AYBABTUİncelemeler

Tipik Bir Arkham Oyunu – Gotham Knights İncelemesi

Gotham Knights duygusal sahneleriyle parlasa da tabii ki aksiyonu bol bir oyun. Red Hood suçlulara şöyle bağırarak oyunu özetliyor: “Batman’in korkunç olduğunu mu düşünüyordunuz? Bizimle tanışın!

Batman öldü. Ve onun ölümü sadece Bat ailesini derinden sarsmadı. Gotham’ın da çivisi çıktı.

Nightwing, Robin, Red Hood ve Batgirl‘ü bir arada tutan ve onlara güç veren kişinin Bruce olduğuna şüphe yoktu. Ancak Superman’i bile dize getirmiş Batman’in böyle ansızın ölebileceğine hiçbiri ihtimal vermemişti. Dolayısıyla yaşadıkları şok hepsini dağıttı. Hem duygusal anlamda, hem de ilişki bazında.

Arkham Collection‘daki Batman oyunlarını sevenler bu oyunun da onların izinden gittiğini öğrenince mutlu olacaktır. Gotham Knights, dövüş mekanikleri ve karakter tasarımlarıyla tam bir Arkham oyunu. Hatta tipik bir Batman oyunu. Gotham da yine yarasalara meydan dayağı atmak için hazır bekleyen suçlu çetelerle dolu. Üstelik bu kez Batman’in de onları durduramayacağının farkındalar. Bu yüzden gözlerini iyice karartmışlar.

Öte yandan Batman’e Gotham’ı dar etmiş ünlü süper kötüler onun yokluğundan cesaret almış değiller. Hatta adeta Batman’in ölümüne kırılmış gibi bir halleri var. Tüm tatları kaçmış. Kimi artık kötülük yapmayı heyecan verici bulmuyor, kimi de yaşadığı hayalkırıklığını suç işleyerek gidermeye çalışıyor. Ve hiçbiri Batman’in yanında dolaştırdığı çoluk çocukla “oynamak” istemiyor.

Gerek iyi, gerek kötü tarafta olsunlar; Gotham’ın ünlü karakterlerinin Batman’in ölümüne verdiği tepkiler oyuna güzel bir tat katıyor. Yetenek ağaçları ve kişilikleri tamamen farklı dört karakterle birden oyunu oynayabiliyor olmak da muhteşem. Özetle Gotham Knights hem duygusallığıyla, hem Gotham tasviriyle hem de aksiyon bazında doyurucu bir oyun. Ama yenilik bazında pek de bir şey göremiyoruz.

Batman Öldü, Batcave Göçtü ama Asıl Çöken Bizimkiler Oldu

Gotham Knights başlarken Batman’i bir kez daha uzun uzun dövüşürken görme şansı buluyoruz. Ancak bu dövüşün sonu alışkın olduğumuz şekilde bitmiyor. Zira Batman bu kez yeniliyor ve düşmanını da kendisiyle birlikte gömebilmek adına Batcave’i patlatıyor.

Nightwing, Robin, Red Hood ve Batgirl acil durum sinyalini alınca devriyelerini bırakıp aceleyle geliyorlar ama artık çok geç. Hepsine son yıllarda babalık eden Batman, Gotham’ın koruyucusu Bruce Wayne ve daima yanlarında olan ustaları artık ölü. Ona yardım edemediler. Çünkü geç kaldılar. Joker levyesini Jason’ın kafatasına tekrar tekrar geçirirken Batman Robin’ine yardım edememiş, onu kurtaramamıştı. Bu kez de Red Hood yetişemedi, çok geç kaldı.

(Bu vesileyle şu muhteşem animasyonu da önereyim).

Kahramanlarımız Bruce’un olmadığı bir hayata alışmakta zorlanıyor. Üstelik Batcave’in çökmesiyle onlara şehri kurtarmak konusunda yardımcı olan tüm ekipmanları da yok oldu. Geriye yalnızca o gece üzerlerinde olan kıyafetleri ve bir de Bruce’un bedeninden çıkardıkları paramparça bir Batman kostümü kaldı.

Batgirl, babası Jim Gordon’ın ölümünden beri kaybını düşünmemek için Gotham’a adamıştı kendini. Fakat bu şehir ondan çok değer verdiği bir adamı daha aldı. Barbara artık yasıyla başa çıkmakta zorlanıyor.

Robin, Batman olmadan kendi varlığına bir anlam veremiyor. Süper kahramanı olmayan bir sidekick ne işe yarar ki?

Red Hood öfkesine hakim olmakta zaten zorlanıyordu. Bruce’un hatrına kendini frenliyordu. Artık o freni patlatanlara yumuşak davranmaya sabrı kalmadı. İntikam istiyor. Üstelik Superman de onun patlamaya hazır bir bomba olduğunun farkında.

Nightwing diğerlerine liderlik etmesi gerektiğini biliyor. Fakat Batman’in yerini doldurmak hiç kolay değil. Diğerlerinin acı çektiğini ve parçalanmakta olduklarını görüyor ama onları nasıl bir arada tutabilir? Hiçbir fikri yok…

Gotham Knights: Genel Bakış

Karakterlerin Batman’in ölümüne verdikleri tepkiler bence oyunun en tatlı sahnelerini oluşturuyor. Hem kötülerin, hem de bizimkilerin bu durumla başa çıkmaya çalışmaları harika. Ama Kara Ayna bu konuyu çok keyifli işleyen bir çizgi romandı. Gotham Knights, Kara Ayna’nın eline su dökemiyor tabii ki. Yine de oyunun hikaye anlatımı kötü değil.

Hikayeyi bir kenara bırakacak olursak oynanış açısından Arkham Batman oyunlarına çok benzer mekanikler ile karşılaşıyoruz. Ancak karakterlerin farklı yeteneklere sahip olmaları oynanışı biraz canlandırmış. Tabii henüz çoklu oyuncuyu test etme imkanımız olmadı. Zaten 4 oyunculu oynanış da Kasım’da gelecek. Bu yüzden sadece her gece devriyeye çıkarken hangi karakteri seçsem diye düşünmem gerekti ve bu gayet keyifliydi. Zira her karakterin ayrı bir albenisi oluyor.

Batcave çöktüğü üzere bu oyunda artık crafting mekanikleri de var. Karakterlerimiz Gotham sokaklarında malzeme toplayıp kendilerine kostümler ve silahlar geliştirebiliyor. Zaten kostüm tarzları açısından oyunda ciddi bir bolluk var. Hem kostümün genel hatlarını değiştiren birçok seçenek var, hem de kostümü seçtikten sonra parçalarını da değiştirme şansı bulabiliyoruz. Ama silahlardaki değişiklik sadece görsel ve hasar puanları ile sınırlı kalıyor.

Ve Gotham, cinayet mahallini inceleyerek ipucu toplamaya da imkan veriyor. Fakat bu araştırma sahneleri pek başarılı olmamış ne yazık ki. Çünkü bazıları salt deneme-yanılma ile çözülürken bazıları da çok bariz ipuçları içeriyor.

Son olarak koleksiyon toplamayı sevenler için de Gotham dopdolu. Ve neyse ki yine Riddler hatıraları toplamıyoruz. Bu kez karakterlerimiz başka koleksiyonların peşinde. Mesela Nightwing, Batman’in Gotham’ın sokaklarında bıraktığı Batarang’leri toplamak istiyor. Duygusal anlamda keyifli, oynanış bazında zor bir koleksiyon. Zira Batarang’leri gösteren mavi ışıltıları şehrin ışıklarından ayırmak çok zor oluyor. Bir süre sonra her yerde Batarang halüsinasyonu görmeye başlıyoruz.

Ama diğer koleksiyonlar arasında toplaması keyifli olanlar da vardı bence. Mesela Gotham’ın tarihi mekanlarını gezme koleksiyonu bence güzel olmuştu.

Karakterlerin Yetenek Ağaçları Birbirinden Güzel

Oyunun oynanış bazında en parladığı yan dört farklı karakterle oynayabilmek olmuş. Gerçekten de hepsinin çok keyifli özellikleri var. Bu yüzden Gotham Knights çoklu oyuncuyu destekliyor olsa da onu tek oyuncu oynamak da çok eğlenceli olmuş. Diğer Arkham oyunlarında da Catwoman olarak oynayabildiğimiz bölümler falan olmuştu. Fakat bu oyunda her bölümü dört farklı karakterle dört farklı şekilde oynayabilmek harika. Diğer Arkham oyunları bir süre sonra dövüş bazında tekdüze hale gelebiliyordu. Bu dört karakterli oynanış ile onun da biraz önüne geçmişler.

Nightwing sirk günlerinden yadigar akrobasi yeteneğiyle öne çıkıyor. Darbeleri savuşturdukça yetenek puanı biriktiriyor. Ayrıca liderlik ettiği için çoklu oyunculu dövüşlerde diğer karakterlere ek özellikler sağlayabiliyor. Oyunun başlarında Dick Grayson’ı hep çevikliğiyle öne çıkarmışlar ve teknolojiden pek anlamıyor gibi duruyor. Neyse ki sonradan birkaç ara sahnede bu hatalarını düzelttiler.

Red Hood tabancaları ve patlayıcılarıyla öne çıkıyor. Jason düşmanıyla çok haşır neşir olmadan, onları uzaktan yok ediyor. Benim yaptığı yorumlar ve konuşmalar açısından en sevdiğim karakter Red Hood oldu.

Robin gizlenmeye yönelik yeteneklere sahip. Tim, kimsenin ruhu duymadan düşmanlarını tek darbede yere serebiliyor. Oynanış olarak Robin, Nightwing ile birlikte en keyif aldığım karakter oldu. Zaten dibs’lemiştim.

Batgirl ise dayanıklılığı ve teknoloji yetenekleriyle öne çıkıyor. Kamera ve turret’ları uzaktan hack’leyebiliyor ya da düşmanlarının silahlarını patlatabiliyor.

Fakat ben pek keyif alamadım Batgirl’den. Çünkü ben kaçınarak ve gizlenerek oynamayı seven biriyim. Barbara da bir cihazı 2 sokak öteden hack’lese bile düşmanları bir şekilde onun nerede olduğunu anlayabiliyor. Siz gizlenmeyi tercih etmeyen bir oyuncuysanız Batgirl belki size hitap edebilir.

Gotham’da Bir Assassin

Assassin’s Creed oyunlarının gözde kahramanlarından Ezio ile Bruce Wayne’in benzerliği zaten çok konuşuluyor. İkisi de öksüz kaldıktan sonra bir assassin grubunca eğitiliyor. İkisi de çok zengin ve ikisi de düşmanlarının yüreğine korku salmayı tercih ediyor. Bundan başlayarak benzerlikler sayıldıkça sayılıyor.

Arkham oyunlarının dövüş mekanikleri de Assassin’s Creed oyunları ile benzerdi. Daha sonra Assassin’s Creed’in Batman’den esinlendiği gibi söylentiler de çıktı.

Gotham Knights da Assassin’s Creed’i andıran birçok sahne içeriyor. Tabii Assassin’s Creed oyunlarını seven biri olarak bundan şikayetçi değilim. Fakat yer yer benzerlik gözardı edilemez seviyeye ulaşıyor.

Assassin’s Creed’de kartalımız ile düşmanlarımızı işaretleyip onlar hakkında bilgi ediniyorduk. Burada onu AR gözlüklerimiz ile yapıyoruz.

Assassin’in Eagle Vision’ı – Bat’lerin AR tarayıcısı

Ayrıca Assassin’s Creed’de etrafımızı altıncı hissimizle tarayarak önemli eşyaları görebiliyorduk. Burada da X-ray kullanıyoruz. (Bu arada o X-ray’i mouse’unuzun üzerinde bir tuş varsa ona atamanızı ve sık sık kullanmanızı tavsiye ederim. Çok büyük rahatlık sağlıyor).

Ve Ezio’nun belli bir süre içinde çatılarda, belli bir güzergahta koşturduğu o challenge’ları da şu aşağıdaki görsel ile hatırlarsınız sanıyorum:

Son olarak da bazı binaların gotik mimarisiyle yine Assassin’s Creed’i anarken buldum kendimi.

Özetle, Arkham oyunları ve Assassin’s Creed’ler arasında zaten birçok benzerlik vardı. Bu benzerlikler Gotham ile daha da artmış gibi duruyor.

Performans Sorunları – Hatalar

Geldik oyunun en sıkıntılı kısmına.

Performans açısından Gotham Knights pek iyi bir iş çıkaramamış. Zaten konsollarda bile oyunu 30 FPS üst limitle çıkarıyorlar. Yani 60 FPS ile iyi performans sağlayamadıklarının farkındalar. Ben de oyunu i7 işlemci ve RTX 2060 ekran kartı ile SSD üzerinden oynamama rağmen birçok kez takılma ve 4 kez çökme sorunu yaşadım. Üstelik oyunu birçok görsel detayı kapalı halde Medium ayarlarında oynuyordum. Ve Gotham’ın ışıkları ile karakterlerin saçları sürekli kıprıyor ve korkunç görünüyordu. Çok akıcı ve havalı aksiyon sahneleri var oyunda. Ama aksiyonun en heyecanlı yerlerinde oyunun yarım saniye kadar takılması biraz tat kaçırıyor.

Performans dışında da oyunda hatalar mevcut. Mesela bir kez halat attığım bir yapının kenarına tutunmaya çalışırken içine girip orada mahsur kaldım. Duvarlar da yok oldu. Başka bir görevde bir düşman havada transa geçmiş halde bug’landı. Ne yaptıysam hasar almadı ve onu öldüremedim diye görevim başarısız oldu.

Bunun dışında GCPD polislerinin oyunda ne işe yaradığını pek anlayamadım. Cyberpunk 2077’de de şu anda olduğu gibi, polislerin varlıkları ve yoklukları bir.

Son olarak da bir kez havalandırma boşluğunda sıkışıp kaldım. Ama bu herkesin başına gelebilir.

Sonuç Olarak: İndirime Girsin de Öyle Alın

İnceleme sonunda bir karara varacak olursak bence Arkham oyunlarını seviyorsanız ve keşke bir tane daha olsa da oynasak diyorsanız Gotham Knights eğlenceli vakit geçirebileceğiniz güzel bir oyun olmuş. Ama önceki oyunlar sizi pek açmadıysa Gotham Knights’ın bu durumu değiştirmesini beklemek yanlış olur. Zira onlardan çok da farklı değil.

Oyunun performans sıkıntıları var ama bu keyifle oynamaya engel değil. Yine de fiyatını (499 TL) göz önünde bulunduracak olursak performans sıkıntısı yaşamak çok can sıkıcı. Ama şunu da söylemek gerek: erken erişimle oyunu oynadığım süre dahilinde iki kez güncelleme geldi. Ve her güncelleme ile performans gözle görülür şekilde iyileşti. Mesela ilk versiyonda motor sürerken motor havada birkaç saniye asılı kalıyor, şehrin girmekte olduğum kısmı yavaş yavaş yükleniyor ve sonra karakter yoluna devam edebiliyordu. Bu çileden çıkaran bir sorundu ama son güncelleme ile yolculuk akıcı hale geldi. Yani belki yeni güncellemeler ile performans sorunları daha da azalır.

Oyunun tanıtımları sokakta konuşan insanları yeterince dinlersek yeni suçları ve görevleri tespit edebileceğimizi söylüyordu. Ben bunu Elex II‘de zaten yaşadım ve muhteşemdi. Gotham Knights’ta ise sokaktaki konuşmalardan hiç görev çıkmadı. Belki de ben yeterince dinlememişimdir, bilemiyorum.

İncelemede ana hikayeden hiç bahsetmedim neredeyse. Çünkü spoiler vermek istemedim. Ana hikaye için de tipik bir Arkham oyunu diyebiliriz. Belki önceki oyunlardan biraz daha sönük…

Özetle, Gotham Knights diğer Arkham oyunlarından daha iyi (ya da kötü) değil. Tekdüze dövüşü dört karakter kullanarak değiştirmişler. Şehrin tasarımı da güzel olmuş. Ama performans sorunları can sıkıcı. Fiyatı da diğer oyunlara göre TL olarak çok yüksek. Dolayısıyla bana sorarsanız oyunu indirime girsin diye beklemek iyi olur. Fiyatı artmazsa tabii.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.