Edebiyat

Turhan Selçuk’un Karikatürleri Genç Nesillerle Buluşuyor

Turhan Selçuk’un birçok mecrada yayınlanan karikatürleri Desen Yayınları’nın hazırladığı Turhan Selçuk Seçkisi‘nde toplandı.

Türkiye’de sözsüz karikatürün öncüsü olan Turhan Selçuk aramızdan ayrılalı 11 yıl oldu. Tarih, toplum ve dünya üzerine sürekli düşünen Selçuk karikatürü; aydınlanmanın, aklın ve zekânın sanatı olarak tanımlardı. Her dönemde baskıcı erke karşı duran sanatçı, düşüncelerinden ve inançlarından asla ödün vermedi.

Selçuk’un yıllar içinde çeşitli kitaplarda ve farklı mecralarda yayımlanan eserleri Desen Yayınları’nın hazırladığı Turhan Selçuk Seçkisi ile genç nesillerle buluşuyor. Siyasetin Göbeği, Manzara-i Umumiye ve İnsan Denen Garip Hayvan isimli üç kitaptan oluşan bu özel koleksiyon usta çizerin kendi zamanının çok ötesindeki çizgilerine farklı bir bakış imkanı sunuyor.

Ocak ayında yayımlanan seçkinin ilk eseri Siyasetin Göbeği; Turhan Selçuk‘un 1950-1995 yılları arasında, Türkiye‘nin ve dünyanın seçkin gazete ve dergilerinde kendine yer bulan, bazıları farklı dönem ve mecralarda tekrar tekrar yayımlanarak yankı uyandırmış 80 karikatürünü bir araya getiriyor. Seçkinin diğer kitapları olan Manzara-i Umumiye mayıs ayında, İnsan Denen Garip Hayvan ise 2021 yılı içinde okurlarla buluşacak.

Türk karikatürünün değerli isimleri Ercan Akyol, Hicabi Demirci, Kamil Masaracı ve Musa Kart, Desen Yayınları’nın okurlarla buluşturduğu Turhan Selçuk Seçkisi‘ni değerlendirdi.

Ercan Akyol

“Karikatürümüz Adına Çok Sevindirici Bir Oluşum”

Turhan Selçuk’un, 1950‘li yıllarda çizgilerinde adım adım sadeleştirmeye giderek vardığı grafik mizah yetkinliği ile karikatürümüzün biriciği olduğu gibi dünya karikatürünün özgün çizerleri arasında yer aldığını hatırlatan Ercan Akyol, “Desen Yayınları’nın, Turhan Selçuk Seçkisi kapsamında yayımladığı Siyasetin Göbeği, karikatürümüz adına çok sevindirici bir oluşum. Kitabın baskısı harika, boyutu bakmak ve saklamak için çok uygun. Büyük ustayı kaybedeli on yılı da aştığı düşünülürse yeni kuşak mizah severleri ve çizerleri Turhan’ın çizgi estetiği ile ciddi mizahta buluşturmanın tam zamanı.” dedi.

Hicabi Demirci

“Turhan Selçuk, Türk Karikatür Sanatının Kutup Yıldızıdır”

Hicabi Demirci, Turhan Selçuk Seçkisi‘ni genç kuşakları karikatür sanatının büyük ustasıyla buluşturması açısından çok değerli bulduğunu ifade etti: “Turhan Selçuk, Türk karikatür sanatının yönünü gösteren kutup yıldızıdır. Genç kuşakların karikatür sanatının büyük ustası Turhan Selçuk’un eserleriyle buluşması geleceğe olan umudumuzu tazeliyor. Biliyoruz ki kutup yıldızının yeri ve parlaklığı hiç değişmez. Tıpkı Turhan Selçuk’un da dünya karikatür sanatındaki yeri gibi.”

Kamil Masaracı

Kamil Masaracı da, “Sözün bittiği yerde söz çizginindir artık. Bu çizgi de Turhan Selçuk’un çizgisidir. BUGÜN çizdiği karikatürde DÜN ve YARIN vardır. Yani kapsama alanı geniştir. İşte bu noktada GENÇ KUŞAK’ın Turhan Selçuk’la tanışması önem kazanıyor. Tudem Yayın Grubu bunu gerçekleştiriyor. Bu buluşmada gençler Turhan Selçuk’un çizdiği yörüngeyi görüyor. İnanıyoruz ve eminiz ki, gezegenimiz bir gün mutlaka Turhan Selçuk’un çizdiği yörüngede dönecektir.” diye konuştu.

Musa Kart

Karikatürün bağımsız aklın, sorgulayan özgür düşüncenin kendisini ifade edebildiği dönemin sanatı olduğuna, her zaman şablonların dışında, özgür ve cesur bakış açılarına ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Musa Kart şunları söyledi: “Şiddete dayalı örgütlenmeler tabulara yaslanırken, karikatür tabu yıkıcı olarak yapar görevini. Ne yazık ki, okullarda eleştirel düşüncenin geliştirilmesi için kullanılabilecekken ağır ceza tehditleriyle baskılanmaya çalışıldı ama bu tehditlerden medet umanlar karikatürün direncini hesap edemediler. İşte hepimizin büyük ustası Turhan Selçuk bu direncin en önemli işaretlerinden biri olarak görülmelidir. Turhan Selçuk’u genç kuşaklarla buluşturan bu seçki büyük bir alkışı hak ediyor doğrusu.”

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.