İncelemeler

Dixit – Hayalgücüne Dayalı Bir Kutu Oyunu

dixit-banner

Daha önce kutu oyunu (board game) oynadınız mı? Muhtemelen oynamışsınızdır. Yani sıkı bir kutu oyunu oyuncusu olmayabilirsiniz ancak en azından Monopoly, Tabu gibi oyunları mutlaka oynamışsınızdır. Fakat size iddia ediyorum, Dixit gibi bir kutu oyunu oynamamışsınızdır! Bu oyunda tek yapmanız gereken Hayal Etmek!

dixit-kutusuDixit, oynadığımız klasik “zar at ilerle” veya “bir kart çek 10 altın kazan” türünde aklınıza gelen kutu oyunlarından çok farklı. Ne bir zeka oyunu, ne beceri oyunu ne de şans oyunu. Dixit için söyleyebileceğimiz çok şey var ancak biz Dixit için şimdilik “yaratıcılık oyunu” diyelim. Şimdi sizlere oyundan bahsettiğimde “yaratıcılık oyunu” sözünün bile yetersiz kalabileceğini göreceksiniz. FRP oynayanlar hikaye anlatıcılara çok aşinadır, hatta belki pek çoğumuz da birer hikaye anlatıcıyız ama burada yaratacağınız hikayeler daha önce aklınızın ucundan bile geçmemiş olabilir.

Dixit, 2010 yılının en iyi kutu oyunu seçilmiş olan eğlenceli bir kutu oyunu. En az 3, en fazla 6 oyuncu ile oynanabiliyor. Dixit kutusunun içinden 84 adet oyun kartı, 6 farklı renkte ahşap tavşan figürü, çimenlik görünümü verilmiş bir oyun panosu, 1-6 arası numaralandırılmış 6 farklı renkte oy kartı çıkıyor.

dixit-kartlariSize biraz kartlardan bahsedeyim çünkü oyunun en önemli parçası bu kartlar. Kartlar, Fransız illüstratör Marie Cardouat tarafından çizilmiş. Her kart, kendine has hikayeler içerir nitelikte. Sürrealist tarzdaki çizimleri içeren kartlara baktığınızda kendinizi bambaşka bir diyarda buluyorsunuz. İşte zaten olay da burada! Çünkü oyunda yapmanız gereken şey bu kartları karşınızdakilere anlatmak. “Eee, çok kolay, anlatırım ne olacak ki,” dediğinizi duyar gibiyim. Oyunun eğlencesi de burada başlıyor.

Oyunda 84 adet, birbirinden farklı ve birbirinden ilginç kart yer alıyor. Oyuna başlarken her oyuncuya 6 adet kart dağıtılıyor. Kimse diğer kişinin elindeki kartları görmüyor. Sırası gelen kişi, elindeki kartlardan bir tanesini seçerek o kartı diğer oyunculara anlatmaya çalışıyor ancak bir farkla! Eğer anlattığı kartı çok aşikar bir şekilde anlatırsa ve diğer oyuncuların tamamı kartın o olduğunu bilirse Anlatıcı hiç puan alamıyor. Eğer Anlatıcı, anlattığı kartı kimse anlamasın, ben puan alayım düşüncesiyle anlatırsa ve sonuçta kimse bilemezse Anlatıcı yine puan alamıyor. “Peki nasıl olacak bu iş,” demeyin. Anlatıcı, seçtiği kartı öyle bir şekilde anlatmalı ki, diğer oyuncular kartın o olduğunu anlayabilmeli fakat ortaya konan diğer kartlara da aklı çelmeli. Anlatıcı, elindeki kartı isterse bir hikaye ile, isterse tek kelime ile anlatabilir. Bu tamamen anlatıcının anlatma becerisine veya keyfine kalmış.

Evet biliyorum, biraz karıştı ancak size oynadığımız oyunu biraz anlattığımda sizin de gözünüzün önünde canlanacak. Unutmayın, hiçbir kutu oyunu oynamadan öğrenilmez!

Bu İçeriğe Oy Verin

1 2Sonraki sayfa

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.