Sinema Haberleri

Hobbit: Beklenmeyen Yolculuk Filminde Nelerle Karşılaşacağız

hobbit-banner

J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi Üçlemesinin temelini oluşturan Hobbit kitabının filmi çok kısa bir süre sonra sinemalarda gösterime girecek. Kitabı okuyanların filmden beklentisi oldukça yüksek. Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi’nin sinema uyarlamasıyla bazı kesimler tarafından yerden yere vurulmuştu.

Peter Jackson, Hobbit ile Tolkien okurlarının ilgisini tekrar kazanmak istiyor. 3 Kitap için 3 film çeken Peter Jackson’ın, tek kitap için nasıl 3 filmlik hikaye oluşturduğu merak ediliyor. İlk Hobbit filmi 169 dakika uzunluğunda. Kitabı konu alan devam filmlerin de hemen hemen bu uzunlukta olacağı düşünülüyor. Peki Peter Jackson Hobbit’i bu filmlerde nasıl işleyecek ? İşte merak edilen soru bu.

hobbit-movie-ssHobbit, bir masal olmasının yanı sıra yukarıda bahsettiğimiz gibi Yüzüklerin Efendisi’nin temelini oluşturan bir kitap. Ölümünün ardından oğlu tarafından toplanıp yayınlanan Silmarillion ve Güç Yüzüklerine Dair kitapları ise madalyonun öteki yüzü. Daha geniş bir konuyu ele alan Silmarillion; Tek Olan, Eru İlluvatar’ın iradesi ile çağrılan Valar’ın (Tanrıların) hikayesiyle başlıyordu. Bu kitapta Elflerin yaratımı, insanların uyanışı ve ebedi düşman Morgoth’un kötü emelleri açıklanıyor. Parlak Silmarillerin yaratılması, İlk Savaş, Morgoth’un yenilmesi ve zaman dışı boşluğa hapsedilmesi bu kitapta geçiyor.

Tolkien’in yarattığı evren bu kitaplarla bile tamamen açıklanamıyor. Öylesine geniş bir geçmişe ve karakterlere sahip ki bunları sadece Yüzüklerin Efendisi için oluşturmuş olması insanı hayrete düşürüyor.

Hobbit ise daha ufak bir alanı ama Orta Dünya için daha önemli bir kısmı ele alıyor. Masalsı anlatımı ile Orta Dünya’ya bir giriş niteliğinde. O zaman şimdi sorumuzu cevaplıyabiliriz, Hobbit: An Unexpected Journey, kitabı nasıl işleyecek?

Spoiler’a maruz kalmak istemeyen okuyucular yazıdan uzak durmak isteyebilirler. Baştan uyaralım!

Hobbit-dwarves

– Gandalf’ın Shire’a gelmesi ile olaylar başlayacak. Thorin Meşekalkanı ve kafilesi, Çıkınçıkmazı’nda büyük bir eğlenceyle ziyafet verecek. Bilbo Baggins’in ekibe katılması kararlaştırılacak. Buradan sonra Thorin, Erebor hakkında bilgi verebilir. Orta Dünya’nın tarihine kısa bir bakış yaşanabilir. Cücelerin nereden geldiği, nerelere yerleştiği konusunda açıklayıcı unsurlar paylaşılabilir.

hobbit-bilbo-cuceler– Yüzüklerin Efendisi’nde Bay Baggins’in 111. yaş gününde küçük çocuklara anlattığı troll macerası yaşanacak. Kitapta oldukça hızlı gelişen olaya filmde geniş bir şekilde yer verilebilir. Tom, Bert ve William isimli troller ile cüceler arasında kıyasıya bir kavga-dövüş gösterilebilir.

– Ayrıkvadi’ye gelen ekip Elrond tarafından karşılanacak. Hobbit’te bahsi çok ufak geçen Ak Divan bu sırada toplanacak. Galadriel, Elrond, Saruman ve Gandalf tarafından oluşturulan Ak Divan, Güç Yüzüklerine Dair kitabında bahsedilmekte.

Ak Divan’ın geçmişi aslında çok geçmişe dayanıyor. Ulu Yeşilorman’ın üzerine Sauron tarafından gölge düşürülmesinin ardından büyücüler olarak bilinen Istari ortaya çıkıyor. 5 kişi olan Istari’nin 3 üyesi Orta Dünya hikayelerinde sıkça bahsedilmekte. Ak Saruman, Gri Gandalf ve Kahverengi Radagast insanlar tarafından verilen isimleriyle Orta Dünya’da gezinmeye başlar.

Elf halkı ile yakın temas kuran Gandalf, eski adı Ulu Yeşilorman olan Kasvetormanı’ndaki(bazı çevirilerde Kuyutorman olarak da bilinir) karanlık sebebiyle Ak Divan’ın oluşturulmasını ister. İlk divana Elrond, Galadriel, Cirdan(Gemiyapımcısı Elf), Saruman ve Gandalf katılır.

Sonrasında aralıklarla Ak Divan, Elrond huzurunda ve Saruman başkanlığında Ayrıkvadi üzerinde toplanır. Bu sırada Gandalf, Kasvetormanı’nda yayılan Sauron’un gölgesinden korkmaktadır. Gandalf bu aralıklarla süren divana katılmadan önce çevre diyarları gezip bilgi toplamaktadır. Hatta Dol-Guldur’a kadar gidip Sauron tarafından yakalanmış II. Thrain’den Erebor’un anahtarını alır. Bu anahtarın alınışı ve Thorin’e geçişi hakkında ne kadar bilgi verilecek orasını bilemiyorum ama bahsedilmeyebilir.

Ak Divan’ın geçmişi hakkında detaylı bir hikaye anlatılmayacaktır ancak Sauron üzerinde durulabilir. O zamanlar Sauron’un kudretiyle gözü dönmüş Saruman bu konu hakkında oldukça fazla bilgiye sahiptir. Onun ağzından Sauron’un Elflerden ve İnsanlardan neden nefret edildiği anlatılabilir.

Çünkü Yüzüklerin Efendisi’nin filminde başta anlatılan hikaye, Tolkien eserlerine uzak kişiler için havada kalıyordu. Filmde önemli bir yeri olacak Ak Divan buna ışık tutabilir.

hobbit-bilbo-sting– Goblinler tarafından yakalanan Cüceler mağaralarda uzun süre savaş verecektir. Bu sırada Bilbo Baggins kaybolacak ve şans eseri karanlık içerisinde Tek Yüzük’ü bulacak. Sonrasında ise Puslu Dağların derinliklerinde yaşayan Gollum ile karşılacak. Aralarında yaşanan bilmece oyunundan sonra hayatını Tek Yüzük sayesinde kurtaran Baggins, Cücelere yardım etmeye gidecek.

Goblin Kralı ile Cüceler arasında yaşanacak savaşa tahmin ediyorum bolca yer verilecektir. Kral’ın ölmesinin ardından kafile canını zar zor kurtarıp kendilerini ormanda bulacaklar. Peşlerine takılan Warg sürüsünden ve Goblin ordusundan, Kartalların yardımıyla kurtulacaklar.

– Kartalların Kralı ile anlaşma sağlayan Gandalf, kafileyi Kasvetormanı sınırlarında yaşayan Beorn, Kocoğlan’ın evinin yakınına getirir. Filmde Beorn’dan ne kadar bahsedilecek şüpheliyim. Onun yerine Radagast kullanılabilir. Çünkü bu noktadan sonra Ak Divan’da karar verilen Sauron’a saldırı planı uygulamaya koyulacaktır. Saruman, Gandalf ve Radagast Dol-Guldur’a gidip Sauron’a saldıracaklar.

– Kasvetormanı’na giren ekip burada Elfler tarafından yakalanılacak. Bilbo’nun Tek Yüzük’ü sayesinde hepsi fıçıların içerisinde kurtulacaktır. Sanıyorum ilk filmin hikayesi Elfler tarafından yakalanmalarına kadar ya da onlardan kurtulmalarının ardından bitecektir.

hobbit-bilbo-bagendİkinci ve Üçüncü filmde işlenebilecek uzun konular bulunuyor. Bu sebepten ötürü oldukça hızlı gelişen ama içeriği bol olan bir Hobbit filmi karşımızda olacak. İkinci film oldukça hareketli geçerken üçüncü film hikayenin doruk noktası ve sonuca bağlanma safhasını anlatacak.

Film için şüphelerimiz olsa da aşağı yukarı bu şekilde bir film izleyeceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca kitap içeriği ile ilgili ufak bir hatırlatma hazırlamış olduk. Okumayanlar ve filmin içeriğini merak edenler içinse bol bol bilgi aşıladık.

Umuyoruz ki Hobbit’in masalsı yapısı bozulmadan ortaya şahane bir film çıkmıştır. 14 Aralık’a oldukça az kalmışken tekrar Hobbit’e ve Güç Yüzüklerine Dair’e göz atmak isteyebilirsiniz. Orta Dünya hakkındaki bilgilerinizi artırmak ya da tazelemek için bu kitaplar size yardımcı olacaktır.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.