AYBABTUEdebiyat

Ursula K. Le Guin Hayatını Kaybetti

Fantastik kurgu ve bilim kurguyu kendine has, derin bakış açısı ve sağlam feminist bir yaklaşım ile ele alan usta yazar Ursula K. Le Guin ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Yazar, 88 yaşındaydı.

Fantastik ve bilim kurgu edebiyatına Yerdeniz serisi, Karanlığın Sol Eli ve Dünyanın Doğum Günü gibi kült eserler kazandıran Le Guin’in vefatını, oğlu Theo Downes-Le Guin doğruladı. Le Guin’in ölüm nedeni henüz açıklanmamış olsa da oğlu, yazarın sağlık durumunun son birkaç aydır kötüye seyrettiğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bilim kurgu ve fantastik edebiyat türlerinin oturmuş ögelerini kullanarak toplumsal olguları sorguladığı, cinsiyet rollerini tersine çevirip yeri geldiğinde tamamen alaşağı etmesiyle ön plana çıkan Le Guin’in eserleri bugüne kadar kırktan fazla dile çevrildi.

“Söz sessizlikte, ışık karanlıkta, yaşam ölürken; bomboş gökyüzünde uçarken parlar atmaca.”

Ursula K. Le Guin, aynı dönemde yaşamış olmaktan dahi gurur duyabileceğimiz yazarlardan biriydi. Vefatı şüphesiz ki edebiyat dünyası ve okurlar için büyük bir kayıp olsa da Le Guin gibi yazarların asla tam olarak ölmeyeceğini aklımızda tutarak; çevik bir atmacanın kanadında ya da her bir Yerdeniz sayfasında Ged ile el ele bizi beklediğini unutmadan ustaya veda ediyoruz. Hoşçakal kraliçe.

Ursula K. Le Guin’in National Book Foundation’ın kendisine verdiği “Amerikan Edebiyatına Ömür Boyu Üstün Katkı Madalyası” üzerine ödül töreninde yaptığı kabul konuşması da akıllarımızda kalmıştı…

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.