Haberler

Radyo Televizyon Sinema Bölümü Hakkında Genel Bilgiler

Üniversite sayısı her geçen gün artan ülkemizde üniversite okuma çağına gelen gençlerin uzun yıllardan beri olduğu gibi hala en büyük hayalleri, iyi bir kariyer için hangi bölümü okumaları gerektiği sorusuna cevap bulmak. Tabii ki bu sorunun cevabı mahiyetinde bugün halihazırda farklı üniversiteler bünyesinde onlarca farklı bölüm var. Türkiye’deki güncel üniversite sayısı oldukça yüksek ve her geçen gün bu sayı artmaya devam ediyor. Üniversite okumanın gerekliliği konusunda çeşitli tartışmalar olsa da her şeye rağmen uzmanlar üniversite okumayı, o süreçlerden geçmeyi tavsiye etmektedir.

Bu kadar çok üniversite ve bu kadar çok bölümün olduğu bir ekosistemde gençlerin işi bir yerde kolay olmakla birlikte bir yerde de zor. Ancak doğru seçimi yapmak için bölümlerle ilgili genel mahiyette biraz bilginizin olması şart. 

Biz de bu bölümlerden biri olan sözel bölümler içerisinde yer alan radyo televizyon sinema bölümünde verilen derslerden bazılarını tanıtmak istedik. Uzatmadan başlayalım. 

Video Kurgu Dersi

Video kurgu dersi genellikle iletişim fakültesinde radyo televizyon ve sinema bölümünün dışındaki bölümlerde de verilmekle birlikte bahse konu bölümün ana dersleri arasında yer almaktadır. Bu derste her bir üniversite farklı bir kurgu programını kullanarak öğrencilerine video kurgulamanın mantığını ve nasıl yapıldığını anlatmaktadır. 

Kurgu, bilinen şekliyle video görüntülerinin birbiri ardına anlamlı bir bütün oluşturacak şekliyle birleştirilmesidir. Bu görüntüleri birleştirmek, video ile anlatılmaya çalışılan şeyin en iyi haliyle izleyene verilmesini amaçlamaktadır. Radyo televizyon sinema bölümünde verilen bu derste de kurgunun temel amacı, nasıl ortaya çıktığı ve günümüzde nasıl yapıldığı anlatılmaktadır. 

Kurgu derslerinde klasik olarak Adobe Premiere tarzı programlar kullanılmakla birlikte günümüzde https://www.fastreel.com/tr/online-video-duzenleme.html tarzındaki siteler üzerinden bile kurgu yapılabilmekte ve video görüntüler anlamlı olacak şekilde birleştirilebilmektedir. 

Sinema Tarihi

E tabii bölümün adı radyo televizyon sinema olunca sinema ile ilgili her konuyu da bölümde öğrencilere öğretmek amaçlanıyor. Bunlardan biri de sinemanın tarihi. 

Bugün özellikle akademik düzeyde ele alınan konuların her birinin günümüze nerelerden geçerek geldiğini bilmek o konunun ehemmiyetini anlama noktasında çok önemlidir. Bu yüzden her akademik disiplinde olduğu gibi radyo televizyon sinema bölümü için de bu iletişim tekniklerinin belki de en eskisi olan sinemanın bugünümüze nasıl ulaştığını ele alması çok doğaldır. 

Bu nedenle radyo televizyon sinema bölümünde okumak isteyen öğrencilerin göreceği derslerin en önemlilerinden birinin sinema tarihi olduğunun bilincinde olmaları gerekmektedir. 

Bu derste gerek Türk gerekse dünya sinemasının bugünlere nasıl geldiği ve sinema sanatındaki akımlara ilk gününden bugüne uygulamalı şekilde bakılmaktadır. 

Kamera Teknikleri

Radyo televizyon sinema bölümünün en çok dikkat çeken derslerinden biri kamera teknikleri olarak adlandırılan derstir. Bu derste öğrencilere bir kamera ile çekim yapmanın püf noktalarının neler oldukları ve kamera ile bir görüntü almada görüntü nasıl çekilirse nasıl bir duygu seyirciye verilir konuları ele alınmaktadır. 

Bu da elbette bölüm mezunlarının görsel anlamda geniş bir perspektif kazanmalarını sağlamaktadır. Bölümde yer alan radyo televizyon sinema disiplinlerinin ikisi yani televizyon ve sinema görselliğin çok ön planda olduğu alanlar olduğu ve buradaki görselliği sağlayan ana unsur kamera olduğu için kamera teknikleri ile doğru duyguyu izleyiciye vermek için bu dersin çok önemli olduğunu belirtebiliriz. 

Ses Yapım Teknikleri

Elbette bölümün isminde gördüğümüz radyo ile ilgili de detaylı noktalar ele alınmaktadır. Radyoya ve dolaylı olarak televizyon ve sinemaya etki eden unsurların başında elbette ses gelmektedir. Nitekim bir görüntünün tabii ki ses olmadan da anlamı vardır. Ancak bir görüntüyü hem sessiz hem de sesli izlediğinizde tamamen farklı iki noktayı yakaladığınız zamanlar olmuştur. İşte ses görüntülerle birleştiğinde veya sadece radyo için ses olarak ele alındığında, nasıl düşünülürse düşünülsün sanatta ve medyada büyük öneme sahiptir. 

İşte ses yapım teknikleri ile ilgili detayların öğrencilere aktarılmasının amaçlandığı ses yapım teknikleri dersinde sesin teknik boyutu ele alınmaktadır. Ayrıca farklı ses frekanslarının insanlardaki psikolojik etkilerinin neler olduğu gibi beşeri konular da yine dersin konuları içerisinde yer almaktadır. 

Medya, Kültür ve Toplum

Radyo televizyon sinema bölümünün belki de en önemli derslerinden biri sayılabilecek medya, kültür ve toplum dersine katılan öğrenciler, günümüzde pek çok siyaset kuramcısına göre tüm devletlerde dördüncü erk olarak ele alınabilecek medyanın toplumsal yansımaları ve bir birey olarak medya okuryazarlığının ne ölçüde ele alınabileceğinin tartışıldığı bir derstir. 

Çok teknik konulardan bahsedilmeyen bir ders olmakla birlikte medya, kültür ve toplum dersine katılan öğrencilerin yukarıda bahsettiğimiz noktada ele aldıkları konuları toplumsal yansıma düzleminde eleştirmeleri beklenmektedir. 

Bu doğrultuda eleştirel görüş ve okuma yapma noktasında öğrencilere belki de dört yıllık eğitim hayatları içerisinde en faydalı derslerden biri olduğu söylenebilir. 

Radyo Program Yapımı 

Radyo televizyon sinema bölümünün radyo ile ilgili en teknik derslerinden biri olarak görülebilir. Bir radyonun nasıl yönetildiği, radyoda program yapmak için nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konuların tamamı bu derste anlatılmaktadır. 

Ayrıca radyo programlarında konulara nasıl karar verileceği, program türüne göre radyoda nasıl hitap edilmesi gerektiği gibi tüm konular bu derste ele alınmaktadır. 

Görüldüğü gibi geleceğin medya aktörlerinin yetiştirildiği bir bölüm olan radyo televizyon sinema yani bilinen ismiyle RTS bölümü, üniversiteye giriş sınavı YKS’nin de yaklaştığı günümüzde özellikle sözelci olarak kariyerine devam etmek isteyenlerin tabii ki üniversite ve eğitim kadrosu da göz önünde bulundurularak gözleri kapalı seçebilecekleri bir bölüm olmaya devam edecektir. 

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.