Dungeons & Dragons 5th Edition Sınıfları
Son zamanlarda Wizards of the Coast, Dungeons & Dragons 5th Edition kural kitaplarından sayfalar paylaşmaya başlamıştı. Biraz Savaşçı sınıfından, biraz Büyücü sınıfından… Ancak geçtiğimiz günlerde cimriliği bırakıp bizlerle özet şeklinde de olsa tüm sınıfları kapsayan bir yazıyı paylaştılar!
D&D 5E sisteminin kural kitapları henüz yayınlanmamış olsa da FRPNET ekibi olarak oyunun test edildiği dönemleri sıklıkla takip ettik. Şirketin yayınladığı oyun taslaklarını inceledik. Bu yüzden sistemin aşağı yukarı neye benzeyeceğini biliyoruz.
D&D 4th Edition ile ciddi tepkiler alan şirket, oyunun en çok satan sistemi D&D 3-3.5 edisyonlarına benzer, ancak o sistemlerdeki karmaşık matematiksel hesaplamaları daha da basitleştiren güzel bir sistem hazırlamışlar.
D&D sistemlerinin hemen hemen hepsinde oynadığımız sınıfları daha da özelleştiren alt sınıflar mevcuttu. Bu alt sınıfların isimleri farklı sistemlerde farklı isimler aldı. AD&D 2nd Edition ile “Class Kits”, D&D 3-3.5 Edition ile “Prestige Class” , D&D 4th Eitiın ile “Paragon Path”. D&D 5E yine alt sınıf geleneğini devam ettirmiş ve buna “Specialization” yani “Uzmanlaşma” adını vermiş. Eski sistemlerdeki gibi belirli bir güce ulaştıktan sonra değil, oyunun başlarında Uzmanlık seçiyorsunuz.
Öncelikle temel sınıflarımızı tanıyalım. Sonradan çıkacak ek destek kitaplarıyla bu sınıf sayısı kat be kat artacak tabii ki. Ayrıca belirtmek isteriz ki bu bilgiler çok genel bilgiler. Şirket henüz detaylı paylaşımda bulunmadı. Sanırım 19 Ağustos’ta çıkacak olan Player’s Handbook’a kadar yeni bir şey yayınlamak istemiyorlar.
Eski D&D edisyonlarındaki barbar sınıfıyla aynı. Günde belli sayıda Rage, yani öfke krizlerine girip paldır küldür düşmanın arasına dalan klasik barbar işte! Barbar sınıfıyla izleyebileceğiniz iki specialization yolu var.
- The Path of the Berserker: Berserker sınıfı 2nd Edition’da barbarla aynı anlamı taşıyan bir sınıftı; ancak sonradan Unutulmuş Diyarlar evrenine özel Berserker sınıfı yaratıldı. Bu alt sınıf ile normal bir barbardan çok daha şiddetli öfke krizlerine girip, Rage sayesinde kazanılan bonusları -ve tabii cezaları- arttırabiliyorsunuz.
- The Path of the Totem Warrior: Bu yolu seçen barbarlar kendilerine has bir hayvan ruhu seçerler ve o ruhtan ekstra özellikler kazanırlar. Örneğin ayı ruhunuz varsa dayanıklılığınız ve gücünüz, kurt ruhunuz varsa çevikliğiniz ve zekanız artar diyebiliriz.
Herhalde FRP’de en çok sevdiğim ilk iki sınıftan biridir ozanlar. Eskiden yarı büyücü yarı savaşçı özellik taşıyan ozan sınıfı, D&D 5E ile değişmemiş ancak büyü gücü arttırılmış bir sınıf olmuş. Önceleri sadece 6 seviye büyü listesi varken bu sayı tıpkı Wizard ve Sorcererlarda olduğu gibi 9 seviyeye çıkarılmış. İki adet specialization yolumuz mevcut:
- The College of Lore: Bu aslında bildiğimiz klasik D&D Ozanı. Kişisel yeteneklerine ve büyü yeteneklerine ağırlık veren bir alt sınıf.
- The College of Valor: Adından da anlaşılacağı üzere savaşçı yönü ağır basan bir alt sınıf. Ozanlar normalde hafif zırh giyip hafif silahlar kullanabiliyordu ancak bu alt sınıf ile daha ağır zırhlar, daha ağır silahlar kullanabiliyor ve savaştayken daha rahat büyü yapabiliyor.
Cleric (Rahip, Ruhban):
Tamamen eski D&D sistemleriyle aynı. Ruhbanların aslında belirli bir specialization yolu yok. Eskiden olduğu gibi Domain, yani inandıkları tanrının etki alanlarına göre ekstra özellikler kazanıyorlar. Ancak eskiden domain sadece günlük yapılabilen ekstra büyüleri tanımlarken yeni Cleric domainleri söz konusu Ruhbanın tüm hayatını şekillendiriyor.
- The Knowledge: Bu domaine sahip bir ruhban, çok daha güçlü büyüler yapabilmekte ve bilgi toplama yeteneklerini arttırabilmektedir.
- The Life: Adından anlaşılabileceği üzere bu domaine sahip ruhbanların iyileştirme yetenekleri çok daha güçlü oluyor.
- The Light: Buradaki ruhbanlarımız ateş büyülerine sahip ve düşmanlarını kör eden ışık saldırıları yapabilmekte.
- The Nature: Ruhbanları biraz Druidlere benzeten bu domain ile doğa olaylarını kontrol edebilen büyüler yapılabilmekte, elementlerden korunabilmekte ve hayvanlarla dostluk kurulabilmektedir.
- The Tempest: Doğrudan sizi Thor’un yardımcısı yapan bir domain. Yıldırım, Rüzgar, Uçmak, ve Ağır Zırh vaadiyle piyasaya sürülen bu domaini alırken çekicinizi unutmayın!
- The Trickery: Ruhbanların “sinsi” taraflarını ortaya çıkaran bu domain ile ruhbanlarımız daha sessiz yürüyebiliyor, görünmezlik büyüleri yapabiliyor, illüzyon büyüleriyle düşmanlarını aldatabiliyor.
- The War: Açıklamaya gerek yok. Ağır zırhlar giyebilen, fazladan saldırılar yapabilen, en gürültülü savaş koşullarında bile kolaylıkla büyü yapabilen ruhbanlarımızı temsil ediyor.
Druidler sanırım D&D’nin en “haksızlık ama!” sınıflarından biri. Zırh ve silah kuşanabilme, güçlü büyüler yapabilme, üstüne hayvanlara dönüşebilme yeteneklerine sahip bu sınıf için iki alt uzmanlık yapılmış.
- The Circle of the Land: Druidlerin büyü yönüne ağırlık veren bu alt sınıfla, Druidler korudukları bölgenin özelliğine göre ekstra büyüler ve yetenekler kazanıyorlar. Dağ, Kıyı, Kutuplar, Orman gibi.
- The Circle of the Moon: Bu alt sınıf ile druidler çok daha çeşitli ve büyülü hayvanlara dönüşebiliyorlar ve dönüştükleri hayvanlar da eskisine göre çok daha güçlü oluyor.
Fighter (Savaşçı):
Klasik bildiğimiz savaşçı işte! Ancak alt sınıfları çok güzel düşünülmüş.
- The Champion: Savaşçıların savaşçısı. Klasik savaşçı özellikleri taşıyan bu alt sınıf ile bir silah üzerinde iyice uzmanlaşabiliyorsunuz.
- The Battle Master: Savaş Ustası. Daha spesifik bir alt sınıftır. Savaşçı “superiority dice” denen özel bir havuzu kullanarak hali hazırda bulunan savaşçı yeteneklerini güçlendirebilmekte ve grup arkadaşlarını “galeyana” getirebilme gibi liderlik özellikleri kazandırmaktadır.
- The Eldritch Knight: Büyüyle kılıcı birleştiren bu alt sınıf ile savaşçılar 4. seviyeye kadar Wizard büyüleri yapabilmekte ve savaşırken aynı zamanda büyü de yapabilme yeteneği kazanmaktadır. D&D 3.5 taki Warmage ve Bladesinger sınıflarını andırmadı değil.
Fazla bahsetmeye gerek yok. Silahsız dövüş ustaları olarak bildiğimiz keşişlerin yeni sistemdeki özellikleri D&D 3rd Edition’daki özellikleriyle birebir aynı. Ek olarak Ki adı verilen ve daha önceki sistemlerde de kullandıkları enerjiyi, yeni sistem ile daha yaygın kullanılabilen ve çeşitleri şekillere dönüştürülebilen bir hale getirmişler. Tapınak Gelenekleri adı verilen üç adet alt sınıfı mevcuttur.
- The Way of the Open Hand: Silahsız dövüş konusunda uzmanlaşan alt sınıf.
- The Way of Shadow: Karanlıkta ve gölgelerde dövüşürken ekstra özellikler kazanan (sessiz yürüme, büyü dayanıklığı) alt sınıftır.
- The Way of the Four Elements: Bu alt sınıfa mensup keşişler Ki enerjisini büyüsel (elementsel) etkiler yaratabilmek için kullanabilmektedir. Örneğin yumruklarını alevlendirebilir, derilerini taş gibi sert yapabilmektedirler.
Tanrıların yeminli savaşçıları. Önceki özelliklerini aynen korumakla birlikte, eskiden 4. seviyeye kadar büyü yapabiliyorken şimdi bu sınır 5.seviyeye çıkarılmıştır. Üç adet alt sınıfı mevcuttur.
- The Oath of Devotion: Klasik paladindir. Yaşayan ölüleri (undead) yok edebilen ve tanrısının enerjisini doğrudan kanalize edebilen bir alt sınıftır.
- The Oath of the Ancients: Herhangi bir tanrıya inanmayan ancak dünyanın doğal düzenine hizmet eden bu alt sınıf, özellikle kötü büyücülere karşı savaşmaya ant içmiştir. Boynuzlu Şövalyeler de derler kendilerine ve genellikle elfler bu yolu seçer.
- The Oath of Vengeance: Belirli bir düşmanla savaşmaya yemin eden ve o düşmana yönelik güçler kazanan ve düşmanını adalete teslim edinceye kadar durmak bilmeyen bir alt sınıftır.
Ranger (Korucu):
Drizzt dediğinizi duyar gibi oluyorum! Doğada bir başına gezen, yolculara yardım eden, medeniyetten uzak duran Rangerlar da eski özelliklerini koruyan sınıflardan. Özellikle favored enemy, yani belirli bir düşman seçip o düşmana karşı her türlü zarına bonus alma özelliğine ağırlık verilmiş. İki adet alt sınıfımız var.
- The Hunter: Savaşçı yeteneğine ağırlık veren bu alt sınıf ile sadece favori düşmanlarınıza değil, onlarla yakın akraba olan diğer türlerine karşı da bonus alabilirsiniz. Yani goblin ırkını seçtiğinizde sadece goblinlere karşı değil, goblin türü tüm yaratıklara karşı bonus alırsınız.
- The Beast Master: Bu alt sınıf ile birlikte bir hayvan dostunuz olur, her dediğinizi anlar, siz de onu anlarsınız ve savaşta size destek olur.
Rogue (Düzenbaz):
FRP’nin olmazsa olmazı sınıfı. Tuzakları etkisiz hale getiren, kilitli kapıları açan, sinsice saldırılar (sneak attack) yapabilen rogue sınıfının üç adet alt sınıfı mevcut.
- The Thief: Klasik hırsız alt sınıfı diyebiliriz.
- The Assasins: Suikastçı alt sınıfı. Kılık değiştirme, sessizce ve görünmeden mekanlar sızma ve öldürme gibi yetenekleri üzerine yoğunlaşır.
- The Arcane Trickster: Büyücü ve Hırsız sınıflarını birleştiren bu alt sınıf aslında ilk kez D&D 3.5 Edition’da karşımıza prestige class olarak çıkmıştı. Bu alt sınıf ile 4. seviyeye kadar Wizard büyüleri yapabilir, diğer büyücülerin büyülerini ellerinden çalabilirsiniz. Böylelikle hem hırsızlık yeteneklerinizi kullanabilir hem de büyü yapabilirsiniz. İki sınıf arasında kalanlar için güzel bir fırsat. Hatta büyülerinizi hırsızlık için bile kullanabilirsiniz.
Sorcerer (Sihirbaz):
İşte değişim gösteren bir sınıf. Normalde Wizard ve Sorcerer, aynı büyüleri aynı söz, hareket ve bileşenlerle yapan iki sınıftı. Wizardlar büyü kitapları kullanırken Sorcererlar doğuştan gelen, kanlarından gelen bir yetenekle büyü yapabilmekteydi. Ancak bu artık değişti. Yeni sistemle Sorcerer sınıfı özel bir sorcery havuzu kullanarak hali hazırda yapmakta oldukları büyüleri değiştirerek yapabilen bir sınıf haline gelmiş. Yani yaptıkları büyülerin etki alanını, hasarını, elementini vb özelliklerini değiştirebilmektedirler. Buna da metamagic adını vermişler. Önceki edisyonlardaki metamagic marifetleriyle karıştırmayalım lütfen.
Sorcererların güçlerinin kaynağıyla ilgili hikaye yine değişmedi. Kanında az da olsa ejderha kanı taşıdığı için büyü yapabildiği söylenmekte hâlâ.
İki adet alt sınıfı mevcut.
- Draconic Bloodline Sorcerer: Ejderha kanı ağır basan alt sınıftır. Bu alt sınıf ile Sorcerer karakterimiz ejderhaların nefes silahını, kanatlarını ve pullarını kazanmaktadır.
- Wild Magic Sorcerer: D&D’de daha önce Wild Mage olarak yaratılan sınıfla birebir aynıdır. Özel bir tabloya bakarak her büyü yaptığınızda yüzdelik zar atarsınız (%d) ve sonuca göre yaptığınız büyü, kontrol edemeyeceğiniz bir değişme uğrayarak beklenenden farklı bir etki gösterir. Sürprizlerle dolu!
Nam-ı diğer cehennem büyücüsü. Normalde ek kitaplarla D&D evrenine giren bu sınıf, artık temel bir sınıf haline getirilmiş. Alt düzlemlerdeki iblis-şeytanlarla ya da üst düzlemlerdeki kutsal ırklarla anlaşma yaparak o düzlemlerden güç çekip büyü yapabilen bir sınıftır. Üç adet alt sınıfımız mevcut.
- Pact with the Archfey: Üst düzlemlerdeki Fey lord ve leydileriyle yapılan anlaşmalar sonucu güçlerini kazanan alt sınıftır. Düşmanlarını aldatmak ya da akıllarını karıştırmak gibi güçlere ağırlık verir.
- Pact with the Fiend: Alt düzlemlerdeki iblis ve şeytanlarla yapılan anlaşmalar sonucu güçlerini kazanan alt sınıftır.
- Pact with the Great Old One: Doğrudan insanların zihniyle oynayan alt sınıftır. Delirtme, hipnoz, zihin ele geçirme gibi güçlere ağırlık verirler.
Geldik büyücülerimize. Öyle bilinmedik alt sınıfları yok. Eskiden olduğu gibi yine oyuna başlarken 8 adet büyü okulundan birini seçip onda uzmanlaşıyoruz.
- Abjuration: Savunma amaçlı büyüleri ve diğer boyutlardan gelen yaratıkları kovan büyüleri barındıran okulumuz. Bu okulu seçen Wizardlar, saldırılara karşı içsel bir koruma kalkanı kazanıyorlar.
- Conjuration: Başka düzlemlerden yaratık ve enerji çağırabilen ve ışınlanma -teleport- büyülerine odaklanmış okulumuz.
- Divination: Çok boş görülen ama bence en faydalı büyü okulu. Geleceğe bakış atabildiğiniz, uzakları görebildiğiniz, diğer düzlemlerdeki varlıklarla iletiş kurabildiğiniz büyüleri barındıran okulumuzdur.
- Enchantment: Düşmanlarının kafalarını karıştırma ve onları zihnen ve bedenen ele geçirme büyülerini barındıran okulumuzdur. Bu okula sahip büyücüler düşmanlarını bakışlarıyla bile etkileyebilen karizmatik liderler haline gelirler.
- Evocation: İşte Türk işi büyücü! Doğrudan saldırı büyüleri içeren okulumuz. Fazla söze gerek yok!
- Illusion: İllüzyon büyülerine odaklı büyü okulumuz. En kullanışlı büyü okullarından biridir. Düşmanınız illüzyonun gerçek olduğuna inandığı sürece büyüleriniz gerçekten varmış gibi işler ve düşmanınızı yok eder.
- Necromancy: Ölüm büyülerini barındıran okulumuz. Yaşayan ölü yaratıp onları kontrol etmenizi sağlayan büyülerden tutun, kişinin kanını buharlaştırıp iskeletini etinden söküp ayırabildiğiniz büyülere kadar her türlü lanet pislik büyüyü bu okulda bulabilirsiniz.
- Transmutation: Dönüşüm, dönüştürme büyülerinin dahil olduğu okuldur. Canlı cansız her türlü nesnenin fiziksel ve kimyasal yapısını bu büyülerle değiştirebilirsiniz. Kendinizi bir ejderhaya dönüştürebilir, düşmanlarınızı taşlaştırabilir, koca bir kalenin temel sütunlarını çamura dönüştürüp kaleyi saniyeler içinde yıkabilirsiniz!
Sınıflarımız ve alt sınıflarımız bu şekilde. 19 Ağustos 2014 tarihinde çıkacak olan Player’s Handbook kitabı elimize geçer geçmez sizlere ayrıntılı bir inceleme sunacağımızdan emin olabilirsiniz!
2nd edition clasları ve kitlerinin daha güzel olduğunu düşünüyorum. En iyi tadı yakalamışlardı, belki bazı ufak eklemeler iyi olabilirdi fakat ondan sonraki düzenlemelerde sanki ne yapacaklarını bilemeyip işin tadını kaçırdılar bence.