Edebiyat

İhsan Oktay Anar’ın Beklenen Romanının Adı Belli Oldu – Tiamat

Everest Yayınları, usta yazar İhsan Oktay Anar’ın yeni kitabının adını sosyal medyadan duyurdu. Yeni romanının ismi Tiamat olacak.

Yazar İhsan Oktay Anar‘ın 8 yıl aradan sonra çıkacak yeni romanının adının Tiamat olacağı duyuruldu.

Geçtiğimiz ay Anar’ın yeni romanını yeni yayınevinden okurlarla buluşturacağı haberi gelmiş, birkaç gün önce de Everest Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Faruk Bayrak, yazarın Everest ile çalışacağını resmi olarak duyurmuştu.

Everest Yayınları‘nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Sevgili okurlarımız… İşte beklenen romanın adı… İhsan Oktay Anar çok yakında “Tiamat”la Everest’te!” denildi.

İhsan Oktay Anar‘ın sevilen Puslu Kıtalar Atlası adlı kitabı 1995 yılında İletişim Yayınları‘ndan çıkmış, yazar daha sonra Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb’ın Hikâyeleri, Amat, Suskunlar, Yedinci Gün gibi romanlara imza atmıştı. Yazarın yeni romanı Tiamat‘ın yayın tarihi ise henüz açıklanmadı.

Tiamat Nedir?

Tiamat, antik Babil inanışına göre daha genç tanrılar üretmek için tatlı su tanrısı Apsû ile çiftleşen tuz denizinin ilkel tanrıçasıdır. İlkel yaratılıştaki kaosunun sembolüdür. Kadın olarak anılır ve “parıldayan” olarak tanımlanır. Tiamat mitosunun, Tiamat’ın tuzlu ve tatlı su arasında kutsal evlilik yaptığı bir yaratıcı tanrıça olduğu ve birbirini izleyen nesiller boyunca kozmosu barışçıl bir şekilde yarattığı iki bölüm olduğu öne sürülür. İkinci Chaoskampf’ta Tiamat, ilkel kaosun canavarca bir düzenlemesi olarak kabul edilir. Bazı kaynaklar onu bir deniz yılanı veya ejderha resimleriyle tanımlar.

Babil yaratılış destanı Enūma Eliš’e göre Tiamat, ilk nesil tanrıları doğurur ve kocası Apsû, çocuklarının kendisini öldürmeyi ve tahtına el koymayı planladıklarını düşünerek çocuklarına savaş açar fakat öldürülür. Öfkelenen Tiamat, kocasını öldürenlerle savaşmaya başlar ve büyük bir deniz ejderhası şekline girse de daha sonradan Enki’nin oğlu fırtına tanrısı Marduk tarafından öldürülür ama daha önce Mezopotamya panteonunun canavarlarını, ilk ejderhalar da dahil olmak üzere, bedenlerini “kan yerine zehirle” doldurur. Marduk daha sonra Tiamat’ın bölünmüş bedeninden gökleri ve Dünya’yı oluşturur.

Tiamat, Dungeons and Dragons’ta da farklı renkte beş kafaya sahip olan tanrıça bir ejderha olarak yer almaktadır.

Bu İçeriğe Oy Verin

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.