AYBABTUİncelemeler

Baldur’s Gate 3: Erken Erişim Detaylı İncelemesi

Baldur’s Gate 3’ün erken erişim sürümü çıktı çıkalı olumlu/olumsuz yoğun bir eleştiri yağmuruna tutuldu. Biz de peşin hüküm vermeden önce Erken Erişim sürümünü A’sından Z’sine bitirmek istedik.

Larian Studios’un, Divinity: Original Sin 2’de kullandığı oyun motorunun güncelleştirilmiş versiyonuyla sıfırdan tasarladığı Baldur’s Gate 3, kuşkusuz bu yüzden alaylı bir şekilde Divinity: Original Sin 3 olarak anılsa da yazının sonunda hem buna hem de oyunu şu aşamada alıp almayacağınıza sizin karar vermeniz gerekecek. İşte başlıyoruz!

Oynanabilir Irklar, Sınıflar ve Karakter Tasarımları

Oyun içinde hiçbir şey görmeden önce tabii ki karakter yaratma ekranı bizi karşılıyor. İlk etapta 16 ırk/alt-ırk ve 6 sınıf seçeneğiyle karşımıza çıkan Erken Erişim sürümü, ilerleyen zamanlarda yeni güncellemelerle yeni ırk ve sınıfları biz oyunculara sunacak. Şimdilik elimizde ırklardan İnsanlar, Tieflingler, Cüceler, Elfler, Yarı-Elfler, Drowlar, Githyankiler ve Buçukluklar mevcut. İnsanlar hariç her ırkın en az iki alt-ırkı mevcut. Mevcut sınıflar ise Cleric, Fighter, Ranger, Rogue, Warlock ve Wizard. Bu sınıfların da ikişer alt-sınıfı bulunmakta.

Karakter modellerine ve tasarımlarına gelince. Tüm karakterlerin genel yüzleri, yüz hatları, saç modelleri gerçek insan modellerden tasarlanmış durumda ve bu konuda Larian Studios gerçekten muhteşem bir iş çıkarmış. Şimdilik hazır “kafa” modellerini kullanabiliyoruz ama oyunun tam sürümü yayınlandığında ya da Erken Erişimin ileriki sürümlerinde yüz hatlarımızda değişiklikler yapabileceğimiz de söylendi.

Oyun Başlıyor! Klasik Gibi Ama Bir O Kadar Derin!

Daha önce hiçbir D&D bazlı video oyununda baş kötü olarak karşımıza çıkmayan Zihin-Yüzenler (Illithid, Mind Flayer), bu oyunla birlikte spot ışıklarını üstlerine çekiyor. Başka “aciz” ırklardan kişileri kaçırıp beyin kolonileri kurmalarıyla tanınan Illithidler, bu oyunda da farklı bir şey yapmıyor… Gerçekten göründüğü gibi mi peki?

Oyunumuzun başlangıç sinematiğinde gördüğümüz üzere devasa bir Illithid yapımı Spelljammer gemisine (nautiloid) komuta eden bir Illithid, içinde bizimde bulunduğumuz farklı ırklardan ve cinsiyetlerden varlıkları kaçırarak kendilerine has üreme yöntemi olan “ceremorphosis”le bizleri de birer Illithid’e dönüştürmeye çalışmaktadır.

İşlem tamamlanır tamamlanmaz Githyankilerin saldırısına uğrayan Illithid gemisi kazara Dokuz Cehennem (Baator) düzleminin birinci katmanı Avernus’a çakılır. Gözünü Cehennem’de açan karakterimiz bir şekilde yolunu bularak Unutulmuş Diyarlar’ın güzide bir bölgesine dönmeyi başarır. Ceremorphosis sürecini tamamlanmadan sonlandırmak için becerikli bir şifacı arayan karakterimiz, oyunun daha başlarından itibaren beynindeki bu illetle ilgili yeni şeyler keşfedecek, bu durumun bir lanet mi yoksa bir nimet mi olduğuna karar vermeye çalışacak.

Oynanıştaki Benzerlikler, Değişiklikler, Övgüler

En çok eleştirilen noktaların başında tabii ki oynanış geliyor. İzometrik CRPG olarak oynadığımız Baldur’s Gate ve Baldur’s Gate 2 oyunlarının dövüş mekaniğinin aksine Larian Studios, masaüstü FRP’yi bize tam anlamıyla yaşatabilmek için Divinity: Original Sin 2 oyunun tur-bazlı-dövüş modunu geliştirerek üçüncü oyunumuza entegre etmiş. Tur bazlı dövüşe hayran olan biri olarak bu durum beni tatmin etse de eski oyunlardaki serbest (tur bazlı olmayan) dövüş mekaniklerini arayan oyuncu kitlesi de azımsanamayacak kadar büyük.

D&D 5e kurallarını yüzde 80 oranında oyununa entegre etmeyi başarmışlar, tabii ki bir video oyununa entegre edilemeyecek kuralları da modifiye ederek eklemişler. Zıplama, itme, yere yıkma mekanikleri bunlardan bazıları. Zıplayarak rakiplerinizden birazcık bile daha yüksek bir konuma geçseniz, saldırılarınıza avantaj kazanıyorsunuz. Ya da rakiplerinizi yüksek bir yerden iterseniz çok yüksek düşme hasarları verebiliyorsunuz.

Ve tabii ki oyundaki Ability ve Skill denemeleri. Özellikle diyaloglar sırasında, yeterliliğiniz ve yetkinliğiniz ne olursa olsun, tüm grup üyeleriyle aynı Ability ve Skill zarlarını atıyorsunuz, yani birebir FRP deneyimi yaşıyorsunuz. Örneğin siz Investigation yeteneğinde bonusa sahip olsanız bile bu yetenekte yetkin olmayan, hatta cezaya ya da dezavantaja sahip başka bir grup üyeniz bu zarda sizden yüksek atarak sizin keşfedemediğiniz şeyleri keşfedebiliyor.

Grafik tasarımı olarak zaten çoğu kişinin şikâyet edeceğini düşünmüyorum. Özellikle kenar yumuşatmasının yoğun bir şekilde kullanıldığı yeni grafik motoru sayesinde açık dünyada Ultra ayarlarda hızlı geçişler yapsanız bile nesne dokularında en ufak bir bozulma olmuyor.

Karanlıkaltı’na Hoş Geldiniz!

Kuşkusuz oyuncuların en çok beklediği bölgelerden biri de Underdark (Karanlıkaltı) bölgesiydi. Oyunda eninde sonunda Faerun’un yer altı dünyasına ineceğimizi bilsek de Erken Erişim’de görmeyi beklemiyorduk. Ama Larian Studios bizleri şaşırtarak Karanlıkaltı’nı Erken Erişim aşamasında biz oyunculara sundu bile!

Aşağıda da okuyacağınız üzere oyunda tekrar eden bazı buglardan dolayı bir süreliğine bırakacak ve birkaç güncelleme sonra oyuna devam edecektim, ta ki “kazara” Karanlıkaltı’na inene kadar! Larian Studios gerçekten romanlarda/macera kitaplarında okuduğumuz o görkemli ama bir o kadar tehlikeli Karanlıkaltı’nı muhteşem bir şekilde tasarlamış. Öyle ki bir süre sonra yüzeye çıkasınız gelmiyor. Spoiler olmaması için Karanlıkaltı’nda nelerle karşılaşacağınızı yazmak istemiyorum ama “ortalama” bir Karanlıkaltı bölgesinde karşılaşmayı umduğunuz 10 ögeden 8’ini bulabileceğinizi söyleyebilirim!

Oynanıştaki Yergiler

1- Kısıtlı Karakter Özelleştirmesi

Karakter yaratım aşamasında karakterimizin Ability puanlarını alıştığımız yöntemlerle kendimiz belirleyemiyoruz. Oyun bize ne sunarsa onunla yetinmek zorundayız. Klasik D&D’deki gibi 4d6 zarıyla ya da puan havuzu ile puan dağıtma mekaniği şu anda mevcut değil. Bunun Erkek Erişim’e özel bir durum olduğunu düşünüyor ve tam sürümde görmemeyi umuyoruz.

2- Büyü Kullanıcılarının Karakter Çatışması

Büyücülerin (Wizard) parşömenler aracılığıyla ilahi büyüler yapabilmesi, bu da yetmiyormuş gibi bu parşömenleri büyü kitaplarına yazarak öğrenebilmeleri son derece itici olmuş diyebiliriz. Aynı şekilde Cleric (Ruhban) karakterler de parşömenler aracılığıyla mistik büyüler yapabilmekte. Bu şekilde büyü kullanıcısı sınıflar arasındaki sınırlar çok ciddi bir şekilde kalmakta. Umarım yeterli sayıda eleştiri alırlar da bu durumu sınırlarlar.

3- Sınırlı Karakter Seviyeleri

Erken Erişim’de şimdilik maksimum ulaşılabilen seviye 4. Karakteriniz 5. seviye olmak için yeterli tecrübe puanını topladığında “Maksimum Seviyeye Ulaşıldı” uyarısı alıyor ve 5. seviyeye erişemiyorsunuz. Erken Erişim’in bir sonraki sürümünde oyunun kaldığı yerden devam edeceği ve maksimum seviyenin yükseltileceği duyuruldu.

4- Yeter, Vurmayın Artık!

Oyunun zorluğuna değinmeden geçmek olmaz. Tıpkı Divinity: Original Sin 2’deki gibi dengeli ve birbiriyle uyumlu bir grup yönetmiyorsanız dövüşler son derece zorlaşabiliyor. Oyunda gerçek zamanlı görevler ve kısıtlamalar olduğu/olacağı için de dinlenmek için sürekli kampınıza gidip can puanlarınızı ve büyülerinizi tazelemekte tereddüt ediyorsunuz.

Oyunun zorluk derecesini de Erken Erişim aşamasında belirleyemiyoruz, standart zorlukta oynuyoruz, yani D&D oyunlarına hakim olmayan ya da pürüzsüz, akıcı bir oyun isteyen kullanıcılar “kolay” zorlukta oynayamıyor. Peki bu ne demek? Dövüşler sırasında düşmanlarınızı kontrol eden yapay zekâ oldukça gelişmiş demek. Önlerine çıkardığınız zarar verici yüzeyleri -ateş, asit, yağ, buz- zorunda kalmadıkça geçmeye çalışmayan, menzilli silahlarını kullanmak için daima sizden daha yüksek bir konuma çıkmaya çalışan, etrafınızı çevirip size sinsi saldırı yapmaya çalışan düşmanlara karşı hazırlıklı olmanızı öneririz. Bir de sık sık oyunu kaydetmenizi.

5- Erken Erişimlerin Olmazsa Olmazı Buglar

Azımsanamayacak sayıdaki oyun buglarından bahsetmesek olmaz. Ölen yaratıkların ölmemiş gibi ayakta durarak hareket etmesi, karakterlerinizin verdiğiniz komutları uygulamayıp bir anda ve aynı anda uygulaması, diyalogların başlamaması, sinematikler sırasında karakterlerin sapıtması, görevlerin teslim edildiği hâlde “tamamlandı” olarak gözükmemesi gibi sorunlar mevcut. Günlük olarak yayınlanan güncellemeler ile bu sorunların yavaş yavaş çözüleceğini umuyoruz.

6- Hata Raporları

Bir diğer yergimiz ise oyunun yerli yersiz bir şekilde çökmesi. Pek çok oyuncu, bilgisayar sisteminin kalitesinden bağımsız olarak oyunların aniden çökerek kapanmasından şikâyetçi. Larian Studios, bu gibi durumlar için oyunun DirectX 11 çalıştırılmasını önerse de oyun çökmeleri devam etmekte. Günde ortalama iki güncelleme yayınlayan oyun şirketi, henüz bu soruna çözüm bulabilmiş değil.

Almaya Değer mi?

Lafı fazla uzatmayacak ya da süslemeyeceğiz. Oyunla ilgili beklentileriniz çok yüksek ve Erken Erişim aşamasında oynamakta ısrar ediyorsanız ileride yapılacak güncellemelerle gelecek yeni Erken Erişim sürümlerini beklemenizi tavsiye ederim. Zira oyundaki buglar, çökme sorunları, ırk ve sınıfların sayılarının sınırlılığı ve buna bağlı olarak çok verimli bir grup kuramamanız, daha tam sürümü görmeden oyundan soğumanıza sebep olabilir.

Ancak muhteşem grafikler, büyü efektleri, karakter modelleri, şimdilik biraz sınırlı olsa da diyalog sinematikleri ve rol yapma ögeleriyle albenisi oldukça yüksek. Ayrıca oyunun Co-Op modunu kullanarak arkadaşlarınızla sıfırdan bir oyuna başlayabilir ya da var olan oyununuza arkadaşlarınızı dâhil edebilirsiniz. Oyunun Co-Op modunu video incelemeyle sizlere göstermeye çalışacağız.

Tabii ki Erken Erişim için oyunu satın aldığınızda tam sürüme bir daha para vermek zorunda kalmayacağınızı da ekleyelim.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.