Edebiyat

Ütopya Edebiyatı – Cambridge Edebiyat Araştırmaları Çıktı!

Ülkemizin önde gelen yayınevlerinden İş Bankası Kültür Yayınları’nın Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi ile ortak gerçekleştirdiği proje meyvesini verdi. Bilimkurgu dünyasında hayalleri süsleyen gelecek Ütopya Edebiyatı kitabında.

Ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucu, Gregory Claeys‘in hazırladığı “Ütopya Edebiyatı – Cambridge Edebiyat Araştırmaları” eseri kitapçılardaki yerini aldı. Zeynep Demirsü’nün çevirisi ile yayımlanan kitap, ütopya kavramının edebiyat tarihindeki yerini sorgulamakta.

İşkültür’de yer alan açıklama:

Thomas Moore’un türe adını veren yapıtı Utopia’nın yayımlanmasından bu yana (1516), ütopya edebiyatı sürekli büyüyen bir alan haline geldi. Elinizdeki kitap, Utopia’nın basımından bugünün distopyacı pesimistliğinin eşliğinde George Orwell’in 1984 ve Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü kitaplarıyla örneklenebilecek karanlık ve umutsuz eğilimlere kadar uzanan ütopyacılığın gelişim sürecine dair geniş çaplı bir tarihsel araştırma sunuyor. Kitaptaki bölümler ütopya kavramının çetrefilli tanımını irdelerken, bilimkurgu ve diğer edebi türlerle olan ilişkisini değerlendiriyor. Bu tarihi, politik ve edebi alana hâkim olan uzun süreli geleneğin evrimi ve mevcut hali, dengeli bir genel bakışla okuyucuya sunuluyor. Aynı zamanda kaynakçaları ve notlarıyla zengin bir ütopya literatürü oluşturmada da önemli bir iddiaya sahip.

Gregory Claeys (Londra Ünv.), Modern Britanya Ütopyaları, 1700-1850 (8 cilt) ile Geç Dönem Victoria Ütopyaları (6 cilt, 2008) gibi hacimli eserler yazmıştır.

J.C. Davis (Doğu Anglia Ünv.), Ütopya ve İdeal Toplum, 1516-1700 adlı önemli bir erken dönem ütopya yazını çalışmasının yazarıdır.

Jacqueline Dutton’nun (Melbourne Ünv.), Fransız edebiyatındaki ve düşünce sistemindeki ütopyacılık üzerine pek çok yayını vardır. Son dönemde Avustralya’yı ütopya olarak gören Fransız imgelerine dair hacimli bir kitap yazmıştır.

Peter Fitting (Toronto Ünv.), bilimkurgu, fantazya ve ütopya üzerine elliden fazla makalenin ve yeraltı dünyaları kurmacaları antolojisinin yazarıdır.

Alessa Johns (California, Davis Ünv.), 18. Yüzyıl Kadın Ütopyaları kitabının da yazarıdır, ayrıca Eighteenth-Century Studies adlı hakemli derginin editörleri arasındadır.

Patrick Parrinder (Reading Ünv.), H.G. Wells Topluluğu’nun eski başkanıdır. Penguin Classics’ten çıkan Wells metinlerinin ve Oxford History of the Novel in English serisinin, genel editörlüğünü üstlenmiştir.

Nicole Pohl (Oxford Brookes Ünv.), 17. ve 18. yüzyılda mektuplaşmalarda karşımıza çıkan kadınların ütopya yazınına ilişkin kitaplar yayımlamış, Sarah Scott’ın tüm mektuplarını derleyip kitaplaştırmıştır.

Kenneth M. Roemer (Teksas Ünv.), ütopya edebiyatı üzerine birisi Amerikan tarihi dalında Pulitzer’a aday gösterilen dört kitap kaleme almıştır. Ütopya Çalışmaları Topluluğu’nun eski başkanı ve Utopus Discovered adlı haber bülteninin kurucu editörüdür.

Lyman Tower Sargent (Missouri-St. Louis Ünv.), Utopian Studies dergisinin kurucu editörüdür. Çoğu ütopyacılık üzerine çok sayıda kitabın ve yüzden fazla makalenin yazarı ya da editörüdür. Brian Stableford, altmıştan fazla bilimkurgu romanı, on iki kısa hikâye seçkisi, yirmi kurmaca dışı kitap ve Fransızcadan yirmi beş cilt çeviri yayımlamıştır.

Fátima Vieira (Oporto Ünv.), Avrupa Ütopya Çalışmaları Derneği’nin eski genel başkanı ve Portekizli yayınevi Quasi bünyesindeki “Biblioteca das Utopias” koleksiyonunun direktörüdür.

Perşembe konuşmaları, geleneksel dans günü gibi etkinlikleriyle severek takip ettiğimiz Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘ni bu güzel projede yer aldıkları için tebrik ediyoruz. Umarız başka kitapların Türkçe’ye kazandırılmasında da rol oynarlar.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.