Düştüm Mapus Damlarına, Zombisi Çok Olur! – REDACTED İncelemesi
Hızlı, dinamik ve bolca kafanın içindeki yoğunluğu boşaltan bir oyun Redacted. İyisiyle, kötüsüyle Roguelike kategorisine kafa atan Redacted neye benziyor, beraber bakalım.
Roguelike kategorisini, bir oyuncu olarak çok ama çok seviyorum. Tekrar tekrar aynı mücadeleyi vermek, nihai amaca ulaşabilmek için farklı yöntemler geliştirmek adeta zihnimi açıyor. Türün en iyi örnekleri arasında Binding of Isaac serisi, Dead Cells, Hades gibi oyunları zikretmekte fayda var. Bunlar gerçekten de türün çıtasını belirleyen, tekrar eden yapılarına karşın oyuncuyu doyuran yapımlar.
Doğru noktalara parmak basan, eğlenceli oynanabilirliği de beraberinde getiren Roguelike yapımların tadından yenmiyor gerçekten. Fakat bunun ayarını iyi tutturmak lazım. Tekrar tekrar aynı şeyi yapmak, kısır döngü içinde kalmak bu tarz oyunlar için tehlikeli sular demek. Redacted, işin tam arasında kalıyor.
Hapishanede İsyan!
Redacted, izometrik bakış açısına sahip bir Roguelike oyun. Aksiyonun temposu asla yavaşlamayan bir yapım. Black Iron ismindeki bir hapishanede ters giden bir deney sonrasında, tüm koridorları garip zombimsi varlıklarla dolmaya başlar. Hapishane gardiyanı olarak amacımız hayatta kalmak ve geriye kalan tek kaçış sondasıyla bu delilik çukurundan kaçmak.
Süreçte bize engel olmaya çalışan ve hayatta kalan başka NPCler var. Yemekhane çalışanı, bir mahkum ve teknik servis elemanı gibi bu deliliğin ortasında, kendi deliliklerini yaşayan zorlayıcı düşmanlar var. Amacımız A noktasından, B noktasına kadar ilerleyip hayatta kalmak. Bu yolculuk sırasında karşımıza çıkan canavarları alt etmeli ve yolumuza taş koyan diğer NPCler’i egale etmeliyiz.
Bu süreçte bize hapishaneden gizli bir kişilik yardım ediyor. Bir merkez noktasında, süreç boyunca kalıcı olarak edindiğimiz kaynaklarla, karakterimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Pasif becerilerin yanı sıra, gardiyan batonumuzu ve ateşli silahlarımızı buradan güçlendiriyoruz. Ayrıca kıyafetimizi de yine burada güçlendirmem mümkün.
Her Roguelike oyunda olduğu gibi tek bir “run” içerisinde edinebildiğimiz ve öldüğümüzde bizden geri alınan beceriler var. Oyunda ne kadar ilerlersek, ne kadar fazla kaçış sondasıyla kaçabilirsek daha güçlü ekipmanlara sahip olma şansımız var elbette. Ancak oyunun zorluk derecesi ilk baştan oyuncuya göz açtırmıyor.
Kaçış İçin Tek Yol Var
Oyunun kendine has bir temposu var. Normalde, bu tarz Roguelike oyunlarda haritalar değişiklik gösterir. Ancak Redacted’ta sabit bir harita var. Fakat odalardan odalara gezerken kazanabileceğimiz ödüller değişkenlik gösteriyor. Bu aslında oyunda en sıkıcı bulduğum kısım oldu. Yaklaşık 10 saate yakın bir oyun sürem bulunuyor. Fakat ilk birkaç saatin ardından, aynı koridorlarda, aynı pozisyonlardan çıkan canavarlarla mücadele etmek hemen beni boğmayı başardı.
Bunun üzerine oyunun sürekli tekrar içerisinde olan kötü müzikleri eklenince, pek de kafamı veremedim. Bakın müzik diyorum ama müzik diyerek, bu işi yapanlara ayıp etmiş olurum. Gerçekten de 10 saniyeden oluşan döngülerden oluşan sesler var. Bir de buna kötü ve kasıntılı seslendirme yapın. Oyunun en büyük problemi, tekrara düşen kısımların eğlenceli olmaması.
Uzun süre harcadım, oyunu beğenmek için çok uğraştım (Gerçi düşününce bir Roguelike için 10 saat oldukça az bir süre) fakat Redacted’ın bana neyi sunmaya çalıştığını pek anlayamadım. Zorlayıcılık kısmı tamam; Roguelike türünden beslendiği ve buna uygun mekaniklere sahip olmasına da tamam. Fakat eğlenceli kısmına bir türlü ulaşamadım.
Animasyonların aynı kalması, sadece edinen becerilerle efektlerin değişmesi de göz tırmalayan bir durum. Örneğin, yakın mesafe saldırılarınıza buz hasarı alıyorsunuz. Batonu savurduğunuzda ortaya beyazlı-mavili efektler çıkıyor. Ateşli saldırı aldığınızda da sarılı-turunculu bir saldırı efekti oluyor. Animasyonlar aynı, sadece efektler farklı. Biraz özensiz olduğunu kabul etmek gerekiyor. Benzer şekilde standart canavarların hiç zorlayıcı olmaması, hepsinin saldırılmak üzere bekleyen kum torbalarına benzemesi de oyunun ilgi çekiciliğini kısıyor.
Sadece yolumuza taş koymaya çalışan NPC dövüşleri ve ara bölümlerde karşımıza çıkan dev canavarlarla mücadele etme kısmı biraz heyecan katıyor. Fakat onların da aslında aynı saldırıları defalarca tekrarladığını, özel bir durumlarının olmadığını görüyorsunuz.
Sonuç
Redacted, Rogelike türüne gönül vermiş birçok oyuncunun hemen ilgisini çekecektir. Görüntüler, hazırlanan fragman oyunu güzel allayıp pulluyor. Fakat son haliyle size ne kadar eğlenceli bir ortam sunacak, işte burada biraz öznel yaklaşmak lazım. Uzun süreler vadeden, hızlı bir oyun fakat dediğim gibi döngü içerisinde kısılı kalması, eğlenceli oranını düşürüyor.
Oyun çıktığında almak için eliniz gittiğinde, bu söylediklerimi unutmayın. Ortalamanın üzerine çıkmayacak bir yapım.
Kötü Yanları | İyi Yanları |
Kötü seslendirme ve müzik | Kısa süreliğine eğlendirir |
Hızlıca tekrara düşüyor | |
Kötü yapay zekâ |
Redacted!
Grafik / Arayüz - 5
Oynanabilirlik - 5
Hikâye / Sunum - 4
Yenilikçilik - 5
4.8
Redakte Edilmesi Gerek!
Ocaktan tam pişmeden alınan ama hiç yoktan iyidir denilecek bir çorba kıvamında.