NASA, Mars Görevi İçin Bugün 2 Aracı Fırlatıyor
ASA’nın, MARS 2020 misyonu kapsamında üretilen uzay gezgini Perseverance ve ilk defa Dünya dışı uçuş deneyimini test edecek olan Ingenuity helikopterini, bugün Türkiye saatiyle 14.50‘de Atlas V 541 roketiyle Florida’dan fırlatması bekleniyor.
Mars’ta yaşamın izlerini bulmak amacıyla gönderilen uzay gezgini (rover) Perseverance, bir zamanlar göl olduğu düşünülen Jezero kraterine iniş yapacak. Krateri ve iniş yapacağı bölgeye yakın bir nehir yatağı olduğu düşünülen yeri inceleyerek, (varsa) eski medeniyetlerin kalıntılarını ve canlı fosillerini arayacak.

49 km genişliğindeki Jezero kraterinde yaşamı bulabileceklerini anlatan proje araştırmacısı Ken Williford projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı;
Jezero ile ilgili en muhteşem şeylerden birisi yalnızca sıradan bir krater gölü olması değil, aynı zamanda kraterin kuzey-doğu bölgesinde bir çıkış yolunun bulunmasıydı. Buna açık sistem diyoruz. Bir taraftan kratere giren ve öbür taraftan çıkan bir su akışı var ve bu önemli bir süre boyunca ayakta kalan dinamik bir sistem oluşturabilir. Ve bu bakımdan oldukça kararlı yaşanabilir bir ortama sahip olabilir.
Dünya Dışı İlk Test Uçuşu: Mars Helikopteri

Mars şartlarında uçabilecek şekilde tasarlanmış Ingenuity helikopteri, 90 saniye boyunca havada kalarak çevrenin fotoğraflarını, Mars’a gönderilen yörünge uydularına göre, daha yakından ve kaliteli çekilebilecek. Toplam beş kere havalanması durumunda Marifet helikopteri görevi başarılı sayılacak.

Oksijen Üretecek
Perseverance aracının üzerindeki bilim enstrümanlarından biri olan MOXIE adlı bir çeşit arıtıcı, Mars’ta bulunan karbondioksiti oksijene çevirecek. Arıtma işlemi başarılı olursa, sonraki Mars görevlerinde insanlık bu oksijen üreticiler sayesinde dönüş yakıtını Mars’tan sağlayabilecek.
Eski Mars Aracının Yedek Parçaları Kullanıldı
26 Kasım 2011’de fırlatılan ve görevi biten Curiosity ve Opportunity gezginine benzeyen yeni gezgin Perseverance yapımında, Curiosity’nin parçaları kullanıldı. Konu hakkında açıklama yapan Perseverance’ın Mastcam-Z cihazının baş araştırmacısı Jim Bell, “Perseverance neredeyse %90’ı Curiosity’nin yedek parçalarından oluşuyor. Misyonun kabul edilmesinin en büyük sebebi bu, çünkü bu yedek parçalar kullanılarak muazzam kaynak tasarrufu sağlanabildi” dedi.

Rover ve Helikopterin İnişi Yayınlanacak
Diğer uzay misyonlarından farklı olarak MARS 2020 görevinde araçların 7 dakikalık Mars’a iniş videosu ve ses kaydı alınacak. Aracın 21 bin kilometre hızdan yavaşlayarak Mars yüzeyine iniş anının görüntüleri, uzay-Mars tarihinde bir ilk olacak. Ses kayıtlarında, motor gürültüsü dışında bir şey duyulması beklenmiyor.
2021 Şubat ayının ortalarında Mars’a iniş yapması beklenen araçların, iniş anında canlı yayınlanıp yayınlanmayacağı henüz bilinmiyor.
Türkiye Birinci Olmuştu
Geçen sene, NASA’nın “Mars’a ismini gönder” etkinliğine dünya genelinden toplam 10 milyonu aşkın insan katılırken, Türkiye Mars’a 2,5 milyon isim göndererek diğer ülkeler arasında birinci olmuştu. Mars 2020 göreviyle beraber bu isimler gönderilecek.