Edebiyat

Birinci Basım İmzalı Harry Potter Felsefe Taşı 94 Bin Dolara Satıldı

Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Philosopher’s Stone)’nın nadir bulunan ilk baskısı müzayede tahminlerinin 3 katına çıkarak 94,848 dolara satıldı. Kitabın değerini yıpranmamış ve imzalı olması arttırıyor.

J.K. Rowling, Harry Potter ve Felsefe Taşı‘nın ilk baskısından yalnızca 500 tanesini imzalamış. Bu kitaplardan çoğu yıprandığı, eskidiği, kaybolduğu veya kütüphanelere bağışlandığı için satılamaz ya da değersiz durumda. Geriye 200 kitap kalıyor. Ancak, satılan nüsha kendine has basım hatalarına sahipti. Bu da koleksiyonerler için nüshayı eşsiz ve değerli yapıyordu.

Kitap 1997’de imzalanmıştı

Açık artırmalardan önce müzayede görevlileri ürün için bir fiyat tahmini belirliyor. Satılan kitap için tahminleri 23 bin dolar ile 35 bin dolar arasındaydı. Bu tahmini son yıllarda yazarın ve franchise’ın hakkında yazılan kötü haberlere dayandırıyorlardı. Fakat, açık artırma herkesi şaşırtarak tahminlerin çok üzerine çıktı.

Birinci basım imzalı Felsefe Taşı kitaplarından bir diğerinin değeri 2020’de 148,162 dolardı. Karşılaştırma yapabilmek açısından, 2015‘te satılan ve Tolkien’ın el yazısı ile imzasını içeren birinci basım Hobbit kitabının da 210,500 dolardan satıldığını hatırlatalım.

Kitabın fiyatını etkileyen faktörler

Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling‘in popülerliği son yıllarda azalıyor. Bunun sebebi yazarın sosyal medya ve basın platformlarında dile getirdiği transfobik düşünceler. Yazarın bu yöndeki görüşleri hem Harry Potter filminin yıldız oyuncuları hem de hayranları tarafından eleştiriler almıştı.

Yazarın Fantastic Beasts: the Crimes of Grindelwald filminin popülerliği de geçtiğimiz yıllarda azaldı. Filmde Grindelwald‘i canlandıran Johnny Depp‘in eşine şiddet uyguladığı yönündeki haberler filmin olumsuz tepkiler almasına sebep oldu. Benzer şekilde, Abernathy karakterini canlandıran Kevin Guthire da İskoçya’da bir kadına cinsel saldırıda bulunduğu için hapis cezası aldı. Böylece seriyle beraber anılan olumsuz haberler artmış oldu.

Fakat, sosyal medyasının etkisi, müzayede görevlilerinin tahminlerinin aksine, imzalı kitabın değerini pek azaltmadı. Ayrıca, Harry Potter filmlerinin sinemalarda gösterime girmesinin 20. yıl dönümü dönemine girdik. Bu, kitabın popülerliğini ve dolayısıyla değerini artırdı gibi görünüyor.

Warner Bros. stüdyolarının 2021 yılı için yıldönümüne özel programına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.