Oyun Haberleri

Oyuncular Ne Kadar Süre Oyun Oynadıklarını Ebeveynlerinden Saklıyor

Kaspersky’nin küresel araştırmasına göre dünyanın dört bir yanındaki oyuncuların %27’si çok fazla oyun oynadığı için utanıyor ve bunu ebeveynlerinden saklıyor. Türkiye’de ise bu oran %28.

Kaspersky tarafından yaptırılan ve 2020 yılı Kasım ayında Savanta tarafından yürütülen yeni araştırma, 17 ülkede ve 5.031 kişinin yanıtlarına dayanarak oyun oynama alışkanlıklarını ortaya koymayı amaçlıyor. Ayrıca bu durumun oyuncular ile ebeveynleri arasındaki dinamikleri nasıl değiştirdiğini ve bu alandaki bariyerleri yıkmak için neler yapılabileceğini değerlendirmeyi de hedefliyor.

Ankete katılan oyunculara göre oyun oynamaktan duyulan utanç, “sağlığınız için kötü” (%61) veya “beynini çürütüyor” (%42) gibi olumsuz damgalardan kaynaklanıyor. Türkiye’deki ebeveynler arasında oyunların çocukların beynini çürüttüğünü düşünenleri oranı ise %51.

Araştırmanın Türkiye verileri

Türkiye’deki oyuncular için en büyük hayal kırıklığı, ebeveynlerin oyunlar sayesinde çocuklarının olumlu birçok yönlerini geliştirdikleri için takdir ettikleri halde tutkuları konusunda onlarla daha az etkileşim kurmalarından kaynaklanıyor. Çünkü esas olarak oyun ve oyun oynamanın sosyal unsurları, film ve müzikten çok farklı.

Ebeveynlerin takdir ettikleri beceriler ise şöyle sıralanıyor: yabancı dil öğrenimi (%47), yaratıcılık (%41), sosyal beceriler (%30) ve problem çözme (%30). Ankete katılanların %48’i ise ebeveynlerinin de “oyun oynaması” durumunda ilişkilerinin genel olarak daha iyi olacağına inanıyor.

Kaspersky Pazarlama Başkan Yardımcısı Andrew Winton, şunları söylüyor; 

Oyun bu yıl birçok kişiye büyük destek sağladı. Zor zamanlarda teselli, rahatlama ve arkadaşlık sundu. Ancak birçok aile için oyunla ilgili olumsuz algılar, bu konuda açık bir diyaloğu mümkün kılmak ve ilişki kurmak açısından ters etki yaratıyor. Annelerin bilge sözlerinin, oyuncular ve ebeveynler arasında daha iyi ve daha olumlu konuşmaların başlaması için yardımcı olacağını umuyoruz.

Raporun tamamı için blog yazısını ziyaret edebilirsiniz.

Oyun oynamanın faydaları ile ilgili sitemizde bulunan yazılara da bakabilirsiniz:

Araştırma kaynakları

– “Generation Game” araştırması Kasım 2020’de Kaspersky sponsorluğunda Savanta tarafından 17’den fazla ülke ve 5.031 katılımcı üzerinde gerçekleştirildi. Tüm katılımcılar 35 yaşın altındaydı, cinsiyet, yaş ve sosyoekonomi içinde eşit bir şekilde dağıldılar, kendilerini oyuncu olarak görüyorlardı ve haftada en az 5-10 saat bilgisayarda oyun oynuyorlardı. Katılan ülkeler şunlar: Rusya, ABD ve İngiltere (her biri en az 500 katılımcı), Arjantin, Brezilya, Şili, Çin, Kolombiya, Almanya, İtalya, Meksika, Peru, Suudi Arabistan, Güney Afrika, İspanya, Türkiye ve BAE (her biri en az 250 katılımcı).

Negative Stereotypes of Online Gamers and the Communication Consequences

– %48’i PC’de olan 3,1 milyar global oyuncu olduğu tahmin edilmektedir

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.