Alan Moore’un The Show Filmi ABD’de Bir Geceliğine Gösterilecek
Alan Moore‘un ilk uzun metrajlı filmi The Show 2020’de gösterime girmişti. Ancak yalnızca film festivallerinde gösteriliyordu. Filmin 26 Ağustos gecesi sadece bir günlüğüne ve sadece ABD’de vizyona gireceği duyuruldu.
The Show, Alan Moore’un kısa filmi Show Pieces ile bağlantılı bir hikaye olacaktı. Bunu önceden duyurmuştuk. Film, ünlü çizgi roman yazarının senaristliğini yaptığı ilk uzun metrajlı filmi oldu.
The Show
Fletcher Dennis, birçok yeteneğe ve birçok pasaporta sahip bir adamdır. Yeteneklerinden dolayı kendisine aile yadigarı bir kolye (artifact) bulma görevi verilir. Bu görevin peşinden karakterimiz Northampton‘a seyahat eder. Northampton, İngiltere’nin tam ortasında bulunan tuhaf, perili cinli diye bahsedilen bir kenttir. Zamanla Dennis bu şehrin de en az kendisi kadar tehlikeli olduğunu fark eder. Zira şehir vampirlerle, vuducu gangsterlerle, uyuyan güzellerle ve maskeli kahramanlarla doludur. Deliliğin kara delik gibi herkesi içine çektiği bir şehir burası. Öyle ki, gerçeklik ile rüyalar alemi arasındaki fark bulanıklaşmaya başlar. Belki de gerçekliğe geri dönülemeyecektir. Aslında gerçeklik hiç varolmamış da olabilir.
Ana karakteri canlandıran Tom Burke‘ün yanı sıra, filmin senaristliğini yapan Alan Moore da makyajını yapıp sahneye çıkıyor. Moore’un eserlerinden alışkın olduğumuz karanlık ama eğlenceli fantastik öğeler filmde de mevcut. Zaten film Büyük Buhran döneminde geçiyor. Ayrıca yorumlar ünlü yazarın son yıllarda gittikçe artan süper kahraman nefretinin izlerini filmde bulabileceğimizi söylüyorlar.
The Show şimdiye kadar yalnıza film festivallerinde gösterilmişti. Geçtiğimiz Mart ayında Shout! Studios firması filmin haklarını satın almıştı. Bu filmin beyaz perdeye geleceği yönünde seyircilere umut vermişti. Ancak Moore’un ilginç hayat görüşü beyaz perde gösterimlerini de etkilemişe benziyor. Film yalnızca 1 geceliğine Kuzey Amerika’daki bazı sinema salonlarında gösterime girecek. Show Pieces kısa filmi ise Amazon’da gösteriliyor ancak Türkiye’den erişim yok.
Alan Moore: İlginç Bir Çizgi Roman Dahisi
The Killing Joke (Öldüren Şaka), Watchmen, V for Vendetta ve Swamp Thing başta olmak üzere yazdığı her hikaye ile çizgi roman dünyasını değiştirmişti Alan Moore. Birçok çizgi roman yazarı, Alan Moore hikaye yazmaya başladıktan sonra kendi eserlerinden utandığını yazmıştı. Ancak son yıllarda, özellikle de Marvel Cinematic Universe (MCU) filmlerinin etkisiyle Alan Moore çizgi romanlardan soğumuştu. Bir daha asla çizgi roman yazmayacağını açıklamıştı. Tüm hayranlarını dehşete yeterince dehşete düşürdüğünü gördükten sonra da kararından vazgeçmişti. Yazarın şu anda hazırlamakta olduğu Long London‘ı heyecanla bekliyoruz.
Moore’un huysuz kişiliği çizgi romanlara nasıl baktığı benim çok hoşuma gider. O fakir de olsa çizgi romanlarını okuyarak fantastik bir evrene geçebilen çocuklar için hikaye yazıyordu. Watchmen’de de tam olarak bunu yapan bir çocuk resmetmişti. MCU’nun zengin yetişkinleri çizgi romanların hedef kitlesi hâline getirmesine kızgındı. Çocuklar için yazılmış olsa dahi tutarsızlıkları, kötü olsun diye yazılmış kötüleri, sadece iyilikten oluşan süper kahramanları sevmiyordu. Öyle ki, kendisi genç bir yazarken Swamp Thing’in devam sayılarını yazması teklif edildiğinde bunu hemen kabul etmemişti. İlk sayıları yazmış yazarla konuşurken, hikayeyi devam ettirmeden önce eski sayılardaki hataları kapatacak hikayeler yazacağını söylemişti. Zaten hiçbir zaman lafını esirgeyen biri olmamıştı.
Yazarın Hollywood dünyasına olan tepkisi MCU’dan da önce başlamıştı. Yazarın Watchmen ve V for Vendetta gibi eserleri filme uyarlandığında tüm haklarından vazgeçmiş ve ismini eserden sildirtmişti. Hatta HBO’nun Watchmen mini serisi bile bu değişiklikten ötürü çizgi romanın çizeri Dave Gibbons‘a telif ödemişti.
The Show Neden İlgi Çekici?
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Moore’un bir film senaryosu yazarak kamera karşısına geçmesi ilgi çekici bir haber. Zira bunu kendi prensipleri doğrultusunda, güzel bir hikaye için yapacağını biliyoruz. Dahası, Hollywood için değil, para için de değil, güzel bir hikaye için kolları sıvamış olmalı. Alan Moore’un hevesle anlattığı hikayeleri hangimiz sevmiyoruz ki?
Yazarın öncesinde kendi tarzını yansıtan kısa film çekimleri olmuştu, evet. Fakat onlardan çok zevk almış olacak ki onları uzun metrajlı bir film ile devam ettirmek istemiş. Çizgi roman dünyasına çizgi romanın nasıl yazıldığını göstermişti. Peki şimdi de film dünyasına filmin nasıl yapılacağını mı gösterecek?
Fragmanın yalnızca elli altı saniyesini izleseydim izleyemeceğim için üzülürdüm ama sonrasını izleyince o kamera hareketlerine beyaz perdede para vermeyeceğim için bir nebze mutluluk yaşadım.