Haberler

Uzay Ülkesi Asgardia’nın İlk Uydusu Uzaya Gönderildi

Uzayda Asgardia isimli bir ülke kurmayı hedefleyen proje için ilk adım atıldı. Asgardia’nın ilk uydusu Asgardia-1, yörüngeye fırlatıldı. Böylece tarihin ilk uzay ülkesi olmaya aday Asgardia için ilk somut adım atılmış oldu.

Asgardia’nın planları geçtiğimiz dönemde Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen bir etkinlik çerçevesinde uluslararası bilim insanları tarafından açıklanmıştı. 

Pazar günü, NASA’nın Virginia’daki Wallops Flight Facility’sinden Asgardia-1 isminde bir küp uydu taşıyan bir Orbital ATK Antares roketi fırlatıldı. Süt kutusu boyutundaki uydu, kapladığı bölgeye “Asgardia Uzay Krallığı” diyor. Asgardia-1 uydusunda sanal ulusun anayasası ve ulusal sembolleri yer alıyor.

Çevrim içi bir açıklamada şöyle yazıyor: “Asgardia uzay krallığı, an itibariyle uzayda bağımsız bir bölge kurmuştur.”

Yaklaşık 100.000 insanın yaşayabileceği, Dünya yörüngesinde kurulacak olan bir uzay istasyonu için ilk adım atılıyor. Bu kapsamda vatandaşlık başvurusu yapanlar arasında ilk sıralarda yer alan ülkelerden biri ise Türkiye

Asgardia’nın resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre, en çok başvuru 31 bin 853 ile Çin‘den yapıldı.  Çin’i 29 bin 82 başvuru ile Türkiye takip etti. 

Başka bir deyişle uzay vatandaşı olmak için başvuru yapan ülkeler arasında Türkiye ikinci sırada yer oldu. İstanbul ise 10 binden fazla başvuruyla en çok başvuru yapılan kent oldu. 

Asgardia Nedir?

Kendi kural ve yasalarıyla yaşamasını öngören uzay ülkesi Asgardia; meteor, uzay çöpü ve diğer tehditlere karşı yeryüzünü korumaya çalışacak. 

İskandinav mitolojisinden tanrı Odin’in hüküm sürdüğü Asgard‘dan esinlenilerek isimlendirilen ülke, resmi internet sayfasındaki bilgilere göre, “Yeryüzündeki diğer ülkelerin kısıtlamalarından tamamıyla bağımsız, özgür bir ortam,” teklifi sunacak. 

Uluslararası anlaşmalar kapsamında başvuru sayısı 100.000’i geçtiği takdirde Birleşmiş Milletler‘e devlet statüsü için de başvuru önünde bir engel kalmayacak. Uluslararası yasaların ise uzayda yeni bir devletin kurulması gibi ilk defa dillendirilen bu isteğe nasıl cevap vereceği henüz cevap bulmuş değil. 

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.