. Yani oyunu 100 saat civarında oynayabilirsiniz. Her olasılığı görmek isterseniz 150-200 saate çıkabilir bu süre. Dolayısıyla 230 TL’lik fiyatı saat başına düşen fiyat olarak düşünürseniz o kadar yüksek gelmeyebilir.
Özetle, Elex’i sevdiyseniz Elex II’de de seveceğiniz şeyler bulursunuz.