Haberler

Bilim İnsanları Ejderha Benzeri Fosil Keşfetti

Her geçen gün yeni keşiflere imza atan bilim insanları, bu sefer de ejderha keşfetti. Yaklaşık 76 milyon yıl önce yaşayan bu canlının kanat açıklığı 9, yerden yüksekliği ise 2,5 metre boyunda.

Dünyamız üzerinde geçmişten bu güne kadar yaşayan canlılar için araştırma yapan bilim insanları, her geçen gün yeni bir keşifte bulunmaya devam ediyor. Yapılan son keşif ise fantastik kitapları ve filmleri aratmayan cinsten.

Vertebrate Paleontology isimli dergide yayınlanan yeni çalışmada, 76 milyon yıl öncesine ait bir canlı keşfedildiği ve bu canlının ejderha olarak adlandırılabileceği belirtildi. Ejderhadan çok bir Wyvern‘ı andırsa da bu farkı bilim insanları değil fantastik kurgu tutkunları daha çok anlıyor tabii.

Dungeons and Dragons Tarihinde Ejderhaların Yeri

Kanada’nın batısında yaşadığı tahmin edilen Cryodrakon boreas isimli canlı, resmi olarak bir cins olarak doğrulandı. Bilim insanları boyutu nedeni ile bu canlıya “Frozen Dragon of the North” yani “Kuzey’in Donmuş Ejderhası” lakabı takıldı.

Los Angeles İlçe Doğa Tarihi Müzesi’nin dinozor enstitüsünden araştırma görevlisi Michael Habib, “Bunlar tüm fosilleşmiş hayvanlar içinde en popüler ve karizmatik olanları,” dedi ve açıklamasına şöyle devam etti;

Sayısız canavar filmine ilham kaynağı oldular ve dinozorlar çağında dünya çapındaki küresel ekosistemlerin önemli parçalarıydı, dolayısıyla o zamanın ekolojisini ve soylarının tükenişini kavramak için çok önemliler. Tıpkı bugünkü uçan hayvanlar gibi kendi zamanlarında yaşayan hayvanların büyük iklimsel değişikliklere nasıl tepki verdiğine dair önemli ipuçları taşıyor olabilirler.

National Geographic’in haberine göre, Profesör Habib ilkin Game of Thrones hayranı olduğu için bu dizide yer alan ve buzun içinde yeniden doğan “viserion” isimli ejderhaya gönderme yaparak türe Cryodrakon viserionin ismini vermeyi önerdiğini kabul etti.

Canlının kemikleri 30 senedir biliniyordu fakat 1992 yılında başlayan çalışmalar, sonunda bir sonuca bağlandı.

Bilim insanları, kas şekilleri nedeniyle aslında bu türün yer avcısı olduğunu ve tehlikelerden kaçmak ya da avını kapmak için uçtuğunu düşünüyor.

Bilim insanlarının yaptığı açıklamalara göre Kuzey’in Donmuş Ejderhası, bugüne kadar yeryüzünde yaşamış en büyük canlı olma unvanına sahip. Boyları 2,5, kanat genişlikleri ise 9 metreye kadar çıkabiliyor.

Araştırmacıların bundan sonraki hedefi “ejderhanın” nasıl hareket ettiğine dair daha iyi bir kavrayış geliştirmek için kaslarının kemiklere nasıl bağlandığını ortaya çıkarmak.

Kaynak: CBC, Milliyet

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.