Çağrıya Bir Türlü Cevap Vermeyen Kahraman – Lanetli Kitap İncelemesi
İthaki Yayınları etiketiyle okurla buluşturulan ve bir de Netflix dizisine uyarlanan Cursed, yani Lanetli kitabı, biraz fazla çocuksu ama türe adım atmak isteyenlere uygun bir eser olmuş.
İthaki Yayınları’nın bir huyunu fazlasıyla seviyorum. Popüler kültürde yer alan ve bir anda çıkış yakalayan dizi, film, TV serisi, mini seri gibi içeriklerin kitaplarını çok hızlı bir biçimde okurla buluşturuyorlar. Daha öncesinde Altered Carbon dizisi ve Alien filmi için de benzer çalışmalarda bulunmuşlardı. Şimdiyse Netflix imzalı Lanetli’nin romanıyla karşımızdalar.

Lanetli, ilk kez 2019 yılında okurla buluşmuşken bizlerle Temmuz 2020 tarihinde buluştu. Thomas Wheeler tarafından yazılan ve grafik roman dünyasının ağır topu Frank Miller tarafından çizimlerle süslenen Lanetli, genç yetişkin okurun hoşuna gidebilecek, vasat bir roman.
Kitabı hemen yargılamış gibi gözüktüm ama hikayesinden bahsederek neden beğenmediğimi sizlerle paylaşayım.
Nimue’nin Yeniden Yazılan Kaderi

Lanetli romanı, Arthurian Efsanelere yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlayarak hazırlanmış. Hani İngiltere hikayelerinde anlatılan Arthur hikayesi vardır ya, Arthur bir göle gider ve oradaki bir hanımdan Excalibur’u alarak İngiltere’nin Kralı olur. İşte bu roman bu hikayenin çok öncesini anlatarak Gölün Hanımı’nın macerasını bizlerle paylaşıyor.
Kitap genel anlamda sırtını birçok mitolojik ögeye ve hikayeye yaslıyor. Arthurian Efsaneleri’nin yanı sıra İngiliz folk öyküleri, İskoç ve Nordik mitolojisini de harmanlıyor. Zaman zaman karşımıza Merlin çıkıyor, ki kendisi bir eserde gördüğüm en kötü Merlin, bazen de Sir Gawain ile muhabbet ediyoruz.
Nimue, romanda genç bir kız olarak karşımıza çıkıyor. Druid köyünde yaşasa bile edindiği garip büyülü güçler yüzünden dışlanıyor. Burası da bir hayli ilginçti mesela. Köyün neden Nimue’yi sevmediğini çözmeye çalışırken Kırmızı Paladinler adı verilen bir grup buraya baskın yaparak herkesi öldürür ve tahmin ettiğiniz gibi Nimue hayatta kalır.
Tüm İngiltere’yi İlgilendiren Bir Mesele

Kahramanın Yolculuğu notalarını kullanan bir yapısı olsa da fazlasıyla yavaş ve öngörülebilir ilerliyor. Arthur, bu kitapta bir paralı asker olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktadan sonra işler biraz hızlanır diye düşünüyorsunuz ama fazlasıyla gereksiz diyalog yüzünden kağnı hızında ilerliyorsunuz.
Karakterlerin mitolojiden çıkmış olması ve onlara biraz modernize katmış olmalarını dilerdim. Bilindik karakterleri biraz daha fantastik yansıtmaya çalışmışlar.
Nimue’ye yolculuğunda Arthur, Gawain ve Merlin dışında birçok kişi yardım ediyor. Ama iyi bir ilerleme kaydedilemiyor. Bu boğucu yapısı klasik bir hikayeyi yerlerde sürüklüyor desem yeridir.
Ayrıca Nimue’nin bir türlü Kahraman’ın Çağrısı’na kulak vermeyişi de hikayeyi gereğinden fazla uzatıyor. Önüne çıkan onca seçenek, çağrı, yardımsever kişiye rağmen Nimue haklı kahraman titresini bir türlü üzerine geçirmek istemiyor. Diziyi izlemedim ama bu şekilde bir anlatı ortaya koyulduysa, dizide de dinamik bir anlatım sunduklarını hiç düşünmüyorum.
Sonuç

Lanetli, genel açıdan bakıldığında kötü bir kitap değil ama iyi olarak da asla nitelendiremem. Yavaş temposu, kendini arayışını bir türlü tamamlayamayan ve okurun bağdaşabileceği bir yanı olmayan ana karakteriyle Lanetli, bilindik efsanelerin kötü bir uyarlamasından öteye gidememiş. Kılıç bir kralı değil de kraliçeyi seçseydi ne olurdu sorusuna güzel bir cevap sağlanmak istemişler ama özensiz olmuş.
Öte yandan fantastik edebiyat türüne giriş yapmak isteyen biri için de ideal olabilir. Arthur efsaneleri ve mitolojik içerikleriyle konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir okuru meraklandırabilir. Ama sadece meraklandırmakla kalır.