İncelemeler

Yine Kalbimiz Paramparça – Müjdeci Cilt 1 İncelemesi

Jeff Lemire ve Dustin Nguyen‘in imzasıyla çıkan Müjdeci duygusal hikayesiyle kalbimizi kırıyor. Spielberg’ün A.I. Artificial Intelligence filmini beğenmiş herkes bu çizgi romana bir göz atmalı.

Jeff Lemire zaten çizgi roman dünyasının en ünlü ve övgüye alışkın isimlerinden. Ama bu kez Steven Spielberg’ün yönetmenliğini yaptığı A.I. Artificial Intelligence filmini anımsatan bir hikaye kaleme almış. Yani Müjdeci çok keyifli bir ciltle başlıyor diyebiliriz.

Filmin konusunu sürprizlerini bozmadan hatırlatayım: Ana karakterimiz çocuk gibi görünen bir robottu. Onu satın alan ailenin bir parçası olmak istiyordu. Ancak ana karakterimizin başına birtakım talihsiz ve üzücü olaylar geliyordu. Sonunda da kendisini, bir oyuncak ayı dostu dışında, terk edilmiş buluyordu. Pinokyo masalından hatırladığı o mavi perinin gerçek olduğuna inanıyor ve peşine düşüyordu. Zira gerçek bir çocuk olursa ailesinin onu seveceğinden emindi.

İşte Müjdeci de ilk cildinde bize robot bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Tim-21 adlı bu robot dahil olduğu aileyi çok sevdi ve onu korumak için programlandı. Ancak insanlar artık “robotların desteği ve koruması bizden uzak olsun” diyorlar. Çünkü 9 gezegeni ve onca uzaylı ırkı bir araya getiren Birleşik Galaktik Federasyon (BGF) tüm robotların imha edilmesini gerekli kılan bazı tüyler ürpertici olaylar yaşıyor.

Biz bu ciltte BGF’nin robotlarla yaşadığı sorunları ve robot soykırımı başlatma sebebini genel hatlarıyla görme şansı buluyoruz. Fakat asıl odağımız Tim-21’in başından geçen üzücü olaylarda oluyor. Böylece galaktik boyutta yaşanan korkunç gelişmelerin nasıl da dönüp dolaşıp bizim minik robotumuzun kalbini kıracak olaylar silsilesine dönüştüğünü az biraz anlıyoruz. Tamamen anlamak için diğer ciltleri okumak gerekecek.

Özetle Müjdeci, duygusal elementleri ağırlıklı gibi anlatsam da her bilimkurgu hayranının şöyle bir tadına bakması gereken bir hikaye. Bence tadı çoğumuzun damak zevkine uygundur. Bu yüzden kendisini bilimkurgu hayranı olarak görmeyen okurlarımız da dahil, herkese tavsiye ediyorum.

Olur da hikayeyi beğenmezseniz de neden beğenmediğinizi öğrenmeyi çok isterim. Lütfen yorumlarda görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Müjdeci ve A.I. Artificial Intelligence Arasındaki Tek Benzerlik Ana Karakter mi?

Açıkçası hayır. Aralarındaki tek benzerlik bu olmasa da diğer benzerlikleri listelemek cildin tamamını anlatmak olacağından onları listelemek istemiyorum. Fakat filmi beğendiyseniz bu cildi de beğeneceğinizi gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Bilimkurgu Olması Sadece Robotlar Hakkında Diye mi?

Hayır. Robotların hikayeye dahil olması onu bilimkurgu türüne sokmak için yeterli aslında. Fakat Müjdeci özünde, uzaylı ırklar ve gezegenler arası yolculuk hakkında bir hikaye anlatıyor. İlk cildinde dahi Detroit: Become Human‘dan çok daha zengin bir bilimkurgu içeriği sunuyor. Hatta bilimkurgu elementleri açısından zaman zaman Mass Effect serisini anımsattığını söylemek yanlış olmaz.

Yani bilimkurgusu süs olsun, tat versin diye eklenmiş bir hikaye değil bu. Kimi kaynaklar Müjdeci’nin bilimkurgu türündeki en başarılı çizgi roman olduğunu iddia edecek kadar ileri gitmiş. Bence o kadar gaza gelmelik bir durum en azından ilk ciltte yok. Ancak cildin etkileyici olduğunu kabul etmek gerek. Hikayenin devamını okumadan duramayacağımız da kesin.

Görseller Gözümüzden Kalbimize Akıyor

Bir çizgi roman incelemesi yazıp da yalnızca hikayesinden bahsetmek olmaz.

Jeff Lemire’in hikayesi Dustin Nguyen’in sulu boya görselleriyle ayrı bir keyif veriyor. Sulu boyanın duygusal bir dokusu oluyor zaten her daim. Bunu bilimkurgu türünün keskin hatları tercih eden tarzıyla uyumsuz bulabilirsiniz. Okurken öyle bir uyumsuzluk hissetmiyoruz kesinlikle. Hatta Tim-21’in duygusal hikayesine bu tarzın cuk oturduğunu düşüneceksiniz. Zaten Lemire ve Nguyen ikilisi Image Comics’te dördüncü projelerinde işbirliği yapıyorlar şimdi. Yani uyumlu bir kalem & fırça buluşması olmuş onlarınki.

Görsellere bir göz atmak isterseniz ilk sayıyı İngilizce olarak buradan okuyabilirsiniz. Böylece Tim-21’in imha edilecekler listesine girmesinin arkasındaki sebebi de öğrenmiş olursunuz.

Cilt, Uyarlama ve Seri Hakkında

İthaki Yayınları şimdilik Müjdeci (Descender) serisinin yalnızca ilk cildini dilimize kazandırdı. Bu cilt ilk 6 sayıyı bir araya topluyor. Tüm hikaye de zaten 32 sayıda bitiyor. Yani yayınevi seriye devam edecekse toplamda 5 ciltlik bir macera bekliyor bizleri. Tabii Lemire ve Nguyen 2019’da Ascender adlı yeni bir seriye başlamışlar. Aynı evrende farklı bir karakterin macerası bu da.

İthaki’nin o devam serisinin çevirisiyle yola devam edip etmeyeceği bir muamma. Zaten yayınevinin planları tümden belirsiz. Çizgi roman editörleri de yayınevinden ayrıldığı üzere serinin Türkçe çevirisinin geleceğini öngörmek çok zor oluyor. Ah be patron… Ah be patron!

Bu arada, Müjdeci’nin ilk sayısı orijinal diliyle 4 Mart 2015’te yayınlanmış. Image Comics‘in desteğiyle çıkan bu çizgi roman, çıkar çıkmaz film uyarlaması haklarını da satmış. Ancak hakları satın alan Sony henüz bu konuda resmi ve sağlam adımlar atmadı. Yine de 2020’de hikayenin televizyona uyarlama hakları da kendine alıcı buldu. Yani yakında bu konuda haberler paylaşmaya başlayabiliriz. Şu grevler bir bitsin de…

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.