AYBABTUMakaleler

Moria Kapısında Neden Elfçe Yazılar Var?

“Söyle dost ve öyle gir”. Tamam da, Moria bir cüce şehri. Oraya girmek için neden elf lisanı bilmek gerekiyor? Gerçekten Gandalf’ın iddia ettiği gibi istenmeyen kişileri dışarıda tutmak için mi? Hayır, sebebi başkaymış.

Filmde Yüzük Kardeşliği Mount Doom’a doğru giden yolculuklarında Caradhras Geçidi‘nden geçmeye çalışıyor. Fırtına şeklindeki tipi onların geçmesine izin vermiyor. Tabii Saruman da boş durmayıp büyüleriyle yoldaşlarımızın yolculuğunu daha da zorlaştırıyor. Dolayısıyla gruptan isyan sesleri yükseliyor. Neden Gimli’nin kuzenlerini ziyaret edip şöyle sıcak bir ziyafet çekmek varken burada hayatımızı riske atıyoruz?

Kararı yüzük taşıyıcısı versin.

Frodo da içinde buldukları tehlikeye kıyaslayınca Moria’nın albenisine karşı koyamıyor. Zaten kim bir cüce şehrini görme fırsatını geri teper ki? Hele ki beraber yaşadığınız amcanızın hayatındaki en büyük macera bir cüce şehrini geri almakla ilgiliyse.

Madenlerden geçeceğiz.

Kardeşlik Moria’nın girişine inince başka bir engel ile karşılaşıyor. Moria’nın batı kapıları bir bilmece ile kilitli. Yalnızca cevabı bilenler madene giriş yapabilir. Gandalf bunun sebebinin istenmeyen kişileri dışarıda tutmak olduğunu söylüyor. Fakat bu gerçeği pek de yansıtmıyor.

Moria Tarihi

Moria, Birinci Çağ’da Durin tarafından kurulmuş bir maden şehri. Burada nadir bulunan çok değerli cevherleri bulabildiklerini görünce Moria’nın popülerliği ve popülasyonu gittikçe artmış. Mesela en değerli metallerden kabul edilen Mithril de buradan çıkıyor.

Hatırlarsanız Lonely Mountain’da cüceler Bilbo’ya mithril bir zırh hediye etmişlerdi. Bilbo da Ayrık Vadi’de o zırhını Frodo’ya hediye etmişti. İşte o zırhın metali Moria’dan geliyor aslında.

Elfler de bu metallerle cevherlerin güzelliği ve çekiciliğine kayıtsız kalamıyorlar. Bu yüzden bir grup demirci gelip Moria’nın kuzey batısına, Eregion bölgesindeki Hollin yerleşkesinde yaşamaya başlıyor. Burada cücelerden aldıkları madenlerle elflere uygun zırh ve silah dövüyorlar.

O dönemlerde cüceler ile elfler arasında bir husumet yok. Hatta bu ticaretten gayet memnunlar. Bu yüzden elf demir ustalarının başındaki Celebrimbor ile cüce mimarlardan Narvi beraber bir işe girişiyorlar. Eregion elflerinin Moria’ya kolayca girebilmesi için Moria’nın batısına bir kapı inşa ediyorlar. Dostluklarının bir simgesi olarak da kapıyı hem cücelerin hem de elflerin sıkça kullandığı elfçe dost kelimesiyle mühürlüyorlar. “Mellon” o dönem halkının çok sık kullandığı bir kelime. Yani bir cücenin ya da elfin dostu olan herkese kapının açık olduğu anlamına geliyor.

Karanlık Günler

Cücelerin işçiliği ile elflerin işçiliğini bir araya getiren Celebrimbor, Orta Dünya’nın en ses getiren demirci ustalarından oluyor. Tabii Middle-earth: Shadow of Mordor oynayan okurlarımız da hikayenin nereye gittiğini biliyordur. Celebrimbor’un başarısını duymayan kalmıyor, Sauron dahil.

Bu yüzden de güç yüzüklerini yapsın diye Sauron, Celebrimbor ile anlaşıyor. Elfler için üç, cüceler için yedi ve insanlar için dokuz tane. Sonra hepsinden gizli dövüyor o hepsine hükmedecek tek yüzüğü. Böylece yüzüklerin gücünü kullananların hepsi Sauron’un karanlığının esiri oluyor.

Cüce ırkı yüzüklerin etkisiyle aç gözlülüğe yenik düşüyor. Tüm madenleri kendileri için saklamayı isteyen, cimri ve aç gözlü cüceler Moria’nın derinliklerindeki hazineleri düşlüyor. Dolayısıyla ellerindekiyle yetinemiyor, kazdıkça kazıyorlar. Fakat Moria’nın derinlikleri şeytani varlıkları barındırıyor. Aç gözlü cüceceler ne yazık ki çok derinlere kazıyorlar ve o kötülüğü uyandırıyorlar.

Moria bir kez bu şeytani varlıklar sebebiyle kaybediliyor. Ancak Sauron yenildikten sonra yiğit cüce savaşçıları bir araya gelerek madenlerini geri almayı başarıyorlar. Gimli’nin Moria’ya dair bilmediği şey ise Sauron’un yeniden güç kazanmasının ardından kuzenlerinin, dağlardan inen goblin ve ork ordularının işgali sırasında Moria’yı ikinci kez kaybettikleri.

Unutulmuş Bir Kapı

Moria’nın batı kapısı İkinci Çağ’da Eriador Elf Krallığı Sauron’un egemenliğine girince mühürleniyor. Üçüncü çağa kadar kapıyı kullanan olmadığı gibi nasıl açıldığını hatırlayan da kalmıyor.

Moria’nın lordu Balin orklar tarafından öldürüldüğünde onun soyundan gelenler Moria’dan çıkmak için bu kapıyı kullanıyorlar. Zira kapı içeriden şifre olmadan açılabiliyor. Böylece mührü kırmış oluyorlar. Fakat cüceler kapıdan çıkınca Gimli’nin amcası Oin’i Watcher in the Water yakalıyor. Frodo’nun da bileğini yakalayan canavarı hatırlıyor olmalısınız. Kardeşliğin yaptığı gibi cüceler de yaratığı görünce dönüp madene geri giriyorlar.

Mühür kırıldıktan sonra kapıyı kullanmayı deneyen bir sonraki kişi Gollum oluyor. İçeriden dışarıya sinsice süzülmeyi denese de kolları kapıları itebileceği kadar güçlü çıkmıyor.

Sonra da Kardeşlik gelip hem cücelerin hem de elflerin dostu olduklarını söyleyerek kapıyı kullanıyorlar. Filme göre Watcher in the Water da bu kapıyı bir daha kimsenin kullanamayacağını garantiliyor.

Kısacası Gandalf’ın kardeşliği götürdüğü batı kapısı elfler ve cüceler arasındaki o unutulmuş dostluğun bir simgesi.

Kapı tüm dostlara ve dostların dostlarına açık.

Kaynaklar: Doors of Durin, Rings of Power, GameRant

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.