İncelemeler

“Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana” İncelemesi

ugursuz-bir-sey-bu-yana-geliyor-banner

Ray Bradbury, çocukluğunu edebiyatına katıyor.

Kendisine has; sinematik, alegorik ve tasvirsel ögeleri eserlerine katarak edebiyat dünyasında sevildiği kadar pek çok yönetmeni de etkilemeyi başaran Ray Bradbury, etkilendiklerini de edebiyatına yansıtmaya devam ediyor.

ugursuz-bir-sey-geliyor-bu-yana-kitapFahrenheit 451’deki tüm o yazar isimlerini bir yana koyarsak da İthaki tarafından yeniden basılarak yeni okuyucularıyla buluşan Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana (Something Wicked This Way Comes) adlı eseri  de ismini Shakespeare’in ünlü eseri Macbeth’ten alıyor. Macbeth’te Cadı’nın haykırdığı ‘’ “By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes, open locks, whoever knocks!” dizeleri esere ismini verirken, içeriği de özetliyor aslında.

Ölüm başka her şeyi üzücü kılar. Ama ölümün kendisi sadece korkutur.

Ray Bradbury’i diğer yazarlardan ayıran en büyük özelliklerinden birinin eserlerindeki sinematik atmosfer olduğunu söylemiştim. Ray Bradbury okuduğunuzda, okuduğunuz eserin filmini kafanızda çekerken bulursunuz kendinizi. Tabi bunun en büyük nedeni de Bradbury’nin Moby Dick’i sahneleştirmesi ve Hitchcock Show’u yazmasıdır. Eserlerindeki fantastik atmosferi felsefe ile ustaca birleştirmesi nedeniyle de şiirsel sinema akımının öncülerinden Andrey Tarkovski’yi dahi etkilemeyi başarmıştır.

Bazen o kadar yüksekte, o kadar akıllı bir uçurtma görürsünüz ki neredeyse rüzgarı tanıyordur.

Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana, Will ve Jim adlı 14 yaşındaki iki çocuğun kasabasına gelen bir sirk hakkında. Eserdeki kötü karakter de karşımıza yazarın Resimli Adam (Illustrated Man) kitabının baş karakteri Resimli Adam, Mr. Dark olarak karşımıza çıkıyor. Kasabaya gelen sirkin atlı karıncası, bineni yaşlandırıyor veya gençleştiriyor. Bu durum Will ve Jim gibi büyümek isteyen gençler için de; Charles Holloway –ki kendisi Will’in babasıdır- gibi eski günleri yeniden yaşamak isteyenler için de bir arzu hâline geliyor. Ancak gelen bu uğursuz şey, üçlünün başına bela olacaktır.

Macbeth’teki gibi arzularına karşı gelemeyenlerin cezalandığı, İncil’e alegorik göndermelerin yapıldığı, betimlemeye bolca yer veren bu eser, sizi oldukça tatmin edecektir. 14 yaşındaki birbirinden tamamen farklı iki çocuğu size karşılaştırarak, aile ilişkilerini gözler önüne sermesiyle de sizi bolca düşündürecek bir eser. 1983’te aynı isimle sinemaya da uyarlanan film de izlemeye değer bir Disney filmi olarak karşımıza çıkıyor. Filmin senaryosunu da Ray Bradbury yazıyor.

Ray Bradbury’nin çocukluğundaki sirk anılarından yola çıkarak yazdığı eser, yazarın diğer eserlerinden farklı olsa da bu farklılığı Ray Bradbury’nin kalitesini gözler önüne sermekte. Farklı karakteriyle, kendine has kurgusuyla Uğuruz Bir Şey Geliyor Bu Yana her kitaplıkta bulunmalı.

Künye

Yazar: Ray Bradbury
Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana
İthaki Yayınları – 2013

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.