Oyun Haberleri

Valve, Steam Deck İsimli El Oyun Konsolunu Duyurdu!

Bir süre önce sızıntıları ortaya çıkan Steam Deck sonunda ortaya çıktı. Valve, yeni cihazı hakkında tüm merak edilenleri detaylıca anlattı. Steam Deck el oyun konsolunun bu yılın sonunda satışa çıkması bekleniyor.

Valve, yıllar yıllar öncesinde Steam Machines isimli bir projeye girişmiş ve başarısız olmuştu. Aslında doğrudan başarısız oldu demek biraz acımasız kaçıyor. Steam Machines, Valve ile anlaşmalı olan teknoloji devleri tarafından farklı donanımsal özelliklerle döşenip ilgi çekmeyi başarmıştı. Ancak devamlılığını sağlayamamıştı.

Valve’in oyunculuk alanındaki son hamlesi el oyun konsolu Steam Deck oldu. Bu haberi aslında birkaç ay öncesinde duymuştuk. Hatta Gabe Newell, katıldığı bir etkinlikte Steam Deck’in ilk sinyallerini vermişti. Tüm bu söylentiler ve sızıntılar da 15 Temmuz itibariyle gerçeğe dönüştü.

Steam Deck, birkaç farklı model seçeneğiyle birlikte Aralık 2021 tarihinde satışa çıkacak. Steam kütüphaneniz içerisindeki tüm oyunları 720p çözünürlükte oynayabilirken, bir monitör aracılığıyla da kullanma fırsatınız olacak.

Steam Deck Teknik Özellikleri

Steam Deck içerisinde AMD APU bulunuyor. Dört çekirdekli Zen 2 işlemcisiyle, AMD RDNA 2 seviyesine çıkacak bir performans sergiliyor. Ek olarak 16GB LPDDR5 RAM ile birçok oyunu da sorunsuz bir biçimde çalıştıracak bir cihaz. Steam Deck, üç farklı modelle piyasaya giriş yapacak. 64GBlık eMMC hafızalı modeli 399 dolar, 256GB NVME SSD hafızalı modeli 529 dolar, 512GBlık yüksek hızlı NVME SSD hafızalı modeliyse 649 dolar fiyatıyla alıcı bulacak. Ayrıca yine yüksek hızlı microSD slotları sayesinde hafızası da artırılabilir olacak.

Cihaz üzerinde dikkati çeken en önemli detay 7-inçlik 1280×800 dokunmatik ekranı. Bu ekranda 720p çözünürlükte oyun oynanabilecek. Sağ köşede XYAB olarak konuşlandırılmış düğmeler, aksi istikametindeyse bir D-pad bulunmakta. Ayrıca ayarlanabilir iki adet de analog çubuğuna sahip. Nintendo’nun Switch modelini andıran ama daha kaba bir yapıya sahip olan Steam Deck’in üst kısmında L1-L2 ve R1-R2 olarak adlandırılmış tetik butonları da bulunuyor.

Bunlara ek olarak ön yüzde dokunmatik bir alan ve arka panelde de dört adet ekstradan buton bulunmakta. Bu sayede oyuncular, FPS oyunları oynarken bu butonlara farklı atamalar yapabilecekler.

IGN ile yapılan röportaj sonrasında, Valve tarafından gelen ek açıklamalarda Steam Deck’in 40 watt-saat batarya ömrüne sahip olduğu açıklandı. Valve, “Ufak bağımsız oyunlar, 2D oyunlar ya da internette takılmak için 7-8 saatlik bir batarya süresi olacak. Portal 2 oyununu, dört saat boyunca oynayabileceksiniz. 30FPS kilidini açarsanız bu süre 5-6 saate kadar uzayabilecek.” açıklamasında bulundu.

Yeni tanıtılan el oyun konsolu içerisinde, Steam’in kendi işletim sistemi SteamOS bulunuyor. Bu işletim sistemi sayesinde Steam kütüphanenize ve hesabınıza hızlıca erişebileceksiniz. Ayrıca oyun durdurma ve hızlı devam etme seçeneklerinin de Steam Deck’in sunduğu özelliklerden olacağı açıklandı.

Steam Deck sadece bu özelliklerle de sınırlı değil. Valve, ek ücret karşılığında bir de istasyon satışında bulunacak. Steam Deck bu istasyon üzerinden bir monitöre bağlanabilecek. İstasyon üzerinde USB-C, HDMI, Ethernet çıkışları ve Bluetooth desteği bulunacak. Valve’in açıklamasına göre bu istasyon sayesinde, eğer doğru kablolara sahipseniz Steam Deck’i, tüplü televizyon olarak da bilinen CRT TVler‘e de bağlayabileceksiniz. Bunlara da ek olarak Steam Deck, Steam ara yüzünün sunduğu tüm özelliklere sahip olacak.

Çıkış Tarihi

Valve, yeni el oyun konsolunun ön siparişleri için de bir rezervasyon sistemi duyurmuş durumda. Bu sayede ön siparişlere hızlıca giriş yapılabilecek. Steam Deck ilk olarak ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’ne dahil birçok ülkede satışa çıkacak. 2022 yılı itibariyle de peyderpey diğer ülkelere ulaştırılacak.

Steam Deck, ilk bakışta bize mantıksız gelse de teknik detaylarına dalınca ve diğer özelliklerine dikkat edince el oyun konsolu tarafına yatkın olan oyuncular için nimet gibi bir cihaz olarak ön plana çıkıyor. 399 dolarlık fiyatı, ne yazık ki ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik buhranın etkisiyle bu topraklara girdiğinde 7.000₺ bandından aşağıda olmayacaktır.

Bulunduğumuz yıl itibariyle yeni nesil konsolların pek de bir iddiası olmadığı düşünüldüğünde Steam Deck, oyunculuğu istediğiniz yere taşıyabileceğiniz cihazlardan biri olacak gibi duruyor. Aşağıdaki bağlantı üzerinden de haberi derlediğimiz, IGN’in ilk bakış yakaladığı videoyu da izleyebilirsiniz.

YouTube player

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.