Makaleler

Bilgisayarın En Önemli Parçası Konusunda Az Bilinenler

Frpnet’i takip eden pek çok kişi bilgisayar oyunlarını sıkça oyunuyor, ya da sitemiz gibi bilgi portallarından birçok makale, haber veya inceleme okuyor. Biz özele inmeden bir genelleme yapacağız ve “bilgisayar kullanıcısı” diyeceğiz çünkü hepimiz en nihayetinde bilgisayar karşısında bolca vakit geçiriyoruz.

O halde size bilgisayarın “en önemli” parçasından bahsedeceğim.

“Bilgisayarın en önemli parçası hangisi?” sorusunu bir oyuncuya yönelttiğimizde muhtemelen ekran kartı diyecektir. Mimari çizimler yapan veya video kurgusu yapan birisi işlemci veya RAM cevabını verebilir, arşivci birisi ise belki de hard disk diyecektir. Herkesin kendince bir cevabı ve haklı sebepleri olsa da benim yıllardan beri söylediğim bir şey var: Bilgisayarınızın en önemli parçası MONİTÖRDÜR!

Yıllardır oyun ve teknoloji sektöründe bulunuyorum. Bundan dolayı birçok arkadaşım da bilgisayar alırken bana danışıyorlar. Çoğunda da aynı şeyi duyuyorum; “7.000₺’ye oyun bilgisayarı veya oyun notebooku aldım, yanında da 300-400₺’ye bir monitör alırsam bu iş tamamdır!” Ben de diyorum ki, “Madem bilgisayarına değer veriyorsun, aynı değeri sağlığına da ver ve adam gibi bir monitör al!”

Hem yayınevinde yaptığım editörlükten ötürü hem de oyun sektöründe olmamdan ötürü zamanımın büyük bölümünü bilgisayar karşısında geçiriyorum. Bilgisayar başında dediğime bakmayın, monitör karşısında tabii ki. Bilenler vardır, oyun oynamak için Monster Notebook kullanıyorum ve her oyunu en üst seviyede oynuyorum. Bunu yaparken de Monster Notebook monitörünü kullanıyorum. 15.6″ monitör var ve gayet memnunum. Kitap okurken ise büyük bir monitörü tercih ediyorum. Son zamanlarda ise oyunları da büyük monitöre taşımaya karar verdim.

Marka vermeyeceğim ama hem daha önce çalıştığım işyerinde hem de evimde farklı marka monitörler denemiştim, ta ki yakın bir arkadaşım bana Viewsonic monitörü önerene kadar. 24″ bir monitörden Viewsonic VX2776‘ya terfi ettim. Hem daha büyük hem de HDMI girişi olan bir monitöre ihtiyacım vardı ve sanırım son zamanlarda verdiğim en iyi kararlardan birisi oldu.

Size monitörün teknik özelliklerinden bahsetmeyeceğim, yaşadıklarımdan kısaca bahsedeyim. Kitap okurken beyaz arkaplan üzerinde siyah yazıları okumaya çalışıyorum. Bir süre sonra gözlerim çok çabuk yoruluyordu ancak monitörü değiştirdikten gözlerimdeki ağrı tamamen geçti. Oyun oynarken de renklerin canlılaştığını ve görüntü keskinliğinin arttığını da hissettim. Bu da oyun deneyimime farklı bir boyut kattı doğrusu.

Lafı fazla uzatmayacağım; eğer sağlığınıza biraz olsun önem veriyorsanız, özellikle işiniz veya hobileriniz gereği ekran karşısında bolca vakit geçiriyorsanız, en önemli şeyin iyi bir klavye veya işlemciden ziyade çok iyi bir monitör olduğunu unutmayın. Seçimlerinizi doğru yapın, hayatınızın geri kalanında sancı çekmeyin.

Unutmayın, bilgisayarın sağlığınız açısından -ki daha değerli bir şey yok- en önemli parçası monitördür.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Abi reklam olduğunda şuna reklam deyin yav. İnsanları başlıkla falan kandırarak, ciddi bir şeyler yazıyormuş gibi görünerek ve güya çaktırmayarak yazılar falan… Samimiyetsiz oluyor zira. Yoksa reklama tabii ki karşı değiliz, olamayız da.

  2. Yazdıklarım kişisel deneyimdir, reklam kokuyor olabilir ama bir reklam değil. Ayrıca bilgisayarın en önemli parçasının monitör olduğunu anlamış olmuşsunuzdur yazıyı okuyunca, sağlığınıza da daha fazla dikkat edersiniz bundan böyle. Bir şey değil.

  3. Sevgili dostum hem eğitimim hem de hobi alanım olmasından ötürü zaten bu konuda yeterince bilgi sahibiyim. Zaten bu nedenle başlığını ilgi çekici bulup okumak istemiştim. Ancak beklediğim derinlikte olmayışı ve en sonundaki reklam ödülü beni üzdü, biraz da sinirlenmişim sanırım ki bu heyecanla sana yazmıştım. Ancak ne olursa olsun emek vermiş olduğunuz için elinize sağlık. Sizlerden daha büyük işler beklediğimizden bazen böyle sükutu hayale uğruyoruz sanırım…

  4. Bilimsel bir makale şeklinde olsun istemedim, kişisel deneyimler ve kişisel bilgilerimi paylaştığım bir yazı olsun istedim. Beklentilerinizde haklısınız lakin deneyimlerimi ve kişisel görüşlerimi paylaştığım bir şey olunca çok derine inmedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.