The Elder Scrolls

Bir Tamriel Efsanesi – Alduin’in Duvarı

the-elder-scrolls-banner

1. Cyrodiil İmparatorluğunun yıkılmasından yıllar sonra yani 1. Çağın 2703 yılında kurulan Reman İmparatorluğu’nun ilk imparatorlarından Reman Cyrodiil II’nin verdiği izinle başlayabilmişti bu efsanevi duvarın inşası. İzin isteyenler ise şu anda soyları tükenmiş olan Akaviri ırkından başkaları değildi. Peki mimarileri ile ünlü olan bu insan ırkı neden böyle bir duvar yapmak istesin ki? Amaçları neydi? O zamanlar bunu çoğu kişi anlayamamıştı. Şimdi de çoğu kişi anlayabilmiş değil. Üzerinde birkaç ejderha ve çeşitli insanların bulunduğu bu duvarın şifresini Akavirilerden başka kimse bilemezdi. Ama tek bir kişi dışında: Ejderdoğan.

Akavirilerin zekasının nasıl ileri seviyelerde olduğunu buradan çıkarabiliriz. Duvarı sadece tek bir kişi için hazırlamışlardı. Tek bir şekilde açılabilirdi. Ejderdoğan’ın kanıyla. Akaviriler bunu Ejderdoğan’a bir mesaj vermek için yapmıştı: Ejderhalar konusunda. Duvar Alduin’in Dünya’nın Zirvesi’nde 3 Blades tarafından yenilmesinden sonra yapılmıştı. Ama Akaviriler Alduin’in tamamen yenilmediğini biliyorlardı. Sadece Cihanyiyen’in, Akatosh’un ilk doğumu olan Alduin’in zaferini geciktirebilmişti Bladesler. Zamanın bilinmeyen sularına yollamışlardı Alduin’i, yok edememişlerdi. Akaviriler dâhiliklerini ve ejderhalar hakkında bilgilerini kullanarak bir kehanet geliştirdi ve bu kehaneti Alduin’in duvarına işledi. Tamriel’de ara sıra tartışılır en zeki ırk hangileriydi diye. Dwemerlar (cüceler) ve Akavirilerin adı geçer bu tartışmalarda çoğunlukla. Nedenini kehaneti okuyunca anlayacaksınız.

Alduin'in Duvarı

“When misrule takes its place at the eight corners of the world

When the Brass Tower walks and Time is reshaped

When the thrice-blessed fail and the Red Tower trembles

When the Dragonborn Ruler loses his throne, and the White Tower falls

When the Snow Tower lies sundered, kingless, bleeding

The World-Eater wakes, and the Wheel turns upon the Last Dragonborn.”

Çeviri:

“Karışıklık (Düzensizlik) dünyanın 8 köşesinde yerini alınca

Brass Kulesi yürüyüp zaman yeniden şekillendiğinde

Üç kez kutsanmış başarısız olunca ve Kızıl Kule titrediğinde

Ejderdoğan hükümdar (Talos) tahtını kaybettiğinde ve Beyaz Kule düştüğünde

Kar Kulesi ayrılmış, kralsız, kan kaybetmiş bir hale geldiğinde

Cihanyiyen uyanır ve oklar Son Ejderdoğana yönelir.”

Yukarıda okuduğunuz şey kehanetin Kadim Tomarlar’da bulunan yazılı şekliydi. Bunu duvara geçirilmiş kehanetin bir çevirisi olarak da düşünebilirsiniz. Ama bu çok yüzeysel bir çeviri olurdu. Ondan dolayı işin derinliklerine inmeliyiz. Duvarda anlatılan kehanetin tam ortasına:

Harap Etme

Harap Etme

Yüzlerce yıl önce, kayda alınamamış kayıp yüzyıllarda, ejderhalar yeryüzüne indi. Alduin önderliğinde yıkıp yaktılar. Yeryüzünde yaşayan her Tamrielliye ölüm kustular. İnsanlar bu karşı konulmaz güce engel olamadılar. Bazı insanlar ejderhaları ilahi varlıklar olarak görüp onlara taptılar. İşte bu zamanlar Alduin’in “Cihanyiyen”in- ilk defa tanındığı zamanlardır.

Alduin’in Yenilmesi

Alduin'in Yenilmesi

Alduin’i durdurmayı amaç edinmiş 3 seda sanatı ustası kahraman Nord Hakon One-Eye, Yaşlı Felldir ve Gormlaith Golden-Hilt Alduin ile destansı bir savaş yaşadılar. Thu’umlar’ı ile (Seda sanatı) Alduin’i yendiler. Ama hayır, yendiklerini sandılar!

Kaos Asası

Kaos Asası

İmparatorluğun Battlemage’i (Baş Büyücü) Jagarn Than, Kaos Asası’nın sahibiydi. Bu şeytani büyücü imparatoruna ihanet etti ve onu bu asa ile paralel bir boyuta mahkûm etti. Ardından kimse bu asayı ona karşı kullanmasın diye onu 8 parçaya böldü ve tüm Tamriel’e saçtı.

Numidium ve Warp in the West Olayı

Numidium ve Warp in the West Olayı

Numidium Dwemerların (Cücelerin) icat ettiği bir golemdi. Kehanette bahsedilen Brass Tower, Numidium’un ta kendisiydi. Warp in the West olayında (Tam anlamıyla olmasa da Batıdaki Karışıklık, Düzensizlik olarak adlandırılabilir) kullanıldı. Olay hakkında çok az bilgiye sahip olduğumuz için. Ne için ve nasıl kullanıldığı hakkında ne yazık ki bir bilgimiz yok.

Kızıl Dağdaki Afet

Kızıl Dağdaki Afet

Kızıl Dağ’da çeşitli tanrılar arasındaki savaş ve mücadeleler yaşandı. Kutsal eşyaların ve büyülerin kullanıldığı bu olay Kızıl Dağ’ın büyük yıkıcı bir afete yol açmasını sağladı ve bir deprem sonucu Morrowind’in yarısından fazlası yerle bir oldu.

Oblivion Krizi

Oblivion Krizi

İmparator 7. Uriel’in ölümünden sonra başlayan bu krizde Oblivion diyarlarından Tamriel’e açılan bir portal sayesinde Deadra Prensi Mehrunes Dagon ve Deadra ordusu ölüm saçtı. Büyük zarar gören Tamriel’in kurtuluşu İmparator Martin Septim’in Dagon’u yenmesiyle sağlanmış oldu.

Skyrim Sivil Savaşı

Skyrim İç Savaşı

Ve son kehanet. Bu gerçekleştiğinde bilin ki Alduin birazdan ensenizde olabilir. Başlangıcı Ulfric Stormcloak’un imparator Torygg’i yani Skyrim’in High King’ini kendi sarayında mağlup edip Sovngarde’a yollamasıyla olmuştur. 200 yıldır Septim soyunun yokluğunu çeken İmparatorluk büyük bir yara almıştır artık. Sivil savaş da cabası.

Dünyanın Zirvesi

Dünyanın Zirvesi

Skyrim’in en büyük dağının zirvesine verilen addır Dünya’nın Zirvesi. Tepeye ulaşmak için 7000 basamak çıkmak gerekir. Kehaneti meydana getiren Akaviriler burada Tamriel’in tarihi adına çok önemli şeyler olacağını bilmişlerdir.

Umut

Umut

Alduin’ini büyük bir kahraman dize getirebilir, Tamriel’i kurtarabilir. Ama Tamriel halkının ve onun sahip olması gereken en önemli şey “umut”tur. Onsuz Alduin asla yenilemez. Burada ki kabartmalarda verilmek istenen mesaj da budur. Bir işarettir. Tamriel’in kurtarıcısı olacak son Ejderdoğan’a yüzyıllar önceden gönderilmiş kadim bir mesajdır.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.