Planescape

Arcadia Katmanlar ve Tanrılar

planescape_logo

Arcadia’nın hikayelere göre birden fazla katmanı olsa da iki tane katmanı bilinmektedir.

1- ABELLIO: Abellio çoğunlukla düz bir katmandır. Gene de birkaç noktada tepeler ve ufak dağlar mevcuttur. Bunun dışındaki yerleri büyük ormanlar, su kaynakları ve nehirlerle doludur. İki tane önemli yapısı bulunur. Birincisi formian ırkının yarı-kovan yarı-şehir özelliğindeki bölgeleri Mandible’dır. İkincisi ise Cüce Tanrıları’nın yaşadığı 10 km yüksekliğindeki Clangeddin dağıdır.

arcadia-formian-sehria- Mandible: Bu şehri tam olarak karınca yuvası gibi düşünmeyin çünkü şehrin büyük kısmı yerin üstündedir ve kusursuz bir düzgünlüğe sahiptir. Formian olmayan kimse yer altındaki tünelleri göremez. Bu karınca-adamlar oldukça misafirperverdir. Tab,i burnunuzu olur olmaz şeylere sokmadıkça. Kraliçeleri The Queen Mother K’l’tk’thra -halkı tarafından Clarity olarak çağrılır- şehrin altındaki tünellerde yaşar ve oradan yönetir. Tüm gününü şehrinin işlerini halletmekle, korumakla, çiftleşmekle ve Yumurtalar Bölgesi’ni korumakla geçirir.

b- Mount Clangeddin: Kusursuz bir konik şekle sahiptir. (kusurlu olması beklenmiyordu zaten). Dağın tepesine çıkan yol boyunca her yerde irili ufaklı yerleşkeler, maden girişleri, hanlar, demirhaneler ve silah-zırh satan dükkanlar sıklıkla görülür. Buradaki cüceler inanılmaz derecede misafirperverdir. Çok güçlü bir silah yapmak isterseniz buradaki demirci cücelerle mutlaka konuşmalısınız. Bu heybetli yapı Moradin’in yardımcı tanrısı –exarch of Moradin- ve cücelerin Savaş ve Kavga Tanrısı Clangeddin tarafından yapılmıştır.

Abellio’da Yaşayan Tanrılar

– Dungeons and Dragons’ın en eski tanrılarından Gücün, Yıkımın, Hakimiyetin ve Yasanın Tanrısı St. Cuthbert (intermediate deity) ve diyarı The Bastion of Law,

– Ejderha Mızrağından hepimizin bildiği Cücelerin Tanrısı Reorx ve diyarı The Anvil of Creation,

– Japon panteonundaki en eski tanrı ve tanrıçalardan Izanagi ve Izanami ve diyarları Cherry Blossom,

– Herkesin hayatının bir döneminde duyduğu Mezopotamya Tanrısı Marduk ve diyarı gene Marduk,

– Çin panteonundan Tanrı Lu Hsing ve diyarı The Ministry of Rewards bu katmanda bulunan tanrılar ve diyarlarıdır.

2- BUXENUS: Görünüş olarak Buxenus ve Abellio arasında fark yoktur. Tek farkı bu katman Neutral yönelime sahip Mechanus düzlemiyle sınır komşuluğu yapar ancak düşmandırlar. Bu yüzden Buxenus’ta sürekli askerler devriye gezer ve pek çok ordugahlar mevcuttur. En elit askeri birliğin adı The Harmonium’dur. Ana merkezleri Buxenus’ta bulunan Melodia şehrindedir.

arcadia-HeliopolisMısır panteonunun yaşadığı ayrı bir düzlem olan Heliopolis bu katmanda ayrı bir ek-boyut olarak bulunur. Bu ek boyutta çöl kumları, piramitler ve vahalar vardır. Unutulmuş Diyarların Mulharandi Panteonu buradadır.

Buxenus’ta Yaşayan Tanrılar

– Ra, Osiris, Isis ve Horus Helopolis boyutunda,

– Büyünün ve Büyücülerin Tanrısı ve Mystra’nın sevgilisi Azuth (lesser deity) ve diyarı Mage’s Rest buradadır. Bu diyar çok iyi illüzyon büyüleriyle korunur.  Sadece illüzyonun arkasını görebilecek kadar yetenekli kişiler girebilir.

– Sabrın, Meditasyonun ve Sanatın Tanrısı Meriadar (intermediate deity) ve diyarı The Hand Peace’tir. Aynı zamanda gözlerden gizlenmiş saklı şehir Ghetto’nun koruyucusudur.

Aynı zamanda Arcadia’nın üçüncü bir katmanı daha var idi. Ancak Lawful Good yönelimini kaybedip Lawful Neutral’a kaymış ve Mechanus düzlemine düşmüştür. Ardından tamamen yok olmuştur.

 

Yazan: Sencer Coşkun

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.