İncelemeler

Harikalar Diyarı – 7 Wonders İncelemesi

Tüm zamanların en iyi oyunlarından birisiyle karşınızdayız. Kutu oyunu dünyasının harika çocuğu 7 Wonders, an itibariyle BoardgameGeek sitesinde toplamda kırkıncı, stratejide otuz altıncı, Aile oyunları kategorisinde ise birinci sırada yer alıyor. İlk olarak Biguen firması tarafımızdan ülkemize getirilen 7 Wonders’ı şu anda NeoTroy Games lisansı altında, Türkçe haliyle tedarik edebilirsiniz.

Yaklaşık olarak bir saat oyun süresi olan 7 Wonders’da 2 ila 7 oyuncu, Antik dönemin 7 önemli şehrinden birisinin yönetiminde rakiplerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Bunun da yolu askeri, bilimsel ve ticari alanlarda ince planlamalar yapmak ve adım adım zafere yürümekten geçiyor.

İlgili Makaleler

7 Wonders toplam üç çağdan oluşuyor. Bu üç çağın sonunda yapılan hesaplamalarda en yüksek zafer puanını alan oyuncu oyunu kazanıyor. Her oyuncunun yöneteceği şehri seçmesiyle oyun başlıyor. Oyunda seçebileceğimiz şehirler arasında Rodos, İskenderiye, Efes, Halikarnas, Olimpos, Babil ve Giza bulunuyor.

Daha sonra oyuncu sayısına göre çağ destelerini hazırlıyoruz. Öncelikle kart tiplerinden kısaca bahsedeyim. 7 Wonders’da kahverengi kartlar ham madde kaynaklarını (taş, odun, maden, tuğla), gri kartlar üretilmiş kaynakları (cam, papirüs, kumaş), sarı kartlar ticaret kartlarını, kırmızı kartlar askeri kartları, yeşil kartlar bilim kartlarını, mavi kartlar zafer puanı kazandıran sivil yapıları ve son olarak mor kartlar da çok değerli Lonca kartlarını oluşturuyorlar. Lonca kartları dışındaki her kartın üzerinde 3-7 arasında, oyuncu sayısını belirten bir rakam bulunuyor. Buna göre 3 ayrı desteyi de hazırlıyoruz. Son olarak yine oyuncu sayısına göre Lonca kartlarını üçüncü çağ destesine ilave ettiğimizde desteler hazır oluyor.

Kartların sol üst köşesinde maliyetleri bulunuyor. (Kaynak kartları dahil bazı kartların herhangi bir maliyeti bulunmayabiliyor.) Buradaki kaynakları şehrimizde bulunduruyorsak o kartı satın alabiliyoruz. Kullanılan kaynaklar şehrimizden eksilmiyor, sadece turda bir kere kullanma hakkımız var diyebilirim. Eğer almak istediğimiz kart için ödememiz gereken kaynaklardan eksiğimiz var ise, sağımızdaki veya solumuzdaki oyuncudan 2 altın karşılığında satın alabiliyoruz. Kartların aynı kısmında kart maliyetlerinin yanında kimi zaman da bir isim bulunuyor. Bu bize alternatif bir kart satın alma tarzı sunuyor. Eğer orada yazan isimli binayı daha önce inşa etmişsek, bu kartı bedelini ödemeden şehrimize kazandırabiliyoruz. O yüzden elinize kartlar geçtikçe bu kısımlara ilk olarak göz atmanızı tavsiye ederim.

7 Wonders akış olarak simultane bir oyun diyebilirim. Yani bütün oyuncular sıralarını aynı anda oynuyorlar. Çağlara ait desteler, oyuncu başına 7 karttan oluşacak şekilde ayarlanmış. Her çağın başında bütün oyunculara yedişer karttan oluşan elleri dağıtılıyor ve oyun başlıyor. Elimize kartlar geldiğinde, bu kartlardan ücretini ödeyebileceğimiz bir tanesini seçerek kapalı bir biçimde önümüze koyuyoruz ve geri kalan kartları, birinci-üçüncü çağlarda solumuza, ikinci çağda sağımıza veriyoruz. Bu şekilde elimize sadece iki kart gelene kadar devam ediyoruz. Son iki kart kaldığında birisini seçip kalanı kapalı bir biçimde ıskartaya ayırıyoruz.

Her şehirde, o şehri dünyaca meşhur etmiş dünya harikaları bulunuyor. Giza Piramidi, Olimpos Tapınağı bunlardan birkaç tanesi. Oyuna ismini veren bu dünya harikalar iki, üç ya da dört aşamadan oluşuyor. Her aşamanın belli bir fiyatı ve çeşitli kazanımları oluyor. Aşamaların tabla üzerinde görüldüğü sırayla inşa edilmesi gerekiyor. Peki, bu aşamaları nasıl inşa ediyoruz? Sıra bize geldiğinde elimize aldığımız kartlardan, normal inşa eder gibi bir tanesini seçerek önümüze kapalı koyuyoruz. Sıra herkesin ne inşa ettiğini açıklamaya geldiğinde ise biz kartımızı açmak yerine kapalı bir biçimde ilgili dünya harikası aşamasının altına yerleştiriyor ve ücretini ödüyoruz. Bundan sonra o aşamanın bize sağladığı imkanlardan faydalanabiliyoruz. İnşa amaçlı kartı kapalı koyduğumuz için o kartın ön yüzünde ne olduğunun hiçbir önemi olmuyor. Ayrıca aşamaları istediğimiz çağda inşa edebiliyoruz. İlla çağ başına bir aşama inşa edilmesi gerekmiyor.

Herkesin şehrine altışar bina inşa etmesiyle çağ kapanıyor ve savaş faslına geçiliyor. Çağ boyunca kurmuş olduğumuz askeri binaların üzerinde bulunan kılıç-kalkan sembolleri bize şehrimizin askeri gücünü gösteriyor. Her oyuncu askeri gücünü sağındaki ve solundaki oyuncuyla kıyaslayarak savaş safhasını kazanıp kazanamadığına bakıyor. Eşitlik durumunda herhangi bir şey yapılmazken, aksi hallerde kazanan birinci çağda 1, ikinci çağda 3, üçüncü çağda ise 5 zafer puanı değerinde savaş pulu kazanıyor. Kaybeden tarafa ise her çağda -1 değerlikli pullardan veriliyor.

Üçüncü çağın da sona ermesiyle oyun bitiyor ve hesap-kitap faslı başlıyor. Zafer puanı getirecek çok fazla değişken olduğundan oyun kutusundan çıkan puan çizelgesi hayat kurtarıcı oluyor diyebilirim.

Yaklaşık sekiz ay önce koleksiyonuma katmış olduğum 7 Wonders gerçekten ününün hakkını veren bir oyun. 2-7 kişi sınırı size küçük veya büyük oyun gruplarıyla oyunu deneyimleme imkanını fazlasıyla veriyor. Gerçi oyunun kalabalıklaştıkça daha eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Oldukça akışkan bir oyun yapısına sahip olan 7 Wonders, siz sıkılmaya fırsat bulamadan bitiyor ve oyunun en güçlü yanlarından birisi de bu. Oyunu 3 kişi de, 7 kişi de oynasanız oyun süresi değişmiyor, çünkü herkes aynı anda hareket ediyor. Uzun lafın kısası, 7 Wonders’ı 7’den 70’e herkese tavsiye ederim.

7 Wonders oyununu hemen buradan sipariş verebilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.