Oyun Haberleri

Microsoft – Activision Blizzard Anlaşmasına Veto Geldi

Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu, oyun tarihinin en büyük satın almasına onay vermeme kararı aldı. Sebep, anlaşmanın bulut oyun piyasasındaki rekabeti olumsuz etkileme ihtimali.

Oyun dünyasının 70 milyar dolarlık dev satın alma anlaşmasında sular durulmuyor dostlar. Bildiğiniz üzere Microsoft, Activision Blizzard‘la imzaları attıktan kısa bir süre sonra anlaşma Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nun (CMA) engeline takılmıştı. Soruşturma ilk etapta Xbox ve Sony arasındaki konsol savaşlarının bir uzantısı olarak öne çıkmış, geçtiğimiz ay yaptığımız haberde de bahsettiğimiz üzere orta yol bulunmuştu. Soruşturmanın olumlu sonuçlanmasına kesin gözüyle bakılırken CMA bu sefer bulut oyun piyasasından darbe vurarak anlaşmaya onay vermediğini açıkladı.

Xbox ve Sony Arasındaki Rekabet Soruşturması Nihayete Eriyor

CMA’nın açıklamasına göre incelenen 3 milyon belge ve 2100’den fazla mailin ışığında satın alımın bulut oyun piyasasındaki rekabeti olumsuz etkileyeceği tespit edildi. Microsoft’un halihazırda Boosteroid, Ubitus ve Nvidia Geforce ile bulut oyun anlaşmaları bulunuyor. Microsoft çatısı altında yayınlanan oyunlar için bu sağlayıcılar destekleniyor. CMA, Microsoft oyunları için sadece anlaşmalı sağlayıcıların zorunlu tutulmasının rekabeti olumsuz etkileyeceği görüşünde.

“Söz konusu anlaşma, Birleşik Krallık’taki oyuncular için daha az bulut hizmet sağlayıcısı seçeneği sunarak hızla büyümekte olan bulut oyun piyasasını olumsuz etkileyebilir. Bulut piyasasında önemli bir yer tutan Microsoft’un Activision oyunlarını yalnızca kendi sağlayıcılarına açması, ticari açıdan daha kârlı olacaktır. Ancak bu durumun seçenekleri kısıtlamasından endişe duyuyoruz. Activision oyunlarının anlaşma olmadan Birleşik Krallık’taki bulut oyun sağlayıcılarına ve oyunculara daha kolay ulaşacağı kanaatindeyiz.”

CMA’nın bulut piyasasıyla ilgili bir diğer endişesi de, söz konusu servislerinden faydalanmak için ayrıca üyelik veya aboneliğin zorunlu tutuluyor olması. Anlaşma bünyesinde Microsoft’un bu abonelikleri sağlayacağına veya oyunlarını diğer sağlayıcılara açacağına dair bir beyan tespit edememiş kurul. Bu durum, oyunların erişilebilirliğine ek olarak büyük anlaşmaları olmayan bulut sağlayıcılarının piyasada rekabet etmesinin zorlaşması anlamına geliyor.

“Microsoft bu sorunları çözmek orta yol bulmak için büyük çaba gösterdi. Çabaları ve işbirlikleri için müteşekkir olsak da teklifleri endişelerimizi gidermeye yetmedi. Bu yeni ve dinamik piyasada rekabetin devam etmesi için etkin yönetmelikler devreye sokulmalı.”

Anlaşmanın taraflarından da ilk açıklamalar gelmeye başladı. Microsoft’un başkanı Brad Smith yaptığı açıklamada anlaşmayı sonuçlandırmaya kararlı olduklarını belirtti. Smith’e göre “CMA’nın vetosu, Birleşik Krallık’taki girişimcilik ve teknolojik yatırım faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyecek”.

“Uzun görüşmeler sonucunda piyasanın ve bulut sağlayıcıların yanlış anlaşılması ve yanlış bir karar alınması bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Anlaşmayı sonuçlandırmak ve Activision Blizzard’ın en popüler oyunlarını 150 milyon cihaza açmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

Activision sözcüsü Joe Christinat ise daha sert bir açıklama yaparak Birleşik Krallık’ın teknoloji girişimleri için çekici bir ülke olmaktan uzaklaştığını ve Microsoft ile “agresif bir yaklaşım benimseyerek” çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi. Ülke ekonomisindeki çalkantılara dikkat çeken Christinat, CMA’yı halkın oyunlara erişimini ve küresel yatırımcıların ilgisini olumsuz yönde etkilemekle suçladı.

Anlaşma şu anda ABD Federal Ticaret Komisyonu‘nda da benzer bir soruşturmadan geçiyor. 2 Ağustos tarihinde taraflar savunma için bir araya gelecek. Birleşik Krallık’ta ise temyiz mahkemesine başvurulacak.

Microsot normalde tüm resmi onayları 18 Temmuz’a kadar almayı planlıyordu ancak mevcut soruşturmaları göz önüne alırsak anlaşmanın sonuçlanması birkaç ay daha sürecek gibi duruyor.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.