2022’de Oyun Sektörü ve Trendleri
Pandemiden savaşa, volkanik patlamalardan ekonomik krize gerçek dünyayı bunaltıcı kılan her şey; sevimsiz gerçekleri bir an olsun unutmak isteyenlerin eğlence için cep telefonlarına, tabletlere ve oyun konsollarına sarılmasına neden oluyor. Üstelik son yıllarda, durmadan yeni oyun türlerinin ve platformlarının eklendiğini, AR, VR, blockchain, mobil cihaz teknolojilerinin de oyun oynama şeklimizi değiştirerek daha sürükleyici deneyimler yaşamamıza olanak tanıdığını görüyoruz. Yüksek hızlı internete sorunsuz erişim de bu tür teknolojilerin ve yeniliklerin kolaylıkla deneyimlenmesine olanak tanıyor.
2022’nin oyun sektöründe trendler arasında en başta gerçek parayla oynanan oyunların, çevrimiçi kumar ve bahislerin piyasaya hakim olduklarından bahsedebiliriz. Oyuncular, oyun oynamayı ve aynı zamanda para kazanmayı seviyorlar. Uzmanlar, gerçek parayla oynanan oyunların önümüzdeki birkaç yıl içinde artmaya, gelişmeye devam edeceğini ve pazarın büyük bir bölümünü ele geçireceğini tahmin ediyor. Ancak buradaki sorun, bu tür oyunların çok sayıda dolandırıcılığa ve siber suça da zemin hazırlayabilmesi.
Kullanıcı gizliliği, oyun sektöründeki markalar için büyük bir endişe kaynağı. Deneyimlerini tamamen güvence altına almak ve bilgisayar korsanlarını engellemek için önümüzdeki süreçte en yeni oyunların Blockchain teknolojisine dayanacağı öngörülüyor. Kripto para birimleri dışında da çeşitli amaçlarla kullanılan Blockchain teknolojisi ile oluşturulmuş oyunlar arasında Farmer’s World, Splinterlands, Alien Worlds, HunnyPlay, Upland ve Gameta’yı saymak mümkün. Blockchain teknolojisi ilerledikçe bu tarz oyunların oyun listelerinin en üstüne çıktığını görmemiz muhtemel.
Sanal gerçeklik, kullanıcının 3 boyutlu yapay bir ortama taşındığı ve sanal ortamı keşfetmeye başladığını anlatan alışmaya başladığımız bir kavram. Artırılmış (AR) ve sanal gerçeklik (VR) oyunlarının bir süredir oyun dünyasının büyük bir parçası haline gelmiş olduğunu görüyoruz. VR kesinlikle son 10 yıldır oyuncuların ve sektörün radarındaydı, ancak yakın zamana kadar bu teknolojiler, oyun oynama veya kullanım kolaylığı açısından beklentileri çok da karşılayamıyordu. Son dönemdeki gelişmelerle artık oyunlar çok daha gerçekçi ve doğal. AR ve VR’nin popülaritesinin artması ve metaverse tabanındaki yenilikçi, ilginç projelerde kullanılması bekleniyor.
Son yıllarda, mobil oyunların rekorlar kırdığı ve milyarlarca gelir elde ettiği sır değil. Masaüstü ve konsollara göre oyuncuların nerede olurlarsa olsun oyun oynamalarına olanak tanıyan akıllı telefonlar, tüm dünyada oyun amacıyla en çok kullanılan cihazlar. 2022’de de oyunseverler her şeyin kolay erişilebilir olmasını istiyor, bu da mobil cihazların doğası gereği sunabileceği en önemli şey. Son derece yüksek kalitede tasarlanmaları, nispeten düşük oyun yapım maliyeti ve dünyanın her yerinden milyonlarca insanın oyun oynamasını sağlayan mobil altyapının kalitesinin artması sayesinde mobil oyunların popüleritesi yıllar geçse de azalmıyor.
Önceki yıllarda pandemi kaynaklı karantinalar nedeniyle insanların mobil oyunlara olan ilgisi zaten artmıştı. Benzeri görülmemiş bir hızla gelişen cep telefonları da birçok güçlü oyunu destekleyebildiği için çoğu insan artık bir masaüstü bilgisayarıyla oturarak oynamak yerine cep telefonlarını daha konforlu buluyor. Geçtiğimiz yıl dünya çapında akıllı telefon kullanıcılarının sayısı 3,9 milyara ulaşmıştı ve mobil oyunlar için oyunseverler 116 milyar dolar harcama yapmıştı. 2025 yılına kadar bu rakamın 138 milyar dolara ulaşması bekleniyor (SensorTower). Şu anda en çok tercih edilen mobil oyunların başında PUBG, Minecraft, Fortnite Battle Royale, Apex Legends yer alıyor. Uzmanlar, oyun sektörünün kârlılık açısından yakında film ve müzik sektörlerini gölgede bırakabileceğini tahmin ediyor. 2025 yılına kadar, App Store gelirinin %58’inin oyun dışı uygulamalardan ve %42’sinin oyun uygulamalarından geleceği öngörülüyor (SensorTower).
“Esports” genellikle canlı olarak yayınlanan, birden fazla rakip oyuncunun veya takımın rekabet ettiği oyunlara deniyor. Nakit paranın genellikle ödül olarak sunulduğu bu trend, oyun topluluğu içinde tanınırlık kazanmak gibi artılara sahip. Hatta etkinlikleri bizzat izlemek için bilet satın alınabiliyor ve sevilen oyuncularla tanışma fırsatı bulunabiliyor. E-spor yeni bir şey olmasa da dünyanın her yerinden milyonlarca hayranın izlediği turnuvalar, oyunlar ve şampiyonalarla büyümeye devam ediyor ve hiçbir zaman şu anda olduğu kadar popüler olmadığını söylemek mümkün. Pazarlamacılar, e-sporun yakın gelecekte de oyun sektöründeki yükselişini sürdüreceğini tahmin ediyor.
Bilindiği gibi geleneksel oyun konsepti, kullanıcıların cihazlarına bir oyun indirmelerini veya CD satın almalarını gerektiriyor, ancak bulut tabanlı oyunlar, bu ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Oyun sektöründe bulut teknolojisi aslında bilgi işlemin ilk günlerine kadar uzanıyor; oyun sunucularının gelişimi çok oyunculu çevrimiçi MMORPG’ler ve MUD’lerden, avatarlı gelişmiş 3 boyutlu animasyonlara dönüşmüş durumda. Bulut tabanlı sanal sunucu özellikle de vds hatta dedicated sunucuların oyun sunucuları için en iyi seçenekler arasında olduğuna yıllardır şahit oluyoruz. Yine de bulut tabanlı oyunların hala gelişimlerinin ilk aşamalarında olduğunu, bu nedenle de önümüzdeki süreçte bu alanda iyileştirmeler göreceğimizi söyleyebiliriz. Zaten beklentiler de 2020’de 470 milyon dolar değerinde olan bulut oyun pazarının 2027’de 7,24 milyar dolara ulaşması yönünde. Sosyal medya oyunlarının yükselen trendi de e-spor gibi birçok tür ve platformda daha fazla buluta dayanan oyun seçeneği sunulmasını sağlıyor. Oyunu doğrudan PC’nize veya konsolunuza aktarmak için bir sunucuya bağlanmanızı sağlayan bulut tabanlı oyunların dezavantajı ise kesinti yaşanmaması için güçlü internet bağlantısı gerektirmesi.
Sonuç olarak Z kuşağı ve Y kuşağının diğer eğlence türlerine kıyasla dijital oyunlara daha fazla zaman harcamasıyla her zamankinden daha fazla çeşitlilik sunan oyun sektörünün güçlü trendlerle hayal gücümüzü cezbeden benzersiz deneyimler yaratmaya devam ettiğini söylemek mümkün.