Edebiyat

Mehmet Berk Yaltırık, Balkanlardan Korku Dolu Bir Hikayeyle Karşımızda: Istrancalı Abdülharis Paşa

“Son Gulyabani’nin Korku Odası” yazılarıyla FRPNET‘te yerel korku efsanelerini okuyucularımıza aktaran Mehmet Berk Yaltırık‘ın yeni kitabı “Istrancalı Abdülharis Paşa” çıktı.

Yedikuleli Mansur adlı ilk romanıyla hatırı sayılır bir okur kitlesine ulaşan Yaltırık, İthaki tarafından yayınlanan yeni romanını, “Kısmen günümüzde kısmen geçmişte geçen, eşkıyası ve ürpertisi bol, korkulu bir mevzu” olarak tanımlıyor.

Mehmet Berk Yaltırık’ın 17. yüzyılda başlayıp günümüze dek ulaşan, tarihi kurguyla korkuyu harmanlayan yeni kitabı Balkanlardan gelen korku dalgasını önümüze getiriyor.

“… Öğleye doğru günlük güneşlik rutin bir bahar havasında iki tarafında meşe ve kayın ağaçlarının yükseldiği asude bir yolda ilerliyordu Asil. Altında araba olmasa, asfalt üzerinde hızla yol alıyor olmasa kendisini hoş bir rüyanın içinde zannedebilirdi. Buralardaki tabiatın harikaları, el değmemişliği insanı mest ediyordu. Dereköy Sınır Kapısı yolunda olduğundan gidiş sebebini anımsayınca canı sıkıldı. Böyle yeryüzündeki cennet köşesi bir yerin mazisinde nasıl kanlı ve ürkünç hikâyeler olabilirdi?”

Bir ailenin ve bir ismin peşine düşen genç bir araştırmacı, kendini bir anda asilerin, eşkıyaların, haramilerin, haydutların, ayanların ve komitacıların arasında, zaferlerin ve bozgunların hengâmesinde, soygun masallarının ve kocakarı hikâyelerinin ortasında buluverir. Tarihle başlayan yolculuğu, ruhunun ve Istrancaların kuytularına sapmışken korkulu Balkan rivayetleriyle giriştiği amansız boğuşma nasıl nihayete erecektir?

Hırsının kölesi derebeylerinin, geceleri dolaşıp kapıyı pencereyi tırmalayan şeylerin, insan suretli canavarların, efsaneyle hakikatin birbirine karışıp tarihin sislerinin ardına gömülen bu roman, kâh kanlı baskınlara tutulan kâh geleneklerin kamçısı altında inleyen Balkan tarihine uzanan karanlık bir araştırmanın serüveni.

Istrancalı Abdülharis Paşa, zamanın yavaş aktığı bir coğrafyada ürpertili bir arayışın romanı…

Kapak görseli Ebrahel Lurci tarafından tasarlanan ve şu an ön siparişte olan 488 sayfalık eser, 17 Mayıs‘ta okurlarla buluşacak.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.