Haberler

Ejderha Mızrağı 30 Yılı Geride Bıraktı!

dragonlance-ekip-banner

Fantastik edebiyatın ve Fantazi Rol Yapma oyunlarının önde gelen markalarından biri olan Ejderha Mızrağı 30. yılını kutluyor.

New York Times Bestseller kitaplarıyla, bizleri fantastik diyarlara alıp götüren serivenleriyle koca bir 30 yıl geride kaldı.

Orijinal ismi Dragonlance olan ve ülkemizde Ejderha Mızrağı olarak Türkçe kitapları yayınlanan fantastik evren Mart 2014 tarihi itibariyle 30. yılını dolduruyor.

Kenderlerin, ejderhaların, minotorların, efsanevi karakterlerin ve efsanevi savaşların yaşandığı Ejderha Mızrağı’nın 30. yılı elbette takipçilerini heyecanlandırıyor. Bir Ejderha Mızrağı takipçisi olarak, 30 yıllık efsanenin nasıl başladığını ve nasıl gelişim gösterdiğini ufak bir özetle paylaşmak istiyorum.

guz-alacakaranligi-ejderhalari

Ejderha Mızrağı, TSR markası adı altında Dragons of Autumn Twilight – Güz Alacakaranlığı Ejderhaları ismiyle 1984 yılının Kasım ayında piyasaya sürüldü. Tracy Hickman ve Margaret Weis ikilisi tarafından yazılan bu evren kısa sürede çok beğenildi ve yıllar içerisinde 190’dan fazla kitaba ulaştı.

Her ne kadar ilk kitap 1984 yılında yayınlanmış olsa da, Ejderha Mızrağı ile biraz daha erken tanışmıştık. Dragon Magazine dergisinin 83. sayısında The Test of The Twins kısa hikayesiyle ilk kez Ejderha Mızrağı ortaya çıkmış oldu.

Bu kısa hikaye Caramon ve Raistlin’i anlatıyordu. Mart 1984 tarihinde yayınlanan hikayenin yazarı ise Margaret Weis’di. Bu yüzden 30. yıl kutlamalarının başlangıcı Mart ayı olarak kabul edilebilir.Dragon Magazine #83’te yer alan The Test of The Twins hikayesini buradan inceleyebilirsiniz. Bu hikaye, İkizlerin Sınavı kitabının bir parçası olarak sonraki yıllarda karşımıza çıkıyor ancak Margaret Weis, “Hikayenin sonu çok karanlık olduğu için derginin editörü hikayenin sonunu daha eğlenceli bir şekilde bitirdi,” diye belirtiyor.the-test-of-the-twins

Ejderha Mızrağı diyarında geçen ilk Adventure – Macera kitabı ise 1984 ortasında yayınlanan Dragons of Despair oldu. DL1 kod adıyla başlayan maceralar 1988 yılında 16 kitapçık ile tamamlandı. İlk geniş çaplı Ejderha Mızrağı Sourcebook – Yardımcı Kitabı ise 1987 tarihli Dragonlance Adventures oldu.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yıllar içerisinde birçok roman ve FRP oyun sistemi çıkarıldı. Wizards of the Coast’un pazar stratejisini değiştirmesinden ötürü, son yıllarda hiç Ejderha Mızrağı kitabı çıkmadı.

Ama yine de olsun!

Bize Ejderha Mızrağı’nı kazandıran Margaret Weis, Tracy Hickman, Laura Hickman, Jeff Grubb, Larry Elmore, Roger Moore, Doug Niles, Michael Williams ve daha sayamayacağımız kadar çok yazara, çizere ve editöre teşekkürleri bir borç biliriz.

30. yaşın kutlu olsun Ejderha Mızrağı!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.