İncelemeler

Call of Duty: Modern Warfare III

Call of Duty: Modern Warfare III çıktı, peki çıkışı beklendiği kadar iyi oldu mu?

Son zamanlarda yapımcılara bir şeyler oluyor, farkında mısınız? Oyun sektörü iyiden iyiye para makinesine dönüştüğü için yıllık mali tabloların, oyunlardan gram anlamayan yatırımcıların baskısı altında ”olmamış” oyunlarla karşılaşıyoruz. Cyberpunk 2077 erken doğum yaptı mesela, tam iki yıl sonra kendine gelebildi. Geçtiğimiz günlerde çıkan Skull Island: Rise of Kong isimli ucube King Kong oyununun yapımcısı IguanaBee, kendilerine sadece bir yıl gibi kısa bir zaman verildiğini iddia ederek aklanma hayali kurdu. Şimdi de Call of Duty gibi özel bir marka benzer bir senaryo ile karşımıza çıkıyor.

Gelen bilgilere bakılırsa, Modern Warfare III normal bir CoD oyunu için ayrılan geliştirme süresinin sadece yarısı kadar süre alabilmiş.. Sonuç mu? Tahmin edileceği üzere hüsran. Böylesine önemli bir markanın sadece para endeksli toplantılara ve açgözlü yatırımcılara yem olması gerçekten üzücü. Nasılsa Call of Duty oyuncusu cepte, değil mi Activision? Böyle düşündüklerine eminim ama ispatlayamam.

Daha da kötü olan şey ne, biliyor musunuz? Bu oyun ile Call of Duty markasının tam olarak 20. yılı kutlanıyor. Keşke hiç kutlamayıp ölü taklidi yapsalar, bu seneyi es geçip adam gibi bir oyun geliştirselermiş. Şu an önünüzde 2000 TL’lik bir eklenti duruyor. Buna tam sürüm bir oyun dersek Ulu Manitu tarafından çarpılır, arafta bırakılan beyaz adamların kucağına atılırız. Şu soruyu da bu noktada sormuyor değilim; acaba bu Microsoft’ta bir lanet mi var? Adamlar kime elini atıp satın alsa kurutuyor sanki. Redfall faciası ile koskoca Arkane’in geldiği hale bakın. Yılların serisi CoD da belki de en kötü oyununa Microsoft-Activision anlaşması sonrası kavuşma şansına(!) erişti.

Pardon, Hikaye Modunu Burada Bulabileceğim Söylenmişti Ama?…

Peki neler yanlış gitmiş bu oyunda? Hemen bakalım. İlk olarak hikaye modumsu şeyden başlayalım. Resmen Modern Warfare II’ye ek paket olacakken, para hırsından kendi başına oyuna dönüşmüş bu mod. Öncelikle şunu söyleyeyim; hikaye aşırı sıkıcı. CoD serisinin kalitesi tartışılır ama sevenleri için bu ismi özel yapan şey patlayıcı aksiyonudur. Hız kesilmez, 90’lar aksiyon sineması tadında abartılı ama eğlenceli görevlerde koşturur, zamanın nasıl geçtiğini anlamayız. Burada ise tam tersi hedeflenmiş. Warzone oynuyormuş hissi uyandıran, dev haritalarda sürekli gizlenerek başlamaya zorlayan bir oyun yapısı var karşımızda. Fikir masada güzel gelmiş olabilir ama uyguladığınızda hiç mi test etmediniz arkadaş?

Hikaye modunda toplam 14 bölüm yer alıyor ve bunların 6-7’si direkt olarak gizlilik odaklı başlıyor. Tamam, gizlenelim ve heyecan artsın ama burada da büyük çuvallıyor oyun. Yapay zeka aşırı kötü. Bir düşmanı öldürüyorsunuz, arkadaşı bedenini buluyor ve bir süre sizi arayıp bulamadığı takdirde ”Kader işte, hayat kısa” diyerek tekrar normale dönüyor. Azıcık kafayı çıkarttığınızda ise bünyeleri doğuştan radarlıymış gibi sizi görüyor ve dağı taşı ayağa kaldırıyorlar. Bu saçma yapı sizi gizlenme zorunluluğundan hemen uzaklaştırıyor. Her bölüme bodoslama dalabilirsiniz, hatta dalmalısınız. Yoksa sıkıntıdan uykuya dalabilirsiniz, benden söylemesi. ”Koş ve Vur” modunuzu açarak ilerlediğinizde ise hikaye 3-3.5 saat gibi komik bir sürede bitiyor.

Nasıl öyle kolayca kurtulduğunu anlamadığımız belalı Rus Makarov yine baş kötümüz. Kendisinin Batı düşmanlığı nereden geliyor, neden böyle öfkeli? Böyle önemli soruları ne yapacaksınız yahu? Onun yerine biraz Orta Doğu aklayan, birazdan fazla Rusya kötülemesi yapan hikayesi ile Amerikan bayraklarını astıran hikaye modu öylesine vasat bir finali ekranlara taşıyor ki, ”Puuuu size be!!” diye bağıracaksınız.

Zombi Diye Diye Nicesine Sarıldım…

Makarov’dan bile daha kötü bir karaktere sahip hikaye modunu attık çöpe, ne kaldı elimizde peki? Hiç bir zaman keyif almadığım ama öneminin farkında olduğum Zombies modu kesinlikle sevenlerinin elini oyalayacak. Burada eski yapının biraz dışına çıkmayı tercih etmiş yapım ekibi, salt hayatta kalmak yerine düşman sahasından kurtarma operasyonuna dönüştürmüş işi. Burada akıllara hemen Warzone’daki DMZ modu geldi, değil mi? Haklısınız, klasik zombi ile DMZ modlarının bir hibridini yaratmışlar.

Call of Duty denilince akıllara ilk çoklu oyuncu modu düşer, bu da durduk yere olan bir şey değil. Patlayıcı, hızlı eğlence bu modda, her sene de öyle ya da böyle çoklu oyuncu modu ile alkışı almayı başarmıştır CoD. Call of Duty: Modern Warfare III ise burada bile tökezlemeyi başarıyor. Şaşırmaya hazır mısınız? Çoklu oyuncu modunda bir tane bile yeni harita yok. Hepsi eski Modern Warfare 2 favorilerinin elden geçirilmiş versiyonları, o kadar. Daha komiği ise şu; daha bugün satışa çıkan oyunda haksız rekabete yol açan sorunlardan dolayı bazı haritalar kaldırılmış durumda. 2011’de çıkan MW3’ün ruhani devamında ilk versiyona ait harita bile olmaması şaşırtıcı. Sıfır kilometre haritalar muhtemelen ilerleyen dönemde rotasyona girecek ancak şu an zaten bildiğiniz haritalarda koşturacaksınız.

Nostalji, sinire üstün gelebiliyor, bunun notunu düşeyim. Terminal’in havaalanı temalı tasarımının üstüne kaç tane Call of Duty haritası çıkabildi? Minik ama aksiyonu dikeye taşıyan tasarımı ile çılgın aksiyon vaat eden Rust’ı özlemediğini kim söyleyebilir (gerçi geçen sene de bir ara rotasyona girdi kendisi)? Gökdelen inşaatı tepesinde düşme korkusu ile çatıştığınız Highrise’ın tansiyonunu özlemediğini söyleyenin ıslak odun ile kovalandığı rivayet edilmekte. Kısacası; zamanında bu seri için yapılan ince işçiliğin ekmeği şu anda bile yeniliyor, küfürlerimizin dozu düşüyor ve bir bakmışız, maçlardan ciddi keyif alıyoruz.

Hiç Bir Yenilik Yapmamanın Dayanılmaz Hafifliği…

Çoklu oyuncu modunda yeni harita yok, tamam. Peki yenilik var mı? Olmalı bir şeyler, değil mi? Hayır, yok. Silahlar sıradan, vuruş hissi gram değişmemiş durumda. Yeni oyun modları yok, geçen seneden kopyalayıp yapıştırmışlar. Biraz olsun tazelik hissini şu veriyor; klasik haritalarda Kill Confirmed gibi yeni oyun modlarını deneyimleyip az da olsa taze bir nefes alıyorsunuz. Modern Warfare III’ün sunabildikleri ne yazık ki bu kadar. Buna tam sürüm bir oyun demeye inanın dilim varmıyor.

Oyunun grafikleri son 1-2 senede iyi vites arttırdı (hah, güzel bir şey buldum galiba). Özellikle hikaye modunda (bu modun hak etmediği) çok şık anlar var. Spoiler vermeden gidelim; karlı bir bölümde ormandasınız ve ağaçların arasından süzülen kış güneşinin ışıkları müthiş anlar yaratıyor. Gece bölümlerinde gece görüşlü gözlüğünüzü aktif ettiğinizde fena halde gerçekçi anlarla karşılaşıyorsunuz.

Çoklu oyuncu modunda ise kalite kısılıyor doğal olarak, kaplamalar çamurlaşıyor, detaylar bulanıklaşıyor. Maçların akıcı olması adına kabul edilebilir diyoruz ama rakibi görülen Battlefield serisinin herhangi bir üyesi nasıl hala daha yakışıklı gözükebiliyor? Üstelik parçalanabilir çevre gibi detaylarla ortamı zenginleştiriyorlar. Bu ve benzeri özelliklerin hiçbiri Modern Warfare III’te yok ne yazık ki. El bombası atıyorsunuz, havaya fırlayan tek şey kasa ve konserve gibi şeyler. Binaların maşallahı var, kaya gibi duruyorlar.

Bir şeyler daha karalamak istiyorum ama yok, bulamıyorum. Call of Duty tarihinin en zayıf, en tembel oyunu olmayı başaran ve Altın Ahududu’yu benden koparan Modern Warfare III bana hiç bir malzeme vermiyor ne yazık ki. Hikaye modunu görmezden geliyorum ve asıl eğlencenin koptuğu çoklu oyuncu moduna giriyorum ama orada da bir yenilik yok. Yeni harita yok, yeni mod yok, yenilik yok. Oyuncuları çantada keklik görmek hayati bir hata ve böylesine önemli bir serinin freni patlak kamyon gibi pazara dalmasının habercisi olabilir, benden söylemesi. Sledgehammer gibi bir yapımcı bile böyle bir ürünü pazara sürülebilir buluyor veya sürmeye zorlanıyorsa ortada bir sıkıntı var demektir. İstenen para çok, 2000 TL az bir rakam değil. Başlıkta da dediğim gibi; sana sormak isterim Kaptan Price, bu fiyat halis mi?

Bu İçeriğe Oy Verin

FRPNET Puanı

Hikaye - 3
Oynanış - 7
Grafikler - 8.2
Ses / Müzik - 7
İçerik - 5

6

DLC'yken tam sürüm olmaya karar veren bir CoD ile karşı karşıyayız.

Varlığı bir suç olan hikaye modu bir yana, hiç bir yenilik katmayan, yeni bir harita bile barındırmayan çoklu oyuncu moduna güvenen bir oyun bu. Tarihin en zayıf Call of Duty oyunu duruyor karşımızda.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.