Planescape

Mount Celestia Katmanlar ve Tanrılar

planescape-logo

1- Lunia, The Silver Heaven: İlk ve en çok ziyaret edilen katmanız, Gümüş Cennet. Bu katmanda sürekli gece yaşanır hiç güneş yoktur ama sakın aldanmayın öyle korkutucu sislerin içine gizlenmiş yaratıklar yoktur. Tam aksine güzel bir yaz akşamı deniz kenarında uzanmışsınız gibi hafif bir meltem eser ve gökyüzünde parlak ay ışığını ve yıldızları görürsünüz. Lunia katmanı Celestia Dağının çıktığı denize sıfırdır. Yani denizin üzerinde yükselir. Bu deniz tamamen kutsal su görevi yapar. Yani negatif enerji boyutundan varlıklar veya undeadler bu denizi geçemez. Deniz kenarlarında pek çok irili ufaklı kasabalar ve şehirler bulunur. Ticaret sürekli olarak yapılır. Zira bu katman diğer altısına göre en çok ziyaret edilen ve diğer düzlemlerle sınırı olan tek katmandır.

Denizinde ise her türlü su yaratığı bulabilirsiniz. Özellikle deniz elfleri çok yaygındır. Suyun altındaki yapay portallar ile Material Plane’lerdeki diğer deniz elfleriyle ticaret yaparlar. Kıyıda pek çok irili ufaklı kaleler bulunur. Hepsi sürekli ticaretle uğraşır.

 Katmanın lideri olan archon Barachiel deniz kenarında bulunan Citadel of Stars adlı kalesindeki tahtında oturur ve katmanını gözler.

– Castle Mahlevik: Celestial’lar o kadar da acımasız değillerdir. Yargısız infaz asla yapmazlar. Hatta kalbi tamamen kötülükle dolu olanlara bile ikinci bir şans verebilirler. Bunun en güzel örneği Mahlevik adındaki wizard’dır. Kendisi Chaotic Evil yönelime sahiptir. Yani celestialların istemediği her şey. Kıyıya yaptırdığı kalesini misafirhane gibi kullanmaktadır. Gelen herkesi evinde misafir ederek kalbine iyilik tohumları yerleştirmeye çalışmaktadır. Tabi ki daha çok yolu var. Bazen ağzından yanlışlıkla iyi tanrılara küfür çıksa da geldiğinden beri yaptığı kötü bir şey olmamıştır. Hatta kendisi gibi kötü arkadaşlarını ( hatta bir lichi bile) evine davet edip onları iyiliğe çekmeye çalışmıştır.

Lunia’da Yaşayan Tanrılar

mount-celestia-Tyr– Unutulmuş Diyarların Adalet Tanrısı Tyr’in (greater deity) asıl katmanı burası olmasa da burada da diyarı mevcuttur, The Court

– Hindu Tanrılarından Fedakarlığın ve Jupiter’in Tanrısı Brihaspati ve diyarı Nectar of Life,

– Japon Mitolojisinden Mutluluğun Tanrısı Shichifukujin ve diyarı The Eight Happinesses bu katmanda yaşayan tanrılar ve diyarlarıdır.

2- Mercuria,The Golden Heaven: İkinci katmanız Altın Cennet. Altın denmesinin iyi bir sebebi vardır. Çünkü nerden geldiği belli olmayan altın gibi parlayan ışıklar aydınlatır bu katmanı. Lunia’da nasıl sürekli geceyse burası da sürekli ışıkla aydınlatılır. Güzel tepeler, yemyeşil vadiler, berrak akarsular ve daha nice güzellik bulunur burada. Mercuria’nin en çok bilinen özerliği kadim kabirleridir. Büyük davalar uğruna ölmüş paladinlerin mezarları ve anıtları bulunur burada. Ve belirli aralıklarla törenlerle anılırlar. Mercuria aynı zamanda archon ordularına silah ve zırh sağlar. Devasa boyutlarda zırh ve silah depoları bulunmaktadır. Katmanın lideri Domiel’de elinde kılıcını hiç bırakmadan saf altından yapılma 120 metre uzunluğundaki kulesinde düşmanlarını gözler.

Mercuria’da Yaşayan Tanrılar

– Bu katmanın en çok duyulan bilinen tanrısı Bahamut’tur. Ejderhaların Yaratıcısı Büyük Tanrı Io’nun oğludur. Platin Dragon, Kuzey Rüzgarların Lordu, Ejderkral olarak da bilinir. (intermediate deity). Çok bilge bir ejderhadır. Paladinleri de çoktur. Teknik olarak katmanı burası değildir. İlk dört katman arasında sürekli dolaşır. Ancak hazinelerini sakladığı katman burasıdır.

– Greyhawk oyun sisteminden Huzurun ve Barışın Tanrısı Rao (greater deity) ve diyarı Sweet Reason,

– Unutulmuş Diyarlar evreninden Görevin ve Sadakatin Tanrısı Torm (normalde demigod, DnD 3rd ve 4th Edition’da sonradan lesser, intermediate ve en son greater deity olmuştur) ve diyarı Trueheart,

– Hindu inanışının Baş Güneş Tanrısı Surya ve daha düşük Güneş Tanrısı Mitra ve diyarları Goldfire,

– Hindular’ın Baş Tanrısı Vishnu ve diyarı The Divine Lotus

– Japon inanışındaki Güneş Tanrısı Amaterasu ve diyarı Radiant Light bu katmanda yaşayan tanrılar ve diyarlarıdır.

3- Venya, The Pearly Heaven: Geldik İnci Cennetimize. Önceki ikisinden farklı olarak bu Cennet soğuktur ve sürekli hafif bir kar yağışı mevcuttur. Etrafı çevrili özel tarım alanları ve hafif bir kar örtüsüyle kaplı ormanlar ve korular çok yaygın görülür. Katmanın lideri Erathaol the Seer gelmiş geçmiş yaratılan en yakışıklı varlık olarak tarif edilir. Lakabından anlaşılacağı üzere gerçekten bir kahindir ve sürekli çalışan bir fabrika gibi durmadan bilgi toplar yazar çizer vs. Suyun altında bulunan yarı kütüphane yarı kale olan evinde yaşar. Söylenenlere göre tüm düzlemler içinde en çok bilgi içeren yer onun kütüphanesidir.

Venya’da Yaşayan Tanrılar

Buçukluk tanrılarının büyük bir kısmı burada yaşamaktadır. Kendilerine ait ek bir boyut olan The Green Hills’te yaşamaktadırlar. Ölmüş buçuklukların ruhlarının büyük bir kısmı da buraya gelir.

Mount-celestia-Yondalla– Dungeons and Dragons’ın bilinen en eski tanrıçalarından olan aynı zamanda Unutulmuş Diyarlar’da da gözüken Buçukluklar Tanrıçası Yondalla (greater deity),

– Greyhawk ve Unutulmuş Diyarlarda gözüken buçuklukların Koruyucu ve Savaşan Tanrısı Arvoreen (intermediate deity),

– Greyhawk ve Unutulmuş Diyarlarda gözüken buçuklukların Arkadaşlık ve Güven Tanrısı Cyrrollalee (intermediate deity),

– Dungeons and Dragons’ın ilk tanrılarından, Savaş, Yasa ve Şöhret Tanrısı Heironeous (greater deity) ve diyarı The Fields of Glory bu katmanda yaşayan tanrılar ve diyarlarıdır.

4- Solania,The Electrum Heaven: Sanırım en sevdiğim katman burasıdır. Gökyüzü gümüş rengi ışıkla aydınlanırken yeryüzü tamamen sarı-kırmızı kanyonlarla kaplı olduğu için buraya Kehribar Cenneti diyorlar. Altın toprak rengi ve gümüş rengi ışığın kesiştiği yerdir burası. Kanyonların içinden çok sayıda nehir geçer yani öyle çöl gibi kurak bir yer değildir. Her yerde çok sayıda manastırlar bulunur. Yer yer sisler yükselse de bu sisler tehlikeli değildir. Bu kanyonların içinde çok derin mağaralar bulunur. Tüm düzlemler içinde en değerli ve kaliteli maden kaynaklarını bu mağaralarda bulmanız içten bile değildir. Cüce tanrılarının büyük bir kısmı buradadır.

Katmanın lideri Pistis Sophia, bir keşiş gibi yaşadığı için belirli bir evi yoktur. Sisler arasında sürekli dolaşır. Yolundaki yardıma muhtaç herkese yardım eder.

Solania’da Yaşayan Tanrılar

moradin-dwarf-sembol– Moradin, Cücelerin Baba Tanrısı (greater deity) ve karısı Berronar Truesilver (intermediate deity) Erackinor adındaki büyük cüce evinde yaşarlar. Moradin’in meşhur Soul Forges (ruh dövenleri) burada bulunur. Cüce ruhlarını ateşten geçirerek onları daha da dayanıklı yaptığı söylenir

– Couatlların tanrısı (rengarek pullu dev boyutlarda bir boyut-dışı yılan) Jazirian (greater deity) ve diyarı Uroboros, the Gates of Wisdom

– Ejderha Mızrağı’nın Baş Tanrılarından, İyiliğin, Işığın ve Cesaretin tanrısı Paladine ve diyarı The Dome of Creation,

– Çin panteonundan Doğrunun ve Sınanmanın tanrısı Chung Kuel ve diyarı The Ministry of Virtue

– Ve katmanda en çok sözü geçen tanrılardan biri olan Kuan Yin (Çin tanrısı) ve diyarı The Lotus Garden bu katmanda bulunan tanrılar ve diyarlarıdır.

5- Mertion,The Platinum Heaven: Platin Cennetimiz. Platin denmesinin sebebi ölen paladinlerin ruhlarının toplandığı (genel olarak) katman burasıdır. Her yer kutsal sularla çevrili kalelerle, şehirlerle ve kasabalarla doludur. En ünlüsü The City of Tempered Souls diye anılan Empyrea şehridir. Pek çok büyülü kaynak sularına ev sahipliği yapmasıyla tanınmaktadır. Bunun yanında hastane ve şifahaneleri de çok ünlüdür. Katmanın Lideri Raziel’de bu şehirde yaşar. Öfkesinin önüne geçebilen kimse yoktur ancak yargısız infaz yapmaz. Suçlu olduğuna karar verdiği kişiler korkmalıdır öfkesinden. Genelde şehir içinde sabit bir yeri yoktur. Sürekli dolaşır, paladinlere ve clericlerine ruhani rehberlik eder.

6- Jovar, The Glittering Heaven: En son katmana çıkmadan önceki belki de en ihtişamlı katmanımız. Mücevher taşları katmanın her yerinde ışığı yakalayıp öyle bir yansıtır ki sanki her şey en saf ışıktan doğmuş yaratılmış hissi uyandırır. O yüzden buraya Parlayan Cennet derler. Bu katmanın en ünlü yapısı Yetsirah, The Heavenly City’dir. Yedi katlı dev silindirik bir tapınaktır. Her katın sonunda bir köprü ve bu köprünün sonunda bir portal bulunur. Bu portallar diğer 6 katmana açılır. En ünlü portal en üst kattaki al-Sihal adındaki köprünün ucundaki portaldır. Bu portal yedinci katmana açılır. Saf ışıktan yapılmıştır bu portal. Köprüyü gelmiş geçmiş en güçlü Solar(archonlara benzeyen meleğimsi bir ırk) ırkına mensup kişilerden biri olan Xerona korur. Ve sadece geçiş hakkını kazananlara izin verir.

Tüm bu şehir ve katman mücevher taşlarından (gemstones) yapılmıştır. Yani gözlerinizi kör edecek derecede parlak ve güzel bir ışıkla kaplısınızdır. Bu katmanın lideri Sealtiel, the Defender’dır. Kendisi Celestia’daki en güçlü ve ihtişamlı orduların büyük bir kısmına komutanlık yapar. Kalesi Pax Exaltea’da ikamet eder ve Celestia’ya bozuk ırkların (iblisler şeytanlar vs) girmesini engellemekle görevlendirilmiştir.

7- Chronias,The Illuminated Heaven: Gelelim en son katmanımıza Aydınlatılmış Cennetimize. Size burayı uzun uzun anlatmak isterdim ancak -maalesef- hiçbir kitapta, hiçbir kaynakta ve ya adventure setlerinde bu katmanı tarif edememişlerdir. Çünkü bu katmana kabul edilen kişiler bir daha asla görülmemiştir. Ancak Celestia’ya gelen ruhların en büyük amacı bu katmana çıkıp ışığın içine girmek ve Celestia düzleminin kendisiyle bir olmaktır. Saf ışığa dönüşmektir. Chronias saf cennete açılan geçit-katman görevi görüyor diyebiliriz.

Katmanın liderinin Zaphkiel adındaki bir Celestial, kadim bir archon olduğu söylenir. Kendisi gerçekten şu anda yaşıyor olan en ama en yaşlı ve güçlü Celestialıdır. Yönetici konsey Hebdomad’ı kuran ilk 7 kişiden tek sağ kalan kişidir. Diğer ölen kendisi gibi kadim olan altı kişinin yerine yukarıda size anlattığım katmanların liderlerini seçerek konseyin devamlılığını sağlamıştır. Söylenenlere göre kendisi tanrılık özü barındırmasa da bir tanrıdan daha güçlüdür. Çünkü Ölmüş Çocukların, Yeni Doğanların Tanrısı olarak bilinir. Ve sadece en ama en saf iyilik barındıran kalpler Chronias’a ve Zaphkiel’in yanına kabul edilip saf ışığa katılabilirmiş.

 

Yazan: Sencer Coşkun

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.