Dungeons and Dragons Çizgi Film Serisi
Dungeons & Dragons oyun sistemini duymayan kalmamıştır ancak Dungeons & Dragons çizgi filmini hatırlayan var mı? 1980’li yılların ilk yarısında doğanlar belki hatırlarlar bu seriyi. 90’lı yılların başlarında ülkemizde Star TV’de de haftasonları yayınlanan bir çizgi filmdi.
Hatırlamayanlar için biraz bahsedelim o zaman.
Dungeons & Dragons (Zindanlar ve Ejderhalar) isimli çizgi film, o dönem TSR firmasının Dungeons & Dragons isimli FRP oyun sisteminden uyarlanmış bir çizgi film. Çizgi film, o dönemin oynanan sistemi Basic Dungeons & Dragons (1st Edition) kurallarına göre hazırlanmış. 1983 – 1985 yılları arasında Amerikan CBS kanalında yayınlanmıştır ve animasyonlar Marvel Productions (20th Century Fox Television) ve Toei Animation tarafından hazırlanmıştır.
Toplamda 3 sezondan ve 24 dakikalık 27 bölümden oluşan çizgi dizinin konusu şöyle:
Yaşları 7 ile 16 arasında değişen bir grup arkadaş, bir gün evlerinden çıkıp eğlenmek için lunaparka giderler. Orada grup olarak “Dungeons & Dragons” isimli bir korku tüneline girerler. İçeride orklar, şeytanlar gibi figürler vardır. Çevreye şaşkın şaşkın bakınırlarken bir anda etraflarındaki şekiller dönerek kaybolmaya başlar. Gözlerini açtıklarında kendilerini başka bir diyarda bulurlar. Yanlarında ise kısa boylu, kırmızı bir cübbe giyen, kafasının üstü kel ancak ensesindeki beyaz uzun saçları omzuna dökülen bir adam ile karşılaşırlar. Bu kısa boylu adam, diyara henüz yeni adım atmış bu gruba silahlar, kıyafetler ve ünvanlar verir ve bu fasıldan sonra ağzından şu sözler dökülür; “…ve ben de Zindan Efendisiyim. Sizin Zindanlar ve Ejderhalar diyarındaki rehberiniz!” Böylelikle bu kişinin Zindan Efendisi, yani Dungeon Master, yani DM olduğunu anlamış oluyoruz.
Dostlarımızın amacı, geldikleri boyut kapısına benzer bir kapı bularak kendi dünyalarına (dünyamıza) geri dönmektir ancak bu o kadar kolay olmayacaktır. FRP oyuncuları da bilirler ki bir boyut kapısı bulmak o kadar da kolay değildir. Üstelik partimizin peşinde bir de kötü büyücü Venger vardır. Venger da partimizin karşısına pek çok zorluk çıkarır.
Kısaca partiden bahsedelim:
Hank (Korucu – Ranger): Hank, 16 yaşında, sarışın ve yakışıklı bir gençtir. Grubun en büyüğüdür ve doğal olarak da parti lideri konumundadır. Cesur ve etiket sahibi biridir. Nerede nasıl davranması gerektiğini bilir. Tehlikedeyken bile kontrolünü ve bilincini yitirmez, her zaman dirayetlidir. Genelde en zor anlarda kararları vererek partiyi korur. Hank, kendisine Zindan Efendisi tarafından verilmiş büyülü bir yaya sahiptir. Bu yayın ipi yoktur ancak yayı kullanmak için elinizle ipi çekme hareketi yaptığınızda yayın ucunda bir enerji oku belirir. Böylece Hank sonsuz oka sahip büyülü bir yaya sahiptir.
Eric (Şövalye – Cavalier): Eric, partinin en sıkıntılı ancak en gerçekçi karakteridir. Herhangi bir aksiyon sırasında Eric genelde en arkaya kaçar. Korkak bir mizaca sahiptir fakat zaman zaman da partinin kurtarıcısı olarak önplana çıkar. Sonrasında bütün hepsi Eric’in abartılı kahramanlık hikayelerini dinlerler. Eric, Zindan Efendisi tarafından verilmiş büyülü bir kalkana sahiptir. Evet, sadece kalkan. Ancak kalkan ile güç alanı oluşturabilir. O nedenle defansif bir rol oynar.
Diana (Akrobat – Acrobat): Diana, 14 yaşında, zenci bir kızdır. Bizim dünyamızda profesyonel bir jimnastikçi ve olimpiyat sporcusudur. Biraz erkeksi bir yapıya sahiptir ve çok cesurdur. Gerçek dünyada bir jimnastikçi olduğundan ötürü esnek bir vücuda sahiptir, bu nedenle de Zindan Efendisi tarafından kendisine büyülü bir sopa verilmiştir. Bu büyülü sopa cebe sığacak kadar küçük iken büyülü bir şekilde büyüyerek bir atlama sırığı kadar uzayabilmektedir.
Presto (Büyücü – Magician): 14 yaşındaki Albert, -arkadaşları Presto diye çağırırlar-, oldukça zeki bir çocuktur. Genelde kendine güvensiz, sakin ve tedirgin bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda biraz sakardır da. Zindan Efendisi, Presto’ya büyülü bir şapka vermiştir. Bu şapka sayesinde büyülü sözleri söyleyerek büyü yapabilmektedir. Ancak büyü her zaman istediği gibi işlemez ve bazen partinin başına korkunç şeyler gelir. Çoğu zaman Presto’nun büyüsü ile kurtulurlar.
Sheila (Hırsız – Thief): Sheila, grubun güzel kızıdır. Partinin başı belada olduğu anlarda gizlenerek ve büyülü pelerinini kullanarak cesurca hareketlerde bulunur ve partiyi kurtarır. Çok kritik anlarda önemli inisiyatifler alarak partinin işini de kolaylaştırır. Zindan Efendisi tarafından kendisine verilmiş olan Görünmezlik Pelerinini (Cloak of Invisibility) giyer. Kapüşonunu kafasına geçirdiğinde görünmez olur.
Bobby (Barbar – Barbarian): Partinin en küçük elemanıdır. Diyara ilk geldiğinde 7 yaşındadır. Bir bölümde 8. doğum gününü kutlar. Sheila’nın küçük kardeşidir. Boynuzlu bir miğfer takar ve elinde de büyülü bir sopa vardır. Bir cüce gibi, her an savaşa hazırdır ve gözünü kırpmaksızın kendisini en öne atar. Çok cesurdur ancak hem yaşının küçüklüğü hem de aşırı cesareti bazen aptalca hareketler yapmasına sebebiyet verir. Elinde, Zindan Efendisi tarafından verilmiş büyülü bir sopa taşır. Bu sopa ile çok güçlü vuruşlar yapabilmekte, hatta yere vurduğunda küçük depremler yaratabilmektedir.
Uni (Unicorn): Serinin ilk bölümünde Bobby’nin bulduğu bir yavru unicorn’dur. Genelde konuşulanları anlar ancak kendisi konuşamaz fakat Bobby, Uni’nin anlatmak istediği bir şey olduğunu anlar. Uni, “Unicornlar Vadisi” isimli bölümde unicorn güçlerini keşfeder ve bu yetenekleri sonraki zamanlarda kullanır.
Dungeon Master (Zindan Efendisi): Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir görünüme sahiptir. Kısa boylu, kırmızı bir cübbe giyen, kafasının üstü kel ancak ensesindeki beyaz uzun saçları omzuna dökülen bir adamdır. Gnom benzeri bir karakterdir. İlginç bir mizaca sahiptir. Bir görünür bir kaybolur. Hatta Eric, bu duruma çok sinir olmaktadır. Partinin başı sıkıştığı anda görünür ve onlara durumu çözmelerine yardımcı olacak bir bulmaca söyler. Bu bulmacayı çözen parti, bulundukları sıkışık durumdan kurtulabilir. Zindan Efendisi, hem bir arkadaş hem de bir akıl hocasıdır. Tıpkı FRP oyunundaki gibi gerekli yerlerde girip durumu değiştirebilir.
Partimizin amacına ulaşmasını engellemeye çalışan bir de kötü grup vardır:
Venger (Şeytani Güç – Force of Evil): Venger, çok güçlü bir şeytani büyücüdür. Bir zamanlar iyi biri olan Venger, bazı sebepler yüzünden şeytani bir büyücüye ve bir iblise dönüşür. Kendisi, seri içerisinde önemli bir role sahiptir. Genel olarak partinin elindeki büyülü eşyalara sahip olmak ister ve partinin evlerine dönmesini engellemeye çalışır. Pek çok farklı şekilde partinin karşısına çıkar ve onları kandırmaya çalışır. Binek olarak bir Nightmare’e (cehennem atı) binmektedir.
Venger ile ilgili anlatılabilecek çok ilginç detaylar mevcut ancak bunları burada okumanız serinin tadını kaçırabilir. Çizgi filmi izlerken en büyük şokları Venger ile ilgili gerçekleri öğrendiğinizde yaşayabilirsiniz. O nedenle biz burada anlatmayalım.
Shadow Demon (Gölge İblis): Gölge İblis, Venger’ın kişisel yardımcısı ve casusudur. Gölgeler içerisinde saklanarak ve gölgeler içerisinde hareket ederek bilgiler toplar. Venger’ın, partinin görevi hakkında bilgi sahibi olmasının en büyük sebebidir.
Tiamat: Tiamat, beş başlı devasa bir ejderhadır. Genel olarak kimsenin tarafında değildir fakat Venger’ın da baş düşmanı sayılır. Hem kahramanlarımızın hem de Venger’ın düşmanıdır. İsmi, Babil Mitolojisi’ndeki Tiamat’tan gelmektedir ve 1st Edition Dungeons & Dragons sisteminde de önemli bir karakterdir.
90’lı yılların başında televizyonda izlerken güzel bir çizgi film diye izliyordum ancak FRP ve Dungeons & Dragons sistemi ile tanıştığımda, “Ulan bu isimde bir çizgi film vardı,” diyerek ayılmıştım ve o zaman bu çizgi filmin gerçek derinliğini farketmiştim.
Çizgi filmde, Monster Manual kitaplarındaki pek çok yaratığı görmek de mümkün. Bansheeler, Faerie Dragonlar, Goblinler, Orklar ve hatta Örümcek Tanrıça Lolth bile var.
Bu seri ile ilgili yazılmış olan, hem karakterlerin anlatıldığı hem de çizgi film serisinin tanıtıldığı “Dungeons & Dragons: Animated Series Handbook” isimli bir küçük kitap bile mevcut.
Ayrıca o dönemde seri ile ilgili pek çok kitap basıldı. Margaret Weis‘in yazmış olduğu Dungeons & Dragons Cartoon Show Book 1 bunlardan sadece bir tanesi.
Bu kitapların dışında Dungeons & Dragons Animated Series temalı pek çok masaüstü oyun da yapıldı. Yılanlar ve Merdivenler kurallarıyla yapılmış bir oyun bile var. (Buradan görüntüsüne ulaşıp basabilirsiniz!)
Serinin tüm bölümlerini içeren bir DVD Box Set mevcut. Bu seti Amazon’dan sipariş verebilirsiniz. Ben sorunsuz bir şekilde aldım. Güzel bir koleksiyon parçası, elinizde olmasını öneririm.
Bunun dışında, son bölüm olan “Requiem” (Ağıt) isimli bölüm maalesef televizyonda yayınlanmadı ancak bölümün yazarı Michael Reaves, bölümün tüm senaryosunu PDF olarak yayınladı. (Dosyaya buradan ulaşabilirsiniz) Bu PDF’i okuyarak serinin son bölümünde neler olduğunu anlayabilirsiniz.
Çizgi film serisinin açılış videosuna buradan ulaşabilirsiniz
Bölüm isimleri şu şekildedir:
1. SEZON:
The Night of No Tomorrow (Yarını Olmayan Gece)
The Eye of the Beholder (Beholder’ın Gözü)
The Hall of Bones (Kemikler Salonu)
Valley of the Unicorns (Unicornlar Vadisi)
In Search of the Dungeon Master (Zindan Efendisi’ni Ararken)
Beauty and the Bogbeast (Güzel ve Çok Çirkin)
Prison Without Walls (Duvarları Olmayan Hapishane)
Servant of Evil (Şeytanın Hizmetkarı)
Quest of the Skeleton Warrior (İskelet Savaşçının Görevi)
The Garden of Zinn (Zinn’in Bahçesi)
The Box (Kutu)
The Lost Children (Kayıp Çocuklar)
P-R-E-S-T-O Spells Disaster (P-R-E-S-T-O Büyü Felaketi)
2. SEZON:
The Girl Who Dreamed Tomorrow (Yarını Düşleyen Kız)
The Treasure of Tardos (Tardos’un Hazinesi)
City at the Edge of Midnight (Geceyarısının Kenarındaki Şehir)
The Traitor (Hain)
Day of the Dungeon Master (Zindan Efendisi’nin Günü)
The Last Illusion (Son İllüzyon)
The Dragon’s Graveyard (Ejderhanın Mezarı)
Child of the Stargazer (Gökbilimcinin Çocuğu)
3. SEZON
The Dungeon at the Heart of Dawn (Günbatımı Kalbi’ndeki Ejderha)
The Time Lost (Kaybolan Zaman)
Odyssey of the Twelfth Talisman (On İkinci Tılsımın Serüveni)
Citadel of Shadow (Gölge Hisar)
Cave of the Fairie Dragons (Peri Ejderhaların Mağarası)
The Winds of Darkness (Karanlığın Rüzgarı)
Requiem (Ağıt) -YAYINLANMADI-