Oyun Haberleri

The Wayward Realms: Yapay Zeka Bize FRP Oynatır Gibi Oyun Oynatacak

Elder Scrolls II: Daggerfall‘un yaratıcıları yine RPG’de çığır açacağını iddia ettikleri bir oyun hazırlıyorlar. The Wayward Realms oynarken kararlarımızın dünyayı nasıl etkilediğine GM rolündeki yapay zeka karar verecek.

Bethesda’nın 1996’da geliştirdiği The Elder Scrolls II: Daggerfall bugün bile kendisinden bahsettirmeyi başarıyor. Çünkü Daggerfall’un devasa haritası modern oyunlarınkinden bile katbekat büyük. Böyle bir haritaya sahip bir oyunu geliştirmek de 1996’da hiç kolay değildi. Hatta kimilerine göre imkansızdı. Bethesda geliştiricileri bu işin altından kalkmak için haritayı bir algoritmanın doldurmasını sağlamışlardı. Sonuçta yüzlerce konut, alan ve yer şekli bilgisayarın uygun bulduğu kompozisyonlarla haritaya yerleşiyordu.

26 yıl sonra, Daggerfall’un yaratıcılarından Julian Le Fay ve Ted Peterson, OnceLost Games adlı bağımsız bir oyun şirketinde buluştular. Yeni bir RPG ile yine RPG dünyasında çığır açmayı hedefliyorlar. Bunu da yine teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullanarak yapmak istiyorlar. Tabii geçtiğimiz yıllarda teknoloji çok gelişti ve yapay zeka algoritmaları hayli yol kat etti. Dolayısıyla geliştiricilerin aklında bu kez daha komplike bir proje var.

Le Fay, oyunu hem geliştiren hem de oynatan bir yapay zeka tasarlamak istiyor. Bunun için ilhamı da FRP’lerden aldığını söylüyor. Yani onun aklındaki yapay zeka, aslında Zindan ve Ejderhalar oyunu oynatmak için eğitilmiş bir oyun yöneticisi gibi bir şey olacak. Böylece oyuncuların aldığı kararlara özgün tepkiler verebilen bir RPG geliştirmeyi istiyorlar. Oyunun haritası da oyuncular bir bölgeye gitmeyi istediklerinde bu yapay zeka tarafından anında yaratılacak. Yani bir aksilik olmazsa The Wayward Realms, setting’e çalışmış ama seansa hazırlıksız gelmiş bir oyun yöneticisinin (GM) oynattığı bir FRP macerasına benzeyecek.

Peki bu mümkün mü?

Pek değil. Bana sorarsanız bizi hatalar ve sıradan maceralarla dolu bir oyun bekliyor. Ama ben bardağı boş tarafından görüyorum. Onlar bu boşluğu da yapay zeka ile doldururlar belki.

YouTube player

Şehirleri Yapay Zeka Üretecek

The Wayward Realms’in yaratıcısı Daggerfall’da yarattıkları şehir ve bölgelerin ruhsuz olduğu eleştirisine hak veriyor. Ancak “artık yapay zekanın yapabildiği işler çok daha üstün” diyerek kendilerine güvendiklerini belirtiyor.

Artık sadece bir grup evi alıp, farklı yönlere çevirip, rengini değiştirip haritaya oturtmak istemiyorsun. Bu sıkıcı. Bizim algoritmamız bundan çok daha ileri gidecek. Şehirleri yaratırken birçok şeyi hesaba katacak. Örneğin iklim, bölgenin geçmişi, savaşlar, çıkar çatışmaları, salgın hastalıklar, ticaret ve hepsinden önemlisi, sosyo-ekonomik düzey.

Algoritma tüm bunları göz önünde bulundurarak şehirleri tasarlayacak. Tabii tüm oyunun hikayesi ve haritanın geçmişi önceden yazılı. Dolayısıyla şehirler için o bölgenin ve halkın kültürüne, dinine, sosyal ilişkilerine ve insanlarına göre bir mimari yaratacak.

Julian Le Fay

Oyunu Yapay Zeka Oynatacak

The Wayward Realms ile RPG’lerin karar ağaçlarına bağlı hikaye yazımını da kökten değiştirmek istiyorlar. Bildiğiniz gibi RPG’ler genelde aldığımız kararlara göre bize hikayenin farklı dallarını gösteren bir sistemle yazılır. Bu dallanıp budaklanmalar Disco Elysium‘da korkunç bir büyüklükte mesela. Bu yüzden kendimizi Disco Elysium oynarken çoğu RPG’ye kıyasla daha özgür hissediyoruz. Ancak tabii ki hiçbir bilgisayar oyunu masa başında oynadığımız FRP’ler kadar özgürlük tanımıyor oyuncuya.

İşte OnceLost Games, o özgürlüğü oyuncuya sunmanın yolunun yapay zeka kullanmaktan geçtiğini savunuyor. RPG oyununa bir FRP oyunuymuş gibi davranmayı hedefliyorlar. Oyun oynatıcısı rolüne de yapay zekayı koyacaklar. Böylece oyuncuların aldığı kararlara anında tepki veren, önceden hazırlanmış kısıtlı bir karar ağacıyla sınırlanmayan, doğaçlama ve dinamik hikaye anlatımı sunabilen bir model geliştirmek istiyorlar.

Önceden yazılmış konuşmalar ve akıbetler silsilesine güvenmek istemiyoruz. “Şu konuşma seçeneğine mi tıkladın yoksa diğerine mi?” kararı üzerine kurmak istemiyoruz oyunu. D&D stili bir oyun yöneticisinin oyuncuların aksiyonlarına verdiği tepkileri taklit edebilecek bir yapay zeka gibi bir şey olacak.

Oyunda GM’lik yaparken bir hikaye kuruyorsun kafanda ve zihnin sürekli tüm verileri işliyor. Zihninden geçenler, hangi bilgileri göz önünde tuttuğun, hangi kuralları kontrol ettiğin ve bunları nasıl harmanladığının tamamı bilgisayarlarca simüle edilebilir. Bu zor bir şey ve çok zaman alıyor. Ama yapılabilir.

The Wayward Realms – Yenilikler

Kurdukları bu yeni sistemin bazı yenilikleri de beraberinde getireceğini söylüyorlar. Örneğin söylentilerin yayılma hızının diğer RPG’lerin dikkat etmediği bir şey olduğundan örnek veriyorlar.

Diyelim ki biri seni yapmaman gereken bir şeyi yaparken gördü. Bunun diğerlerine anlatma ihtimali nedir? Kimlere anlatır? Bu söylentiler ne kadar zamanda yayılır? Bu gibi şeylerle klasik RPG’lerden uzaklaşacağız. Mesela oyuncu 2 haftalık mesafedeki başka bir şehre hızlıca seyahat ederse oradaki insanlar onun bu davranışından henüz haberdar olmayacak. Bilginin yayılma hızına göre dünyanın oyuncuya verdiği tepki zaman geçtikçe değişecek.

Kısacası oyunda karma ya da saygınlık (reputation) gibi mekanikler kullanmayacaklar. Böylece bir tavuğu öldürdüğünüz saniye içinde tüm köyün silahını çekip size saldırmasının önüne geçmeye çalışıyorlar.

Le Fay aynı zamanda 6 kişilik bir ork grubunun sırayla oyuncuya saldırarak ölmesinin de önüne geçmek istiyor. (Bunu Terry Pratchett’tan çalmışlar. İncelemede birebir alıntılamıştım…). Oyunda saldırgan grup oyuncu tarafından alt edilmekte olduğunu fark ederse kaçıp canını kurtarmaya çalışacak. Eğer oyuncu onların kaçmasına izin verirse ork grubunun kaçarken yolda bir köyü yaktığını ya da gücünü toplayıp intikam görevine çıktığını öğrenebilecek.

Bu tarz mekanikleri Weird West‘te bile kullanmışlardı aslında. Keza Mass Effect, Dragon Age ve tutkuyla oynadığımız diğer çoğu RPG de. Ancak Le Fay bunun yazılı bir senaryo değil de, yapay zekanın spontane hikaye anlatımı olması üzerinden çığır açıcı bir yenilik olarak tanıtıyor.

The Wayward Realms – Diğer Detaylar

Oyunun çıkış tarihi henüz belli değil. Ancak böyle büyük vaatler ile o oyun pek de yakın vakitte gelmez bence. Muhtemelen The Wayward Realms çıktığında Starfield‘ın algoritmalarla ürettiği binden fazla gezegeni çoktan gezip bitirmiş oluruz. (O da kesin kötü çıkacak ya. Fragmanda bile hatalar mevcutmuş.)

Dilerseniz The Wayward Realms’i istek listenize ekleyerek gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz. Steam sayfasına da bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

The Wayward Realms’i tanıttığımız eski haberimize ve ilk fragmanına da buradan göz atabilirsiniz.

Siz yapay zekanın yöneteceği bir RPG konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce bunu başarabilirler mi? Yoksa Daggerfall gibi ruhsuz bir oyun mu çıkar karşımıza? Veya her şey muhteşem mi olur?

Açıkçası bence fikir harika. Ama bana biraz bilimkurgusal geldi. Oyuncunun karalarına göre spontane hikaye üretip bunu tutarlı şekilde anlatabilen bir yapay zeka mı? GPT-3 bile doğru düzgün başaramıyor bunu.

Kaynak: PCGamesN

Güncelleme: Son cümleden hemen önceki “Hadi oradan” ifadesini olumsuz çağrışımları sebebiyle yazıdan çıkarttım. – Farnham.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.