Kanguru Diyarında 2 Saat – Broken Roads Demo İncelemesi
Avustralyalı Fallout diye de tanıtılan izometrik RPG Broken Roads, demo incelemesini hak etti! 3 ay önce yayınladıkları demo güzel duruyor ama oyun çıkana dek gelişmesi gereken şeyler var.
Demo kimi oyuncuyu çok memnun etti. Hatta bazı oyun dergileri Broken Roads’u kapaklarına dahi taşıdı. Oyunu geliştiren Drop Bear Bytes da bu süreçte birçok geri dönüş almayı başardı. Oyunu 14 Kasım’da çıkaracaklarını da duyurdular.
Demo beni çeşitli açılardan memnun etti. Dolayısıyla 14 Kasım’da oyunun tam sürümünü oynamayı hâlâ dört gözle bekliyorum. Fakat demo’da gördüğümüz oyunun geliştirilmesi gereken yanları olduğunu da düşünüyorum.
Bir inceleme okumak yerine oyunu merak edip geldiyseniz şu tanıtım yazımıza sizi uğurlayalım.
Gitmeden görüşümü çok özetle duymak isterseniz: Fallout sevenler için potansiyel vadediyor ama demo’ya şöyle güzel bir dövüş güncellemesi gerek. Bu arada oyun gerçekten güzel görünüyor.
Hikaye Anlatımı ile Öne Çıkacak Bir Oyun
Broken Roads ne hakkında?
Bu aslında tanıtımlarda belliydi. Hayatta kalmaya çalışıyoruz. En azından demo’da bundan daha farklı bir amacımız olduğunu görmedik. Biz bir paralı asker olarak oynadık. Demo’da küçük bir yerleşim yerinden büyük bir kasabaya giden bir ekibe korumalık ediyoruz. Fakat bu ekip bizi para verdiği basit bir koruma olarak görmüyor. Sanki onların ailesinin kalıcı bir üyesiymişiz gibi davranıyorlar.
Yolculuk sırasında ve gittiğimiz yerlerde herkes kendi hayatına ve günlük olaylarına devam ediyor. Biz bunlara tanıklık ediyoruz ama karışıp karışmamak çoğu zaman bizim elimizde. Zira çoğu konuşma sessiz kalarak, sadece eşlik ettiğimiz grubun olayları nasıl çözdüğünü izlememize imkan veriyor. Açıkçası ben bu sessiz ve pasif kalma opsiyonunu çok sevdim. Çünkü oyun bize kahraman olmama seçeneği de veriyor.
Şimdilik harap olmuş şehirlerde bir şekilde su ve yemek bularak yaşayıp giden tek tük kasabalar ve onlar arasındaki ilişkiler hakkında gibi duruyor oyun. Karakterlerle de daha derin duygusal bağlar kurabilirsek mis gibi olur hikayesi.
Bu arada şu fragmanı bin kez falan övdüm ama tekrar paylaşayım:
Ahlak Pusulası Yönümüzü Kısıtlıyor
Ne yazık ki oyunun beni en üzen yanı ahlak pusulası sisteminin nasıl işlediği oldu. Tanıtımlarda karakterimizin hayat görüşünü oluşturacağımız bir araç olarak sundular bu sistemi. Bize farklı felsefi görüşleri benimseyen birçok seçenek sunacaklarmış gibi bir izlenim edinmiştik. Fakat bu pusula olaylara verebileceğimiz tepkileri azaltıyor gibi hissettiriyor. Çünkü arka arkaya birkaç kez aynı felsefi görüşten tepki verdiğimiz zaman diğer görüşlere kayan hiçbir şey söyleyemiyor ve yapamıyor hale geliyoruz. Bu yüzden karakterimizin vermesini istediğimiz tepkileri bazen hayat görüşü daha da daralmasın diye vermemeyi seçebiliyoruz. Bu da rol yapma elementini ciddi anlamda etkiliyor.
Yani ahlak pusulası karakteri gerçekçi kılmaktan çok oyuncunun ayağına dolanan bir mekanik olmuş ne yazık ki. Fakat özü sözü bir, tek yönlü bir karakter oynamak isterseniz ahlak pusulasının sunduğu seçenekleri muhtemelen beğeneceksiniz.
Demo’da oyun başlarken ahlak pusulamızı oluşturmak için bize 6 tane soru soruyorlar ve cevaplarımız kişiliğimizi belirliyor. Ne yazık ki bu sorular duruma dair yeterince bilgi vermiyor. Ancak felsefi görüşleri anlamamızı sağlıyor. Yine de umarım bu test demo’ya özgüdür ve oyunda daha detaylı hazırlanmış senaryolarla karşılaşırız eğer ki bir test ile karşılaşacaksak.
Görseller ve Detaylar Harika
Oyunun grafikleri ve görsel stili gerçekten hoşuma gitti. Müzikle de birleşince çok keyifli bir oynanış sunuyor. Etrafta gördüğümüz canlılar ve detaylar da insanı gülümsetiyor.
Bu açılardan oyun büyük bir takdiri hak ediyor.
Ancak gezebildiğimiz mekanların genelde dış mekan olması bazı mekanların içini yapmakla uğraşmak istemedikleri izlenimi yaratıyor. Örneğin konuşmamız gereken bir karakter çalıştığı binanın içinde durmaktansa dışarı sandalye atmış. Bizi binanın dışında karşılıyor. Binaya girmemize gerek kalmıyor ama zaten giremiyoruz da. Eğer Avustralya’da insanların bina önüne sandalye atmak gibi bir kültürleri varsa eyvallah. Fakat alışılmışın dışında bir durum olduğu için göze battı ister istemez. Yine belki demo’ya özgüdür diyip çok üzerinde durmamak gerek.
Etkileşime geçmemizin bize hiçbir şey katmayacağı nesneler ve sadece duygusal etkisi olan olaylar da koymuşlar oyuna. Yalnızca oyunun daha gerçekçi hissettirmesini sağlıyor. Böyle küçük detayları demo’da görmek bana keyifli geldi.
Animasyonlar Bitmemiş
Animasyonlar ne yazık ki görsellerin güzelliğini gölgeliyor. Karakterler bir süre akıcı hareket ettikten sonra bir anda hareketler arasında zıplayıveriyor. Yani animasyonun birkaç karesi eksik. Kimi zaman hikaye bir animasyonu bize izletmek için bekliyor. O animasyonların daha akıcı ve göze hitap eder olmasını bekliyoruz. Fakat değiller ne yazık ki.
Etrafta sürekli dolaşan karakterler de koymuşlar. Bunlarla etkileşime geçebilmemiz güzel ancak etkileşime geçtiğimizde hareketlerine devam edip uzaklaşmaları bizi havada tek başına süzülen konuşma balonları ile başbaşa bırakıyor.
Animasyonların oyuna nispeten yeni eklendiğini biliyoruz. O yüzden biraz daha gelişeceği yönünde umudumuzu koruyabiliriz.
Dövüşleri Çok Zayıf
Dövüşler Fallout hayranları için en hayal kırıklığı yaşatan şey oldu muhtemelen. Sıra tabanlı dövüş sistemi kullanıyorlar. Ancak düşmanlar çok mantıksız hareket ederek dövüşün tadını kaçırıyor. Kendilerine hiçbir avantaj sağlamayacak kararlar arıyorlar, ölümü bekliyorlar ya da onların ölmesine sebep olarak hareketler yapıyorlar.
Broken Roads hikaye ağırlıklı bir oyun olacak. Ancak dövüş sahnelerini hem hikaye bazında kötü tetiklemişler hem de mekanikler üzerinde biraz daha çalışmaları gerek. Dövüş sistemini geçen yıl sil baştan yapmışlardı. Yani bu hali eskisinden daha iyi olmalı. Fakat yine de geliştirilmesi gerekiyor.
Dövüşlerle ilgili bir diğer eleştirim de dövüşle alakalı yeteneklerimizin etkili hissettirmemesi. Bir yeteneği kullanmak ve kullanmadan saldırmak arasında çok da bir fark göremiyoruz. Düşmanların kullandığı özelliklerin ne olduğunu da anlayamıyoruz. Örneğin, karakterimizin düşmanı korkutma özelliği var diyelim. Bu özelliği kullanıyoruz ve tur bitiyor. Olayın akıbetini öğrenemiyoruz. Daha sonra fark ediyoruz ki bir korkutmaya çalışmışız ve olmamış. Ama korkutmaya çalıştığımıza dair bir animasyon olmadığı için kafamız karışıyor. Benzer şekilde bazen ateş ettiğimiz birinin sırtından kanatları çıkıyor ve hiç hasar almıyor. Bunun bir yetenek mi olduğu yoksa sadece vuruşu kaçırdığım anlamına mı geldiği benim için hâlâ bir muamma.
Dolayısıyla oyunun dövüş sistemi muhtemelen eleştiri alır, eğer ki geçtiğimiz 5 ay içinde yeterince geliştiremedilerse. Fakat bizim Broken Roads hevesimizi körelten bir durum değil bu. Zira hikaye ağırlıklı oyunları seven oyuncuları memnun edecek.
Broken Roads Demo ve Çıkış Tarihi
Oyunun çıkış tarihi 14 Kasım 2023 olarak duyuruldu. Fakat Broken Roads demo hâlâ erişime açık, buradan ulaşabilirsiniz.
Bu incelemenin demo için hazırlandığını tekrar vurgulayayım. Oyunu geliştirmek için bayağı bir vakitleri oldu. Dolayısıyla oyun çıktığında yeni bir inceleme yayınlayacağız.