Çizgi Roman Haberleri

Ünlü Fransız Çizer Moebius’u kaybettik

Moebius_Lodz_2008Asıl adı Jean Henri Gaston Giraud olan ve Moebius olarakta bilinen ünlü Fransız yazar ve çizeri 73 yaşında kaybettik. Çıkan haberlere göre son yıllarını yakalandığı amansız kanser hastalığı ile mücadele ederek geçiren Jean Giraud, 10 Mart günü Paris’te hayata gözlerini yumdu.

Oldukça başarılı bir çizer olarak bilinen Giraud, çizgi roman severlere, ülkemizde de yayımlanan, Blueberry karakterini kazandırmıştı. Başından sonuna tüm çalışmalarında bulunduğu Blueberry, partneri Jean-Michel Charlier ile beraber hazırlamaktaydı. 1963 yılında yayımlanmaya başlayan Blueberry, Amerikan Western tarzı bir hikayeye de anti-hero kavramı üzerinden adaleti sağlamaktan çok adaletten kaçan bir karakteri yansıtmaktaydı.

Moebius’un diğer çalışmaları arasında Arzach ve The Incal adlı bilim-kurgu çalışmaları da bulunmaktaydı. Hatta ünlü yönetmen Luc Besson, 5. Element (1997) filmini çekerken Jean Giraud’un The Incal eserinden oldukça etkilenmişti.

silver-surfer-moebiusFransızca Ligne Claire adı verilen, Ten-Ten gibi çizgi romanlardan kullanılan, temiz çizgi tarzını sulu boya olarak gerçekleştiren çizer, 1988-89 senesinde Stan Lee ile birlikte Parable adı altında Silver Surfer hikayesine de hayat vermişti. Çizgi Roman dünyası için oldukça kıymetli biri olan çizer Hayao Miyazaki’nin Nausicaa, adlı post-apocalyptic çalışmasının ismini de kendi kızına vermişti.

Alien (1979), Willow (1988) ve Tron (1982) gibi filmlerde de illüstürasyon yardımları da bulunan bu büyük yazar-çizerin ölümü, sevenleri tarafından üzüntüyle karşılandı.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.