İncelemeler

Civilization: Beyond Earth İncelemesi

civilization-beyond-earth

Ondan hep bencilce alıp ama vermeyi hiç bilmediğimiz ve hatta alırken korumaya bile tenezzül etmediğimiz için dünya sonunda iflas bayrağını açıyor. Böylece insanoğlu varlığını sürdürebilmek ve sömürmek için yeni bir gezegene yelken açıyor.

Civilization: Beyond Earth’ün konusu bundan ibaret, zaten eşyanın tabiatı gereği muhteşem bir öykü beklemiyorduk, bu kadar önsevişme için gayet yeterli.

Oyunu heyecanla beklerken ve bir yandan Firaxis’in yavaş yavaş bünyemize verdiği videoları izledikçe içimde “Acaba normal Civilization’a çok mu benzeyecek?” korkusu vardı. Elbette salakça bir beklenti ve korkuydu bu, çünkü hemen hemen hiçbir firma çok tutan bir formatı, o oyunun ardılı için bozmaz kuralı aklıma gelmişti. Nitekim Beyond Earth’ü oynadığımda beni şaşırmadığını gördüm. Lafı fazla uzatmadan neler farklı ve ilgi çekici hep beraber bakalım.

YENİ BİR DÜNYA YENİ BİR ŞANS

Oyunu oynadıkça yaptığım taktiklerin otomatikleştiğine, düşmanları hep tanıdık yollarla savuşturduğuma ve hayatta kaldığıma dikkat ettim. Civilization V oynamakla birdi yaptıklarım ve bu beni belirli bir noktadan sonra çok rahatsız etti. Ektiğim, biçtiğim şeyler, ürettiğim askeri tipler hep bir önceki oyundan kalan alışkanlıklardı. Fakat sonradan oynadıkça fark ettim ki Firaxis sadece şablonu aynı tutmuştu. Şöyle diyeyim Beyond Earth’ün mekanikleri aynı ama dikkatlice baktığınızda mikroyönetimi Civilization V’ten farklı. Bu noktada iki büyük yenilikten bahsedebilirim. Biri teknolojik gelişme diğeri ise insanlığın yeni kolonisinin kendisi için seçeceği yol ile alakalı.

civilization-beyond-earth-screenshot1

Teknoloji ağacımız artık tamamen değişmiş. Beşgenlerden oluşan büyük bir arı kovanın merkezinde başladığınızı ve gelişmek istediğiniz teknolojiye bağlı olarak bu kovanın içinde sağa, sola, yukarı ya da aşağıya gidebildiğinizi düşünün. Bütün teknoloji şablonunu görebiliyorsunuz (eskiden de istersek alt ayarlardan görüyorduk ama karmaşık olduğu için takip etmesi zordu), hangi teknolojinin ne faydaları olacağı, ne akadar bilim puanı isteyeceği gibi detayların hepsi açıkça duruyor. Bazı bilimsel gelişmeler gezegende hayatta kalmanız için kesinlikle keşfedilmesi gereken şeylerken bazıları ise sizin oyun stilinize kalmış durumda. Çünkü bunları geliştirdiğinizde koloniniz seçeceği yolda değişerek, gelişiyor ve bunun geri dönüşü yok.

Seçeceği yol terimini iki defa kullandım, bunun Civ 5’teki karşılığı dinler/inançlar diyebilirim. Teknolojik ilerlemenize dayanarak gezegen ve onun ev sahipleri ile uyum içinde mi yaşayacağınıza, makineleşeceğinize ya da insanlığınızı kaybetmeden totoliter bir rejim yürüteceğinize karar veriyorsunuz. Böylece seçtiğiniz yolun avantajlarını kazanıyorsunuz ve bu şekilde özel olarak oyunu bitirme seçenekleri de açılmış oluyor. Oyunu bitirmek için klasik olarak herkesi yenebilir, kültürde tavan yapabilir ya da bütün teknoloji ağacını hatim edebilirsiniz fakat klasik oyundan farklı olarak en eski medeniyet ile temasa geçmek, eski dünyaya geçit açmak ya da bir kurşun bile sıkmadan oyunu bitirme seçenekleri de eklenmiş. Civ 5’teki “Culture”nin yerini de burada “Virtue” alıyor. Puanınız yettikçe Endüstri, Güç, Sağlık gibi konularda mini bonuslar alıyorsunuz.

civilization-beyond-earth-screenshot2

MERHABA UZAYLI BİZ DOST DEĞİLİZ

Yeni gezegende Civ 5’tekİ gibi amansızca saldıran barbarlar yok. Onun yerine aklı gelişmemiş, hayvansı bir yaratık ırkı mevcut. Bunlar barbarlar gibi saldırgan değiller, daha çok yerleştikleri bölgeden çıkmıyorlar ve siz onların bölgesine girmedikçe saldırmıyorlar. Ama bazı durumlarda genişlemeniz gereken bölgenin üzerini karınca gibi öylesine kaplıyorlar ki, onların bölgelerine girip savaşmak zorunda kalıyorsunuz.

Hoş sayılabilecek diğer bir yenilik ise gezegenin atmosferine uydu atabilmek. Uydu sayesinde belirli bölgeleri daha iyi görebiliyor, roket ya da lazer savunma sistemi kurabiliyor veya ekinleriniz güneşten daha iyi enerji çekebilsin diye panel olarak kullanabiliyorsunuz. Zekice bir yenilik olmasına rağmen oyunun tamamına etkileyecek kadar detaylıca düşünülmemiş. Hava katmanını görünce aklıma ilk gelen şey uçak savaşlarını neden bu şekilde yapmadıkları oldu. Oyun o zaman gerçekten farklı bir boyuta taşınabilirdi.

civilization-beyond-earth-screenshot3

Uzun lafın kısası Beyond Earth gelecek teması dolayısı ile içinde tonla potansiyel taşıyan ve Firaxis’i biraz tanıyorsam o potansiyeli ek pakete çevirecek bir oyun. Civ 5 oynamaktan sıkılan bizler için yeni bir soluk orası kesin ama şu hali ile Civ 5’ten çok farklı değil. Kendimi şu an yaramaz çocuğunu başkasına kötüleyemeyen ebeveyn gibi hissediyorum. Şöyle diyeyim siz anlayın; Beyond Earth temiz bir ay, heyecanla oynanır ama Civilization oyunları bundan daha fazlasını sunmalı, özellikle gelecek teması sunuyorsa. Her şeye rağmen strateji kıtlığında mutlaka oynanması gereken bir oyun.

Oyunu çok uygun fiyata Playstore‘dan alabilirsiniz.

civilization-beyond-earth-satin-al

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.