Haberler

Uzayda Büyük Bir Savaş Yaşanabilir

İçinde bulunduğumuz “modern” dünyada, her gün yeni bir savaş sebebi ortaya çıkabiliyor. Petrol gibi enerji kaynaklarının ardından temiz suyun bile savaş sebebi olabileceğinin söylendiği günümüzde, yeni bir tehlike ile daha karşı karşıya olabiliriz.

Görünene göre Dünya’nın yörüngesinde bırakılan uzay çöpleri de büyük bir savaşa sebep olabilir. The Guardian’ın haberine göre Rus uzay bilim insanları, uzay çöplerinin yanlışlıkla askeri bir uyduya çarpma tehlikesinin olduğunu iddia ediyor. Bir askeri uydu hasar aldığında da neler olabileceğini tahmin etmek çok zor değil. Bir kişinin bu hasarı, yabancı bir güçten gelen saldırı olarak algılaması ile, ani bir geri saldırının tetiklenmesi mümkün.

Bilim insanları, Acta Astronautica’da yayınladıkları rapor ile endişelerini dile getirdi. Moskova’daki Russian Academy of Sciences’dan Vitaly Adushkin, uzay çöplerinin “özel politik tehlike” içerdiğini söylüyor. Adushkin’in düşündüğüne göre, tehlikenin gerçek sebebini belirleme sırasında yapılacak ufak bir hata, ciddi bir soruna sebep olabilir.

uzay-coplugu

Hasar alan veya etkisiz hale gelen uydunun sahibinin hızlı bir şekilde bu kazanın sebebini bulmasının zor olduğunu belirten Adushkin, böyle bir kazanın uzayda bulunan ülkeler arasında politik veya silahlı bir tartışmaya yol açmasının kolaylığını belirtiyor. Şu anda belirtilen sayılara göre, 10 cm’den büyük olan 21.000 parça uzay çöpü yörüngede dolaşmakta. Ayrıca 1 ile 10 cm arasında boyutlara sahip 500.000 parça da söz konusu. Bunların büyük bir çoğunluğu oldukça hızlı bir şekilde hareket ediyor.

Adushkin’in söylediğine göre şimdiden bu çöpler sebebiyle bazı sorunlar ortaya çıkmış durumda. 2013 yılında, Blits olarak adlandırılan bir Rus uydusu, parçalanmış bir Çin hava uydusundan kaynaklanan parçalar sebebiyle “saldırı” almıştı. Ayrıca 2014 yılında da Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay çöplerinden kurtulmak için beş kez manevra yapmak zorunda kalmıştı.

uzay-coplugu-resim

Uzay çöplerinin oluşturduğu tehlike hakkında zaten yeterince endişe bulunmaktaydı. 2011 yılında Pentagon bir açıklama yaparak, bu çöpler sebebiyle cep telefonlarının işe yaramaz hale gelebileceğini söylemişti. NASA da uzun bir süredir bu çöpler hakkında endişelerini dile getirmekteydi. Ancak uzay ajansının söylediğine göre en büyük endişe, “takip edilemeyen çöpler” sebebiyle oluşmakta.

Kaynak: Chip

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.