Makaleler

FRP Oyunlarında Basılı Kitap Mı, Dijital Kitap Mı?

frp-kitap-banner

Tüm dünya büyük bir hızla dijitalleşme yolunda ilerliyor. Müzikleri cep telefonlarımıza veya bilgisayarlarımıza indiriyoruz, pek çoğumuz gözlerimizi ekranlardan ayırmıyoruz.

Son birkaç yılda e-kitap sektörü ülkemizde de gelişmeye başladı. Dünyada ise pek çok kitap, basılı olarak yayınlanmadan önce e-kitap olarak yayınlanıyor.

Amerika’da e-kitap satışları basılı kitap satışlarının önüne geçti. FRP kitaplarında da dijital kitap daha avantajlı bir hale mi geliyor?

FRP oynatırkan bazen bir tabloyu, bir büyüyü, bir silahın verdiği hasarı veya özel bir yeteneğin sayısal değerlerini bulmak için dakikalarca sayfa karıştırıyoruz. Ancak dijital bir kitapta ise birkaç tıklama ve kitap içerisinde arama sayesinde hemen aradığımız bilgiye ulaşabiliyoruz.

Bundan yıllar önce ülkemize sınırlı sayıda FRP kitabı geliyordu. Alternatif bir sistem oynatmak istiyorsak ya kitaplarımızı Amazon veya eBay gibi sitelerden alıyorduk ya da yurtdışına giden tanıdıklarımızdan bize o kitabı getirmesini rica ediyorduk. Şimdi ise DrivethruRPG gibi siteler sayesinde dijital FRP kitaplarına anında ulaşabiliyoruz.

frp-kitaplari

Son birkaç yılda e-kitap teknolojisi ile birlikte tablet teknolojisi de gelişti. Tabletlerin hem internete girebiliyor olması hem de PDF ve DOC gibi dosya türlerini de açıyor olması FRP oyun yöneticileri için çok kullanışlı bir cihaz olarak karşımıza çıktı. Ayrıca oyun yöneticilerini de kilolarca kitap taşımaktan kurtardı. Oyun yöneticileri artık oyun oynatacakları zaman yanlarına birkaç set zar, bir tablet alıp gidiyorlar. Tabletlerinde ise ihtiyaçları olan tüm kitaplar oluyor.

Dijital kitaplardan bahsettik ancak basılı kitabın hiç mi avantajı yok? Tabii ki var. Bazı insanlar -mesela ben- halen tabletten veya kitap okuyucusundan kitap okumaya pek alışamadı. Ellerine o sayfaları hissetmeden veya o kağıdı koklamadan kitaptan keyif almayabiliyor. Bununla birlikte FRP kitapları genellikle renkli baskıya sahip oluyor ve renkli kitapları da sadece tabletlerde okuyabiliyoruz. Tabletlerdeki ışık ise gözlerin çok çabuk yorulmasına sebep oluyor. Ayrıca o muhteşem çizimleri de basılı halde görmek apayrı bir keyif doğrusu.

frp-fotograf-yarisma

Basılı kitap ve dijital kitap arasında bir fark daha var. Son dönemde DrivethruRPG sitesinden FRP kitabı aldıysanız kütüphanenizdeki kitapların bazılarının yanında Updated! -yani Güncellendi!- ibaresini görmeniz mümkün. Bazen yazım hataları, bazen de ufak kural hataları düzeltilip kitaplar güncelleniyor ancak o kitabı basılı kopya olarak aldıysanız bu güncellemelerden faydalanamıyorsunuz.

Dijital kitapların bir faydası da artık baskısı olmayan ve ikinci eli bile çok yüksek fiyatlara satılan kitapları çok daha uygun fiyatlara satın alabiliyorsunuz. Mesela Planescape kitapları eBay gibi sitelerde yüzlerce dolara satılabiliyorken dijital olarak çok uygun fiyatlara satın alınabiliyor. Veya World of Darkness’ın en eski kitaplarını bile anında alabiliyorsunuz. Dilerseniz bu PDF’leri bastırabilirsiniz de.

DrivethruRPG sitesi gerçekten hem yaptığı indirimlerle hem de geniş arşivi ile dijital kitap alanların imdadına koşuyor. Oyunu oynarken bile anında aradığınız bir kitabı satın alabiliyorsunuz. Uygun fiyatlara sahip geniş bir arşive ulaşmak da cabası.

Doğrusu dijital kitapların ve teknolojinin faydaları bitmez ancak çocuklarınıza içerisinde PDF dolu olan bir harddisk mi bırakmak istersiniz yoksa kitaplarla dolu bir kütüphane mi? Tercih sizin!

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.