The Elder Scrolls

The Elder Scrolls: Bunları Biliyor Muydunuz?

the-elder-scrolls-banner

TES serisinin ne kadar büyük, geniş bir evrene sahip olduğunda hepimiz hemfikiriz sanırsam. Bethesda’nın oyun dünyasına kazandırdığı bu seri içinde binlerce kişi, binlerce farklı karakterleriyle sayısız maceralar yaşadı. Bunları yaşadıkları sırada içinde bulundukları evren hakkında onlarca bilgiye, onlarca gizeme ulaştılar. Daha fazlasına ulaşmak, saklı şeyleri ortaya çıkarmak için uğraştılar. “Merak” ettiler. Zaten bir RYO’dan keyif almamızı sağlayan şey de merak duygusu değil midir? Hep bir keşif yapma hissi, bir şeyleri ortaya çıkarma isteği insanı oyunun evreniyle öyle bir bütünleştirir ki zamanla siz de evrenin bir parçası haline gelirsiniz. Gelin, bizim The Elder Scrolls evreniyle bütünleşmemizi sağlayan, merak duygumuzu tetikleyen gizemlere ve az bilinen gerçeklere birer göz atalım.

1- Necromancy (ölü çağırma), sadece Morrowind’in illerinde yasaktır. Tamriel’in kalan diğer bölgelerinde bu işlem yapılabilmektedir. Ama Necromancerlar (ölü çağıran) bulundukları yerde halk tarafından çok da hoş karşılanmazlar.

2- Nirn gezegeninin Masser ve Secunda adında iki ayı vardır. Bu aylar 4. Çağın 98. ve 100. yılları arasında bir grup kara büyü nedeniyle yok olmuş, ardından Thalmor ayların üzerindeki büyüyü kaldırmış ve aylar tekrar ortaya çıkmıştır. Bu olaya Void Nights adı verilmektedir.

1. Resim

3- Dwemerların icat ettiği Numidium adlı dev, Tamriel’in fethi sırasında büyük Nord kahramanı ve tanrı Tiber Septim tarafından kullanılmıştır.

4- Tamriel’de tam 17 çeşit Khajit türü vardır. Bir Khajit’in hangi türe mensup olacağı, doğumu sırasında Nirn’in gezegeninin iki ayının konumuna bağlıdır.

2. Resim

5- Cyrodiil’in ilk ve tek gazetesi olan “The Black Horse Courier” Elder Council tarafından halka bedava bir şekilde dağıtıldı.

6- Skyrim, Merethic Çağında elflerin büyük çoğunlukta yaşadığı bir yerdi. Ta ki Tiber Septim ve Skyrim’de yaşayan Nordlar tarafından kovulana kadar.

7- Eğer bir Oblivion Geçidi’ne girerseniz 7 rastgele dünyadan birine gönderilmiş olursunuz.3. Resim

8- İmparator 3. Pelegius Septim’in mezarının bulunduğu Howling Hall, bir Kynareth Tapınağı’nın yıkıntılarından inşa edilmiştir.

9- Orklar, Dwemerlar ve yer altında yaşayan Falmerlar bir zamanlar elfti. Orklar bir Deadric prensi tarafından lanetlenmelerinden dolayı, Dwemerlar ve Falmerlar ise yıllar boyunca geçirdikleri evrimden dolayı elf olduğu sanılıyor.

10- İlk çağ 2920 yıl, İkinci Çağ 897 yıl, Üçüncü Çağ ise 433 yıl sürmüştür.

TES evreni ile ilgili az bilinen gerçekleri yukarıda sizinle paylaştık. Şimdi de işin biraz daha teknik yönüne ineceğiz. Oyunların yapım süreci sırasında Bethesda’nın başına gelen bir takım olaylar, oyunlar ile ilgili istatistikler ve bunun gibi birkaç şeyi daha sizinle paylaşacağız.

1- Serinin 2. oyununa çıkartılmış olan genişleme paketi Redguard’ın yapımı bittiğinde oyun yapım ekimi topluca şirketin bodrumuna inip koskoca şirketi yakıp kül etme pahasına oyunun kutusunda bulunan haritaların ucunu, gerçekçi gözüksün diye yakmışlar. Bu da Bethesda’nın yaptıkları işe ne kadar tutku duyduğunu önümüze seriyor.

4. Resim2- Serinin ilk oyunu olan Arena’da bulunan Paswall adlı büyü oyundaki herhangi bir duvarı yıkmaya yarıyordu. Haliyle bu durum tasarım ekibinin işini bir hayli zorlaştırdığından dolayı sonraki oyunlarda bu büyü kullanılmadı.

3- PC Gamer’ın yaptığı açıklamaya göre Oblivion’daki oyun içi yazıların toplamı standart boyuttaki tam tamına 6 romanın uzunluğuna eşit.

4- Serinin Morrowind, Oblivion ve Skyrim oyunlarında binin üzerinde NPC olduğu belirlenmiştir.

5- Serinin yakalanıp hapsedilmiş ya da tutuklanmış bir karakterle başlamayan tek oyunu Redguard’dır

6- Ork ırkı Morrowind çıkana kadar oynanabilir bir ırk değildi. O zamana kadar sadece savaşan düşmanlar olarak kullanılmışlardı.

5. Resim

7- Morrowind stamina’nızın, Oblivion magicka’nızın, Skyrim ise canınızın kendi kendine tamamlandığı ilk oyudur.

8- Serinin ilk oyunu olan Arena hiçbir yetenek öğrenemediğiniz tek oyundur.

9- Seride, kendi yarattığınız karakterle oynamadığınız tek oyun Redguard’dır. Oyunda kayıp kız kardeşini arayan ve ayrıca bir Redguard olan paralı asker Cyrus’u oynuyoruz.

Hosted at Universal Videogame List www.uvlist.net

10- Serinin ilk oyunu Arena aslında, bir arenada dövüşen savaşçıyı konu alacaktı. O zamanlar daha küçük bir firma olan Bethesda bu konuda değişikliği gidip gelmiş geçmiş en iyi RYO serilerinden birinin tohumlarını ekmiş oldu.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Lore temalı bazı bilgiler eksik/hatalı, hadi düzeltelim.
    1) Diğer ülkelere oranla Morrowind’de nekromansiye olan nefret daha fazladır. Çünkü Morrowind’de yaşayan kara elfler (Dunmer) Şintoizm benzeri, atalarına tapan bir toplum. Bu sebeple Nekromansiden diğer ırklara oranla daha fazla nefret ediyorlar.
    2)Masser ve Secunda “kara bir büyüyle” yok edilmemiştir, hatta yok edilmemişlertir, kaybaolmuşlardır. Masser ve secunda Lorkhan’ın çürüyen cesedi oldukları için sonsuzdurlar ve her hangi bir büyü ile yok edilemezler. Ayrıca Thalmor (Elf naziler) ayları kendilerinin geri getirdiklerini iddia ederler, bunun kesin bir gerçek olup olmadığı bilinmez (bence yalan)
    3)Numidium, Dwemer ırkı tarafından yapılmış ve kendileri de Kagrenac’ın yaptığı bir şey yüzünden (onu da siz araştırın) bu dev robotun bronz “derisi” haline gelmişlerdir. Ayrıca tanrı olan nord kahramanı ve Septim imparatorluğunun kurucusu Tiber Septim değil Talos’tur (gerçi yorumunuz çok yakın çünkü Tiber, Talos’un bir parçası).
    6)Burada birkaç büyük hata var. Tiber Septim Merethic çağında daha hayatta bile değildi, Skyrim’deki elfler olan henüz değişmemiş Falmer ırkını Atmora’dan getirdiği “Companion”ları ile Ysgramor kovmuş/katletmiştir.
    9) Orklar önceden Trinimac isimli elf tanrısına tapan bir Aldmer (eski elf) topluluğuydu, ancak Trinimac Boetiah tarafından lanetlenip Malacath’a çevirildiği zaman kendisine tapanlar da değişim geçirerek orklar (Orsimer) haline geldi. Ayrıca orkların ismine bakmayın onlar hala birer elf türü (bkz:orsi”mer”). Dwemerlar yok oldukları ana kadar da bir elf topluluğu idi hatta vücut yapıları high elflerle (Altmer) ile aynıydı. Aynı durum Falmer ırkı için de geçerli. Değişime uğramalarına karşın Falmer ırkı hala bir elf türüdür, canavar vari görüntüleri uzun jenerasyonlar boyu yer altında yaşamaları ve yine jenerasyonlar boyu Dwemer ırkı tarafından mutasyona zorlanmaları yüzündendir.

    Evet yazacaklarım bu kadar, eğer isterseniz yazdıklarım için size kaynakta sağlayabilirim. Elder scrolls evreni harika bir kurgudur ancak çok karışıktır, en ufak bir yanlış bilgi bile devrilen domino taşları gibi çoğu şeyi yanlış anlamanıza sebep olabilir. Çok bilmişlik yapmak istemedim, amacım sadece yardımcı olmak.

  2. Ayrıca isterseniz sitenizin Elder Scrolls bölümü için de yardımda bulunabilirim (zira diğerleri ile karşılaştırınca pek iyi bir durumda değil).

  3. Pardon 6 gün sonra yazılmış bir cevap olacak ama daha şimdi fark ettim yorumunu. Onun için özür dilerim. Ben yavaş yavaş senin söylediklerine cevap vereyim :) Öncelikle şunu da söyleyeyim: Fazla ayrıntıya girmedim. Asıl amacım TES dünyasının çok bilinmeyen özelliklerine değinerek seriye merak duyanların ilgisini çekmekti. 20 madde var orada. Uğraşırsam hepsinden rahat yarımşar sayfa çıkar. Burada bahsettiğim konuları ileride ki yazılarımda zaten bayağı bir kapsamlı şekilde anlatmayı düşünüyorum. Söylediklerinin hepsi doğru. Ama eksik/yanlış şeylerden bahsedeceğim derken bazılarında benim söylediklerimi sadece ayrıntılarıyla açıklamışsın. Yanlış anlaşılmaya yol açmasın diye söylüyorum.

    1) Yazdığın şey benim yazdığım şeyin açıklaması tarzında bir şey. Bu yüzden buna eksik ya da yanlış bilgi demek mümkün değil.
    2) “yok olmuş” kelimesini “varlıklarının sona ermesi” anlamında kullanmadım. Gözden kaybolmak anlamında kullandım. Orada biraz anlam karmaşıklığı olmuş sanırsam. Zaten sonunda da tekrar büyünün kaldırılmasıyla ortaya çıkmışlar dedim. Yok olmuş bir şey nasıl tekrardan ortaya çıkabilir ki?
    3) İşte burada senin büyük bir yanlışın var. Tiber Septim ve Talos tamamen aynı şeyler. Tiber Septim öldükten sonra Sovngarde’a gidiyor ve Tamriel’de başardığı şeylerden ötürü bir tanrıya dönüştürülerek mükafatlandırılıyor. Ardından Talos adını alıyor.
    6) Zaten ben Tiber Septim Merethic çağda hayattaydı demedim ki. Dediğim şey Meretric çağda elflerin Skyrim’de çoğunlukta olduğu sonra ki yıllarda (Tiber Septim hayata geldiğinde) bu durumun değiştiğini söyledim. İyice derinliklere gidip yazdığım şeylerde hata aramanın anlamı yok.
    9) Tamamen özet olarak geçmiştim Orsimerlerin hikayesini. Ama sen yine ayrıntılarıyla anlatmışsın. FRPnet’te yazı yazmaya başlamadan önce bir blog’um vardı. Orada Orsimerlerin hayatını geniş bir şekilde anlattım istersen linkini atabilirim.

    Yine de teşekkürler. TES hakkında çok bilgili bir arkadaşımız olduğun ortada zaten. Ama bunu göstermek için bu kadar derinlere inerek hata aramana gerek yok. Çoğu şeyi genel özet olarak açıklamak istemiştim. Yazdıkların için teşekkürler :D

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.