İFSAK 29. Kısa Film Festivali Başlıyor
Şubat ayında yapılması planlanan ancak ülkemizin güneydoğusunda yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelenen İFSAK 29. Kısa Film Festivali‘nin yeni tarihi 22-29 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
İFSAK 29. Kısa Film Festivali‘nde; Ulusal, Uluslararası, Anısına, Kısadan Uzuna, Kadın Sinemacılar Konuşuyor bölümleri yer alacak. Özel gösterimler, söyleşiler ve çok özel bir masterclass ile sinemacılarla izleyicileri buluşturacak festivalde, İFSAK 43. Kısa Film ve Belgesel yarışmasının sonuçları da açıklanacak. Yarışmanın ödül töreni 27 Mayıs’ta Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak. Ayrıca İFSAK Sinema Emek Ödülü de aynı gün sahibini bulacak. Festivalde tüm etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek.
Ulusal Bölüm
Festivalin ulusal bölümü, İFSAK 43. Kısa Film ve Belgesel Yarışması’nda ön elemeyi geçen filmlerden oluşuyor. Yarışmaya Kurmaca, Belgesel, Canlandırma ve Deneysel kategorilerinde katılan 340 film, İFSAK sinema birimi üyesi Adil Nevresoğlu, yönetmen Etna Özbek, yönetmen ve sinema yazarı Korkut Akın’dan oluşan ön jüri tarafından değerlendirildi. Ön elemeyi geçen 46 film, senarist ve yönetmen Ümit Ünal sinema yazarı ve akademisyen Ayça Çiftçi ve Belgesel Sinema Derneği kurucularından, belgesel film yönetmeni Enis Rıza Sakızlı’dan oluşan yarışma seçici kurulunca değerlendirilerek dallarında en iyi filmler belirlendi. Bu yıl yarışmada ayrıca 2022 yılında kaybettiğimiz Sadık İncesu anısına da bir özel ödül veriliyor.
Yarışma sonuçları 27 Mayıs 2023 Cumartesi günü Fransız Kültür Merkezi’nde yapılacak ödül töreninde açıklanacak. Ödül alan tüm filmler festivalin son günü olan 29 Mayıs 2023 günü İFSAK’ta izlenebilecek.
Uluslararası Bölüm
Uluslararası bölüm, bu yıl İstanbul Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İstanbul Macar Kültür Merkezi’nin desteklerinin yanı sıra, dünyanın değişik ülkelerinde çeşitli festivallerde gösterilen kısa filmlerden oluşuyor. Festival düzenleme kurulu uzun süren film izleme maratonundan sonra dünyada festivallerde ilgi gören filmleri programa dahil etti. Bunların arasında Afganistan, Çin, Hollanda, İran, İtalya Kolombiya, Kamboçya, Litvanya, Polonya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden kırkın üzerinde kısa film yer alıyor.
Özel Gösterim: Lockedown Locked In / Karantinada Mahsur
Londra’da yaşayan yönetmen Barış Celiloğlu, kurucusu olduğu tiyatro kumpanyası Theatre East N Bull bünyesinde, karantina döneminde artan kadın cinayetleri ve aile içi şiddet üzerine Lockedown Locked In / Karantinada Mahsur adlı bir dijital tiyatro projesi geliştirdi. Proje sekiz farklı ülkeden, sekiz bölümden oluşuyor.
Yönetmen Barış Celiloğlu, projenin sekiz bölümden oluşmasının nedenini, proje kurgusunun aile içi şiddetin cinayet zaman çizelgesini kopya etmesiyle ilintili olduğunu belirtiyor. İngiltere’deki kadın örgütlerinin yıllar içindeki deneyimlerinden belirlemelerine göre, kadın cinayetleri sekiz aşamada gerçekleşiyor. Bu araştırma sonucunda her aşamada artan şiddetin sekizinci aşamada cinayetle sonuçlandığı belirlenmiştir. BBC News haber sitesinde 2019’da yayımlanmış olan bir habere göre, kriminoloji uzmanı Dr. Jane Monckton Smith Britanya’da 372 kadın cinayeti üzerinden yürütmüş olduğu kapsamlı vaka araştırmasında, kadın cinayetlerinde bir ‘zaman çizelgesi’ tespit ediyor. Bu çizelgeye göre, katil olan erkeklerin eşlerini 8 aşamada öldürme noktasına geldikleri anlaşılıyor. Bu önemli tespite gönderme yapmak amacıyla Celiloğlu ‘Karantinada Mahsur’u dramaturjik olarak sekiz bölümden oluşturmuş. Her bölüm bu zaman çizelgesindeki artan şiddeti yansıtıyor ve kapanma esnasında evde yaşanan erkek şiddetini değişik teatral yaklaşımlarla işleyen, farklı dillerde canlandırılmış olan monologlardan oluşan proje dünyanın sekiz ülkesinden karantina dönemini aile içi şiddet ve kadın cinayetleri bağlamında belgeliyor. 29 Mayıs 2023 saat 18:00’da Barış Celiloğlu, İFSAK üyesi Ayten Ünal‘ın moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirecek. Söyleşinin mekânı İFSAK olacak. Proje her gün, gün boyu dönüşümlü olarak İFSAK’ta izlenebilecek.
Söyleşiler
Anısına
İFSAK Kısa Film Festivali’nde son beş yıldır, yitirdiğimiz değerli sinemacılara yer veriliyor. Anısına başlıklı bu bölümde bu yıl, aralarında Nuri Bilge Ceylan, Pelin Esmer ve Mahmut Fazıl Coşkun’un da bulunduğu pek çok değerli yönetmenin filmini kurgulayarak sinemamızda önemli izler bırakan, 2019’da kaybettiğimiz büyük usta Ayhan Ergürsel, iş arkadaşları ve dostlarının katıldığı bir söyleşiyle anılacak. Söyleşiden önce, kurguladığı kısa filmlerden bir seçki ve yönetmenliğini yaptığı KES isimli belgeselin gösterimi yapılacak. Etkinlik, 24 Mayıs Çarşamba günü saat 19:00’da İFSAK’ta gerçekleşecek.
Kısadan Uzuna
Kısa filmlerinin ardından yaptıkları uzun metraj filmlerle öne çıkarak Türk sinemasını dünya festivallerine taşıyan yönetmenlerin konuk olduğu Kısadan Uzuna bölümünde bu yılın konuğu Ziya Demirel. Yönetmenin iki kısa filmi, Evicko (2012) ve Cannes Film Festivali’nde yarışan Salı’nın (2015) gösterimlerinin ardından kendisiyle yapılacak söyleşide, Ziya Demirel, Prag Film Okulu’ndan ilk uzun metrajı Ela ile Hilmi ve Ali’ye olan yolculuğunda kısa ve uzun metraj film deneyimlerini izleyicilerle paylaşacak. Söyleşi, 22 Mayıs Pazartesi saat 19:30’da İFSAK’ta gerçekleşecek.
Budapeşte Kısa Film Festivali Direktörü Zalán Bata ile Macar kısa filmleri üzerine Söyleşi 26 Mayıs Cuma günü Macar filmlerinin öncesinde saat 17:30’da İFSAK’ta gerçekleşecek.
Kadın Sinemacılar Konuşuyor
Bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan bu bölümde farklı ülkelerden kadın sinemacılar, film üretmek üzerine deneyimlerini izleyicilerle paylaşarak, doğdukları ya da yaşadıkları ülkelerdeki kültürel ve politik durumun film üretimine olumlu ya da olumsuz etkileri, sinema yolculuklarında kendi tarzlarını nasıl oluşturdukları üzerine sohbet edecekler. Bölümün konukları İranlı sinemacı Afsaneh Salari ve Türkiye’den Ceylan Özgün Özçelik. 23 Mayıs Salı günü saat 21:00‘da çevrim içi gerçekleşecek söyleşi İFSAK TV‘den izlenebilecek.
Barış Celiloğlu ile Karantinada Mahsur dijital tiyatro projesi üzerine yapılacak söyleşi, 29 Mayıs Pazartesi günü saat 18:00’da İFSAK’ta olacak.
Masterclass
Bu yıl festival programında, Yunan fotoğrafçı Nikos Nikolopoulos, Köprü-Kurucu başlığıyla, hazırlık aşamasından yapıma ve sonrasına bir set fotoğrafçısının film setiyle ilgili bilmesi gerekenler üzerine konuşacağı bir masterclass sunacak. Nikos Nikolopoulos, aynı zamanda, kamera, ışık, film afiş tasarımı gibi konularda deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. 24 Ocak 2012’de The Other Sea filminin setinde geçirdiği kazada hayatını kaybeden efsanevi yönetmen Theo Angelopoulos’un bu filminde set fotoğrafçısı olarak çalışmaktaydı. Film setinde çektiği fotoğraflardan yirmi tanesi, Atina Belediyesi Kültür Organizasyonu tarafından düzenlenen kişisel sergisinde sergilendi. Sergi, ayrıca, Kasım ayındaki film festivali kapsamında Selanik’te de açılmıştı. Nikos Nikolopoulos, David Cronenberg’in Crimes Of The Future (2022) filminde de set fotoğrafçısı olarak çalıştı. Yönetmen, görüntü yönetmeni ve set fotoğrafçısı olarak Nikos Nikolopoulos, her iki filmden de yayınlanmamış fotoğraflarını katılımcılarla paylaşarak, bu iki farklı yapımın kendi yaklaşımını nasıl etkilediği üzerine konuşacak. Nikos Nikolopoulos’la gerçekleşecek masterclassta, bir filmin sanatsal üretiminden, o filmin sektörde tanıtımına kadar olan yolculukta kendisinin nasıl çalıştığına tanık olacağız. Masterclass 27 Mayıs Cumartesi günü saat 14:00’da Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
İFSAK Sinema Emek Ödülü
Her yıl, sektöre önemli katkı sağlayan sinemacılara verilen İFSAK Sinema Emek Ödülü’nün bu yılki sahibi, ülkemizde kısa film dünyasına yönelik yıllardır sürdürdüğü değerli ve özverili katkıları nedeniyle Hayri Çölaşan olacak. Çölaşan, Kamera Arkası isimli web sitesi aracılığı ile, ulusal kısa film bilgilerinin arşivlendiği ve kullanıma sunulduğu çok özel bir kaynağın yaratıcısı. Hayri Çölaşan‘a ödülü, 27 Mayıs Cumartesi günü, İstanbul Fransız Kültür Merkezi‘nde yapılacak İFSAK 43. Kısa Film ve Belgesel Yarışması ödül töreninde sunulacak.