Senaryo Yazma Eğitimi Başlıyor!
Yeni Metin Yeni Tiyatro projesiyle pek çok oyun yazarını tiyatro dünyasına kazandıran GalataPerform, keşiflerine senaryo atölyesiyle devam ediyor. FRP oyun yöneticileri için ve bu alanda kariyer düşünenler için faydalı bir eğitim olacağı kesin.
Film fikri olanlar 10 hafta sürecek atölye süresinde bunu geliştirip yapımcılara sunum yapacak.
GalataPerform’da, 19 Ocak-23 Mart tarihleri arasında 10 hafta boyunca devam edecek atölyenin yürütücülüğünü, ‘Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku’ filminin senaristlerinden Ceyda Aşar üstlenecek. Teorik bilgilerle yetinmeyerek yazmaya yönelik pratik çalışmalarla ilerleyen atölyede, özel konuklarla sohbetler de olacak.
Yönetmen Derviş Zaim (Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Nokta), yönetmen İlksen Başarır (Başka Dilde Aşk , Atlıkarınca, Erkek Tarafı: Testosteron), oyuncu Yiğit Özşener (Kaybedenler Kulübü, Dedemin İnsanları, Beş Vakit) ‘yönetmenin/oyuncunun bakış açısıyla senaryo’ konulu forumlarda katılımcılarla buluşacak. Film fikri ya da hikâyesi olanlar ise atölye süresince bunu geliştirerek, yapımcılara sunup yorumlarını dinleme şansı edinecek. Sektördeki işleyiş açısından da deneyimlerini paylaşacak yapımcılar ise Ersan Çongar (Karışık Kaset, Ses) ve Yamaç Okur (Mavi Dalga, Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Tatil Kitabı).
Son başvuru tarihi 10 Ocak olarak açıklanan senaryo atölyesi, her pazartesi saat 19.00-22.00 arasında. Atölye ücreti ise 750 TL.
PROGRAM HAKKINDA
Herkes Senaryo Yazabilir
Senaryo kitaplarında da yer alan temel bilgilerle sınırlı kalmamak için, sinema tarihinden ve türlerden yola çıkarak karşılaştırmalar sunulacak, filmlerden parçalar izletilecek. Ders başlıklarıyla ilgili yazım ve film izleme ödevleri verilecek. Ders esnasındaki küçük temrinlerle de yazmaya yönelik motivasyonlarımız geliştirilecek.
10 HAFTALIK PROGRAM
1. Hafta. İyi bir hikâye anlatmanın yolu: Neyi, neden anlatmak istediğimizi bilmek ve bilmemek.
2. Hafta. Doğru karakterler yaratmanın yolu: İçimizdeki farklı karakterleri keşfedelim.
3. Hafta. İyi bir dramatik yapı kurmanın yolu: İçimizdeki “saf ve düşünceli” senaristle tanışalım.
4. Hafta. Auteur’un bakış açısıyla senaryo. Konuk: Derviş Zaim
5. Hafta. İyi diyalog yazmanın yolu: İçimizdeki oyuncuyu konuşturalım.
6. Hafta. Yönetmenin bakış açısıyla senaryo. Konuk: İlksen Başarır
7. Hafta. İyi bir senaryo yazmanın yolu: Tüm kurallara uyalım ve tüm kuralları yıkalım.
8. Hafta. Oyuncunun bakış açısıyla senaryo. Konuk: Yiğit Özşener
9. Hafta. İyi bir sinopsis yazmanın yolu: İçimizdeki seyirciyi ve eleştirmeni keşfedelim.
10. Hafta. SUNUM HAFTASI. Yapımcılara sunduğumuz film hikâyelerine dair yorumlar. Konuklar: Ersan Çongar ve Yamaç Okur
Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.