Sinema Haberleri

Amazon ve Henry Cavill, Warhammer 40K Konusunda Anlaşabildi Mi?

Uzun zaman önce Amazon MGM Studios ve Games Workshop arasında anlaşma sağlandığı açıklanmış, Henry Cavill‘ın önderliğiyle bir Warhammer 40K Sinematik Evreni oluşturulacağı duyurulmuştu. Ancak konu sadece duyurunun kendisiyle kaldı.

Masaüstü savaş oyunu olarak ilk kez 1983 yılında Games Workshop etiketiyle, oyuncularla buluşan Warhammer, bu süreçte devasa bir marka haline geldi. Yayınlanan yeni kural kitapları, roman serileri, çizgi romanları ve oyunlarıyla; serinin meraklılarını her yönden doyurmayı başardı. Ancak Warhammer için bir dizi-film projesi hiç gün yüzüne çıkmadı.

Henry Cavill Warhammer
Henry Cavill Warhammer

Aralık 2022 tarihinde, Amazon MGM Studios ve Games Workshop ortak bir duyuru yaparak bu hayali gerçekleştireceklerini duyurdular. Duyuruyu daha da heyecanlandırıcı yapan kısım ise Üstlenici Yapımcı olarak Henry Cavill’ın projeye dahil olmasıydı. Kendisinin çok büyük bir Warhammer 40K hayranı olduğunu eklemek gerek.

Duyurunun ardından, neden bir gelişme yaşanmadı?

Henry Cavill ve Amazon Anlaşamıyor Mu?

Projeye dair ilk çatırdamalar, geçen yazın Ağustos aylarında başladı. Birçok fısıltıya göre Amazon, kendi gündemini oluşturan fikirleri diziye empoze etmek istiyor. Bu durum da, Henry Cavill’ın gündemine pek oturmamakta. Hatta uzunca bir süre Games Workshop da Cavill ile aynı sayfada bulunuyordu.

Ancak son çıkan Adeptuos Custodes Codex kitabında, bazı ufak değişiklikler yapıldığı, oyuncuların gözünden kaçmadı. Buna ek olarak ilk yaratılan 10.000 Custodians arasında kadınların olduğu Warhammer Official X sayfasından duyuruldu. Konu hakkında detaylı bir videoyu Nyrion isimli YouTuber’ın videosunda görebilirsiniz.

Şimdi burada FRPNET olarak bir parantez açmak görevimiz. Asla bu konuya cinsiyetçi bir yaklaşımda bulunmak istemeyiz. Fakat ortada bir sorun olduğu bariz. Öte yandan 83′ yılından bu yana, hiçbir kuralına laf ettirmeyen, Lore konusunda görebileceğiniz en ketum firmalardan biri olan, lisanslama ve hak dağıtımı için kılı kırk yaran Games Workshop, neden bir anda böyle bir değişiklikte bulundu? Açıkçası biraz düşündürücü. Yine birçok fısıltıya göre Amazon’un, kendi fikirlerini daha önce içini bulandırdığı birçok yapımda olduğu gibi Warhammer evreninde de sağlaması için bir kapı açılmak istendi. İşin sonunda büyük bir maddiyat Games Workshop tarafından da hazinesine de girecek elbette.

Çizer: Jaime Martínez (Dabanaworks)

Wheel of Time, Rings of Power ve son olarak The Boys 3. Sezonu’nda, Amazon’un amaçsız fikirlerinin, hikâye örgüsünü nasıl bozduğunu anlatmaya gerek yok sanırım. Konu Warhammer 40K evreni olunca, katı düşüncelere sahip taviz vermeyen bir firmanın bu değişikliği yapması da tartışma konusu oldu elbette.

Konu elbette burada cinsiyet ayrımcılığı değil. Bugüne kadar bahsedilmeyen bir düşünceyi, neden dizi-film projesi üzerine tartışmalar yoğunlaşmışken yaptılar. Orası karmaşık. Bu konu doğrudan Henry Cavill’ı da etkilemiş olacak ki, birçok konuda Amazon ile anlaşamadıkları söylenmekte.

Son dönemde “uyarlama” konusunda ne çektiysek, şu yanlı “Woke Culture” kapsamında bize sunulanlardan dolayı çektik. Cinsel kimlik, ırk çeşitliliği, azınlık sesi derken; alanında hiçbir becerisi olmayan sadece sivri sesler barındıran insanların, birçok önemli karakterin ve yapımın içini boşalttığına şahit olduk. Karşımıza The Last of Us Part II ve Spider-Man: Miles Morales gibi konunun güzel örnekleri çıktı. Ama var olan karakterleri, eğip bükmeye çalışmak çalışan bir arabanın benzin deposuna kum dökmeye benziyor.

Bu arada konu hakkında minik bir not. Sevgili Hakan Orkan ile birlikte LEVEL #316 sayısındaki Hasbihal Köşemiz’de, Woke Culture konusuna şahane bir bakış yaptık. Meraklısına önermeden geçmeyeyim.

Cavill, Warhammer 40K Dizisi İçin Rest Çekti!

Yakın tarihlerde Games Workshop, yıllık şeffaflık raporunu yayınladı. Bu raporda kazanımlar, planlar ve geleceğe yönelik açıklamalar yer alıyor. Her büyük şirketin, hissedarları ve takipçileri için yaptığı karman çorman açıklamalara sahip sıkıcı bir makale yani. Bu raporda, Amazon ile olan işbirliğinden de bahsediliyor.

Raporda, “Games Workshop ve Amazon, geliştirilecek film ve televizyon dizileri için yaratıcı yönergeleri konuşmak üzere Aralık 2024 tarihinde sona erecek, 12 aylık bir süreç içerisinde. Anlaşma yalnızca, iki taraf arasında karşılıklı olarak kabul edilirse ilerleyecek.” diye bir bilgi var. Yani geçen yılın sonlarında yapılan duyuru aslında tarafların, masaya oturduklarının resmi kanıtı. Yani ortada ciddi bir el sıkışma durumu söz konusu değil.

Henry Cavill, ilk Warhammer 40K duyurusunu şahsi Instagram hesabı üzerinden yapmıştı. Açıklamasında projeyi Vertigo’dan Natalie Viscuso ile ortaklaşa yürüteceğini ve evrene sadık kalınarak ilerleyeceklerini belirtmişti. İlk aşamada yönetmek, yaratıcı ekip ve yazarlar konusunda araştırma yapacaklarını da eklemişti.

Şimdi, buradaki problem sanıyoruz liyakat ile alakalı bir durum olabilir. Henry Cavill, daha öncesinde Netflix’in Witcher projesinden de yaratıcı problemlerden dolayı ayrılmıştı. İlk sezonda, dizinin yazar ekibiyle birçok tartışmaya girdiği haber sitelerine yansımıştı. Buna bağlı olarak sonraki sezonlarda da fikir ayrılıkları alevlenince, Cavill ve Netflix yollarını ayırmıştı. Hatta bu süreçte, biraz örtü altından Cavill’ı karalamak için gereksiz haberler de piyasaya sürülmüştü.

Amazon kendi isimlerini kullanarak Warhammer evreni hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan bir yazar kadrosu oluşturmak istiyor. Konu Warhammer gibi vahşet, karanlık gelecek, katliam, kölelik, bağnazlık ve daha akla hayale sığmayacak kadar vulgar düşüncelerle dolu bir evren olunca; bunu şirin bir hale getirmek pek olası değil. Sonuçta on binlerce yıldır ölü olan bir adama tapan, kocaman bir insanlığın, zenofobik askerleriyle galaksiye açtığı sonsuz savaş resmediliyor (Çok basit bir anlatım oldu, lütfen heresy ile suçlamayın).

Bu konuların üzerine, Cavill’ın yaz aylarında Amazon ve Games Workshop ekiplerine rest çektiği iddia edilmekte. Projeyi tanıtmak için yüzü kullanılan Cavill, ortaya evrene uygun bir yapım çıkartmak, bunu bir Sinematik Evren haline getirme hissi içinde. Anlaşmazlıklar çözülemediği için Cavill’ın, “Yıl sonuna kadar vaktiniz var, bu sorunları halledin. Diğer türlü ben bu işte yokum!” dediği öğrenildi.

🔸Kefaretin 200 Yıllık Bedeli – Warhammer 40,000: Space Marine 2 İncelemesi

Warhammer 40K Projesi İptal Mi Oldu?

Aslında şu aşamada iptal olmuş bir durum yok. Sadece çok uzun süren bir flört aşaması var. Games Workshop’un, yıllık raporunda da yazdığı üzere Aralık 2024 tarihinde bitecek bir görüşme süreci var. Bu süreçte iki taraf anlaşamazsa, proje başlamadan bitmiş olacak. Bu sayede projeye boş yere para ve emek akıtılmamış olacak. Aynı raporda, Warhammer 40K evreniyle beraber Warhammer Fantasy için de görüşmeler olduğu belirtiliyor. Amazon, Warhammer 40K konusunda ilerleme kaydedemezse belki de Fantasy başlığından yürüyebilir. Fakat o evren de 40K kadar popüler değil. Yani eskisi kadar popüler değil, diyelim.

İptal olma durumu pek olası değil gibi duruyor. Ancak Cavill’ın, “Hayatımın projesi” dediği Warhammer 40K’dan da uzaklaşmak istemeyeceğini düşünüyorum. Yakın dönemki haberlere bakarsanız Amazon MGM Studios tarafından çekilecek ve yönetmenliğini Rawson Marshall Thurber‘in yapacağı Voltron uyarlamasında, Henry Cavill ile anlaşıldı. Ayrıca Amazon Prime Video üzerinden yayınlanacak Secret Level antolojisinde, bir adet Warhammer 40K bölümü yer alıyor.

Proje iptal olmayacak kadar tutkulu bir şekilde ele alınıyor aslında. Sanıyorum karşılıklı olarak iki tarafın da taviz vermesi gerekli. Artık 80ler’in, 90lar’ın prodüksiyon aleminde yaşamıyoruz. Dijital platformlar, yaratıcılara büyük umutlar vaad etseler de, taviz vermelerini bekliyorlar.

Birkaç sene önce ilk sezonuyla ortalığı kasıp kavuran Final Space animasyon serisini düşünün. Dizinin yaratıcısı Olan Rogers, ilk sezonunda tüm isteklerini yer verememişti. Sonraki sezonlarda da söz hakkını kaybetmiş ve dizi tamamen iptal edilmişti. Bunu tabii iyi bir şey olarak dile getirmiyorum. Ancak günümüz eğlence sektöründeki, kaçınılmaz gerçeklerden biri de bu. Fikir olarak ne kadar orijinal olursa olsun, bütçeyi sağlayan “büyük ağabeylerden” biriyse, bazı noktalarda boyun eğmeniz; hatta yeri geldiğinde geri adım atmanız gerekiyor. Olmadığında da sizi ekarte ediyorlar aynı For Honor‘ın yaratıcısı Jason Vandenberghe’nin başına geldiği gibi (Playing Hard isimli belgeseli radarınıza alın derim).

For the Emperor Of Mankind!

Serinin kökten takipçileri, sıkı fanatikleri elbette ortaya düzgün bir yapım çıkmasının derdinde. Aynı Henry Cavill gibi. Ona olan güven de bundan kaynaklanıyor muhtemelen. Bu evrene henüz yeni dalmış biri olarak, geleceğin karanlık dünyasına yaptığım bakışlarda galaksinin inilemez denilen dehlizlerinde yepyeni hikâyelerle karşılaşınca acayip heyecanlanıyorum. Buna yıllardır gönül vermiş takipçilerin, ortaya çıkacak yapıma güvenmelerinin arkasında, öz kaynağa gösterilmesi gereken saygı yatıyor elbette.

Yoksa Rings of Power, bir dizi olarak, kostümleri, makyajları ve mekan anlatılarıyla iyi bir dizi olsa da, büyük bir Tolkien ve Orta-Dünya aşığı biri olarak, bana çok saçma bir yapım geliyor. Aynı durumun Warhammer 40K için de yaşanmasını istemeyiz.

En nihayetinde hepimiz Terra’nın ve İnsanlığın İmparator’unun evlatlarıyız.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.